»

Bo predstavitev Bulldozerja navsezadnje na Computexu?

Ključna je informacija na dnu diapozitiva

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Saga o predstavitvi in začetku prodaje AMD-jevih procesorjev FX, osnovanih na arhitekturi Bulldozer, bo očitno vsaj deloma končana 7. junija. Takrat naj bi na tajvanskem Computexu AMD namreč uradno dvignil tančico skrivnosti v povezavi z novimi procesorji, vsaj če gre verjeti predstavitvi Gigabyta. Komercialna dobavljivost naj bi sledila nekoliko kasneje, saj naj bi se razpošiljanje glede na dokumente, ki so jih videli pri X-bit Labs, začelo 20. junija. Tukaj bo verjetno šlo za razpošiljanje velikim proizvajalcem sistemov ter v trgovine, torej bi se znalo zgoditi, da bi AMD tik pred zdajci izpolnil obljubo o predstavitvi in začetku prodaje v drugem letošnjem četrtletju.

Prav tako naj bi...

1 komentar

AMD-jevi 12-jedrniki tu že pred uradno najavo

X-Bit Labs - Novi 12-jedrni procesorji iz AMD-jevih tovarn so že tu in to celo nekoliko pred uradno predstavitvijo. Neka trgovska mreža iz Missourija jih je namreč že začela prodajati na Ebayju. Uradno splavitev AMD Opteronov 6174 še čakamo, čeprav primerki, ki so naprodaj, niso videti kot inženirski vzorci, temveč zaresna stvar, saj imajo uradne oznake modela in serijske številke.

Kakorkoli že, AMD Opteron 6174 bo imel takt 2,20 GHz, 12 MB skupnega tretjenivojskega in polovico manj drugonivojskega pomnilnika. Vgrajeni štirikanalni pomnilniški krmilnik se najbolje počuti s pomnilnikom PC3-10600 (DDR3 1333MHz), vse skupaj pa sede na ležišče Socket G34. Začetna avkcijska cena na Ebayju znaša 6500 dolarjev, za takojšen nakup pa je treba ponuditi poldrugega tisočaka več.

AMD...

39 komentarjev

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

Opteron 246 je tu!

X-Bit Labs - Danes je AMD uradno izjavil, da je po izidu Opteronov 242 in 244 izšel še njun močnejši bratec, Opteron 246. Procesor uporablja x86-64 arhitekturo, njegov frekvenca pa znaša polna dva gigahertza. Procesor, ki je v prvi vrsti namenjen strežnikom in res zmogljivim delovnim postajam, se bohoti s 128 kB L1- in megabajtom L2-predpomnilnika, njegov že vgrajen s PC2700 standardom komptabilen pomnilniški krmilnik pa lahko naslovi do 1 TB pomnilnika. Cena takšne pošasti ne more biti majhna, saj vas olajša za zajetnih 794 zelencev po kosu, če jih kupite vsaj tisoč. Izvirna novica, nove cene AMD-jevih procesorjev.

13 komentarjev

Prestavljen datum izida najmočnejšega Opterona

X-Bit Labs - Znano je dejstvo, da podjetje AMD po predstavitvi svojih najnovejših procesorjev še nekaj časa zavlačuje z izdajo le-teh. Tako se močno opevani AMD Opteron še dolgo po predstavitvi ni znašel na policah v računalniških trgovinah. X-Bit Labs poroča, da trenutno najbolj pričakovan AMD-jev procesor Opteron 246, ki tiktaka pri 2,0 GHz, še ne bo na voljo ta ponedeljek, kot je bilo sprva rečeno. Na podlagi neuradnih infomacij se sklepa, da bo izdelek na voljo v mesecu septembru, čeprav The Inquirer in Extreme Tech trdita, da naj bi bil ta datum že 4. avgust. Izvorna novica.

8 komentarjev

Opteron in Seti@Home

Amdmb.com - Medtem ko smo danes stopili med prvih 200 pri iskanju vesoljčkov (več boste izvedeli kmalu), bo za še boljši rezultat potrebno pognati še kak sistem. Tak s štrimi Opteroni bi bil kar v redu. Amdmb so pognali Setija na taki mašini in zapisali ugotovitve. Le en 1,8 gigaherčni Opteron se lahko po hitrosti računanja meri s 500 MHz hitrejšim Athlonom XP (2,3 GHz) s Thoroughbred jedrom.

Mislili pa so, da bodo ob vklopu še preostalih treh procesorjev precej zmanjšali končni rezultat posameznega procesorja, a izkazalo se je, da temu ni tako. Čas računanja štirih paketkov pri obremenjenih vseh štirih procesorjevso je bil zelo enak času, ki ga je potreboval en procesor za en paketek. Kaj nam to pove? Tudi če v sistemu tečejo vsi štirje procesorji hkrati, to ne vpliva bistveno na porabo drugih sistemskih virov, kar je velika prednost Opteron sistemov.

33 komentarjev

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

AMD-jevi čudesi

vir: GamePC
GamePC - AMD Opteron je procesor, ki je sposoben poganjatati tako 64- kot tudi 32-bitne aplikacije. Zgrajen je okoli Hammer jedra s 105 milijoni tranzistorjev, ki so zgrajeni v 0,13 mikronih in tiktaka pri frekvencah od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz. Zunanja frekvenca tega procesorja je enaka notranji - od 1,4 GHz pa do 1,8 GHz (odvisno od modela). Prvostopenjskega predpomnilnika je 128 KB, drugostopenjskega pa kar 1 MB. Lastnost je tudi tehnologija SOI, privzeta napetost procesorja pa je 1,55 V. Pri AMD-ju so se odločili, da bodo uvedli tudi novo podnožje -- Socket 940.

Ta AMD-jev procesor je torej na papirju zelo zmogljiv. Na Game PC pa so preizkusili ali je temu tako tudi v praksi in spisali kar štirinajst-stranski članek o 1,6 gigahertznežu....

9 komentarjev

AMD: "Bingo!"

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, naj bi AMD zadel terno s prodajo njihovih 64-bitnih serverskih procesorjev z imenom Opteron. AMD naj bi s podjetjem Cray v naslednjih tednih podpisal pogodbo za prodajo 10.000 Opteronov, kar napeljuje k sklepu, da bo AMD prodal več 64-bitnih procesorjev kot konkurenčni Intel svojih Itanium procesorjev. Govorimo o veliki številki, saj je Intel v letih 2001 in 2002 prodal dobrih 3000 Itaniumov, letos pa jih namreva še 7000. Klik!

21 komentarjev

Opteron 2,0 GHz kmalu?

The inquirer - Bo AMD res izdelal Opterona, tiktakajočega pri 2000 MHz? Na strani The Inquirer poročajo, da se bo novi Opteron pridružil 1,40, 1,60 ter 1,80 GHz modelom, ki se že prodajajo. Na strani X-bit labs pa poročajo tudi o tem, da naj bi se delavna napetost iz sedanjih 1,55 V znižala na samo 1,45 V. To pa lahko pomeni, da je stopnja donosa high-end Opteronov visoka. Če je temu res, bomo jeseni že lahko občudovali še hitrejše Athlone 64. Celoten članek.

11 komentarjev