»

Applov menedžer aretiran zaradi milijonske podkupnine

ComputerWorld - Sedemintridesetletni Paul Shin Devine, Applov menedžer za globalno prodajo, je bil aretiran in obtožen pranja denarja, prevare in sprejemanja podkupnin v višini več kot milijon dolarjev od azijskih podjetij, ki so želela postati Applovi dobavitelji dodatkov za iPhone in iPade. Skupaj s Singapurcem Andrewom Angom naj bi podjetja nagovarjala k plačevanju podkupnin in jih tudi sprejemala v zameno za informacije, ki so jim omogočile sklenitev pogodb z Applom. Devine in Ang sta imela odprtih več računov v tujini na lastno in ženino ime ter eno slamnato podjetje, azijska podjetja pa so nanje nakazovala ne previsoke zneske z namenom nakazila Vzorec ali podobno, da ne bi vzbudili pozornosti. Shema je tekla več let.

The Wall Street Journal omenja imena podjetij Cresyn iz Južne Koreje, Kaedar Electronics iz Kitajske in Jin Li Mould Manufacturing iz Singapurja, blia so še druga. V slednjem podjetju je bil zaposlen tudi Ang, ki je deloval kot posrednik med Devinom, svojimi šefi v JLMM in...

19 komentarjev

Postavljajo se standardi za SSD

X-Bit Labs - JEDEC, ki skrbi za odprte standarde v proizvodnji in načrtovanju polprevodniških elementov, npr. pomnilnika DDR, je pozval podjetja po svetu, da pristopijo k razvoju standardov za SSD-diske. Pododbor JC-64.8 namerava v prihodnjem letu postaviti standarde za SSD-je, ki bodo natančno specificirali in poenotili podajanje ključnih karakteristik, kot so vzdržljivost, kapaciteta, poraba energije, zanesljivost (MTBF oz. AFR), enkripcija in druge. Sestajali se bodo vsak mesec, hkrati pa se bodo posvetovali tudi z ostalimi odbori v JEDEC-u in drugimi organizacijami (INCITS, SATA-IO, IDEMA in SNIA).

Diski med tem seveda že veselo izhajajo in so prilezli do kapacitete 256 GB. Nov Samsungov model te velikosti je s tem največji doslej. Omogoča doseganje hitrosti do 220 MB/s pri zaporednem branju in 200 MB/s pri zaporednem pisanju. Samsung pravi, da je to tako, kot da bi imeli klasičen disk, ki bi se vrtel 15.000 obrati, a bil hkrati neslišen in nepožrešen. Cena še ni znana.

47 komentarjev

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Fujitsujevi 15K rpm diski

X-Bit Labs - Prestižnem klubu proizvajalcev, ki so že predstavili svoje 15.000 rpm diske, se je z veliko zamudo pridružil tudi Fujitsu. Azijsko podjetje, ki po naših izkušnjah ni ravno vzor kvalitete in zanesljivosti (čeprav imajo nekateri boljše izkušnje ), je tako predstavilo serverske diske, ki se vrtijo s fiksno hitrostjo 15.000 obratov na minuto. Seveda so vsi na SCSI ali FC-AL vmesniku, na voljo pa bodo modeli 18, 36 in 72GB velikosti. Cene zaenkrat še niso znane, proizvodnja ba naj bi se začela v bližnji prihodnosti.

2 komentarja

IBM predstavil novi strežniški disk

IBM - IBM je danes najavil novi strežniški disk, Ultrastar 36Z15. Stvarca je mišljena kot direktna konkurenca trenutno najhitrejšim Seagatovim diskom in moram priznati, da so lastnosti impresivne:
  • Velikost: 18.4 ali 36.7GB,
  • Hitrost vrtenja: 15.000rpm,
  • Vmesnik: Ultra 160 ali Ultra 320 SCSI,
  • Povprečen dostopni čas: 3.4ms ,
  • Veliko predpomnilnika: 4MB,
  • Akustične lastnosti in poraba energije enaka kot pri 10.000rpm diskih
Očitno bo šlo za pravo pošast, saj IBM napoveduje 25% boljše performanse kot konkurenčni 15.000rpm diski ter 50% izboljšanje glede na 10.000rpm. Ultrastari 36Z15 s Ultra 160 SCSI vmesnikom bodo na voljo že to četrtletje, Ultra 320 SCSI/ 2Gbit Fibre Channel Ultrastari pa v drugem četrtletju tega leta. Slin!

0 komentarjev

IBMov disk s 15.000 obrati

The Register - Iz IBMa so prišle novice o novem UltraStar disku, ki naj bi se vrtel s 15.000 obrati. Namen tega diska je tekmovanje z Seagateovim diskom, ki se prav tako vrti s 15.000 obrati. Na voljo naj bi bil v 18 in 36 GB različici, ustrezal pa naj bi uporabnikom, ki potrebujejo hitrost za delovanje spletnih strani in raznih transakcij. Jah kaj naj rečem, naš server močno potrebuje en, ali pa dva takšna diska. Klik!

1 komentar