»

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

Sempron 2100+ s porabo 9 W

Daily Tech - AMD je najavil prenovljeno različico cenovno ugodnega procesorja Sempron. Tokrat je glavna novost poraba, novinec namreč za delovanje potrebuje samo 9 W električne moči, kar pomeni, da je zelo primeren za majhne računalniške sisteme. Trenutno na tem področju dominira Via s svojimi Micro, Nano in Pico ITX ploščami ter pripadajočimi procesorji.

Gre za prvi tovrsten procesor iz AMD-jevih tovarn, ki ima 64-bitno podporo, a če gre verjeti odgovornim, se jih bo v bližnji prihodnosti kmalu pojavilo še več. Na voljo naj bi bile že nekatere osnovne plošče s podnožjem Socket S1, ki nizkonapetostnega Semprona 2100+ podpirajo.

Izvorna novica.

32 komentarjev

Odklenjeni P4 procesorji

Tom's Hardware - Najbrž si niti v najbolj mokrih sanjah niste upali predstavljati, da bo Intel še kdaj ponudil možnost odklepanja njihovih procesorjev, ki so zaklenjeni že od časov prvih Pentiumov. In že od leta 1998 ni nikomur uspelo omajati ali razbiti ključavnice, ki je zadolžena za to, da množilnika ne moremo spreminjati.

Očitno pa se v Intelovih logih zadeve obračajo na bolje. Tom's Hardware poroča o prvih osnovnih ploščah, ki znajo izkoristiti prednosti t.i. PRB ("performance requirement bit"). Gre za nastavitev, ki jo zaenkrat podpirata samo najmočnejša Socket 775 procesorja (izvedenki 550 in 560), in vam omogoča da znižate množilnik z nazivne vrednosti na minimalno 14x. Zadeva je zelo podobna AMDjevemu načinu odklepanja Athlonov 64, na žalost pa to opcijo podpirajo le najdražji procesorji, in ne vsi, tako kot je to pri AMDju.

Seveda ena lastovka še ne prinese pomladi, vendar je vseeno lepo videti, da se tudi na Intelovem bregu za overclockerje stvari počasi obračajo na bolje .

10 komentarjev

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

Lepota je vse...

Burnout PC - Tudi v računalnikih je lepota velikega pomena, saj je možno dobiti precej izdelkov, ki imajo zelo malo praktičnega pomena, a pripomorejo k izgledu ohišja.

Eden izmed šminkerjev je tudi Coolermasterjev procesorski hladilnik, imenovan Jet7, katerega so si ogledali na BurnOutPC. Ob prvem pogledu bi kmalu lahko rekli, da je kakšen reaktivni motor, saj so njegove linije zaobljene in aerodinamične. Na žalost je baker najti le v dnu hladilnika, medtem ko so rebra še vedno aluminijasta. Poleg oblike ga od ostalih loči namestitev ventilatorja, saj je le-ta obrnjen vzporedno z rebri in zrak nad rebra potiska iz strani. To se pozna predvsem po bolj usmerjenem zračnem toku in izničenju mrtve...

7 komentarjev

AMD z novimi hladilniki

X-Bit Labs - Široko znano dejstvo je, da prihajajo Intelovi BOX-procesorji z enimi najkvalitetnejših hladilnikov, medtem ko so v nasprotnem taboru pred kratkim s prodajo BOX-inačic s priloženimi hladilnimi telesi šele pričeli. Ta so seveda hudo neprimerna za navijanje. A stvari se obračajo na bolje, saj so v AMD-jevi tovarni v Sunnyvalu danes objavili, da bodo odslej priloženi hladilniki kvalitetnejši. Obetajo se nam naslednje spremembe:
  • tišji ventilator s t. i. 2 ball bearing dizajnom, ki bo proizvedel maksimalno 34 dBA zvoka,
  • večji delež bakra in ostalih visoko toplotno prevodnih materialov v samem jedru hladilnika,
  • varnejši sistem pritrjevanja s šestimi in ne več z dvema zatičema,
  • manjša masa, ki bo odslej pod 300 grami.
Informacij o datumu, kdaj bodo novi hladilniki krenili v promet, še ni. Upajmo, da kmalu.

2 komentarja

Listan

Jaz - Ja, vem, čuden naslov novice. No, kmalu vam bo vse jasno (ma ne...). Po objavljeni novici o hladilniku za disk, se je DrSergioDJ odpravil na iskanje tega hladilnika. Medtem je našel neko nemško online trgovino z zelo zanimivo ponudbo. Ponujajo vse od ohišij (tudi aluminijastih in takih z klima napravo), napajlnikov (tudi Enermaxova 550W pošast je vmes), preko raznih hladilnikov in ploščic, ki jih namestite med procesor in hladilnik do overclocking kartice za slot A Athlone, nečesa podobnega mojim šaltarjem, le da je digitalno in pohekanih Promisovih Ultra ATA 100 kontrolerjev. Zelo vredu štacunca, razen nekaterim izdelkom zasoljenih cen.

7 komentarjev