»

Prototip upogibljivega OLED zaslona

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih sestavin tehnologije OLED je ITO, indijev-kositrov-oksid. Problem z njim je, da za uporabo v OLED tehnologiji pri apliciranju zahteva visoke temperature., sicer je električna prevodnost enostavno premajhna. Združeni znanstveniki iz laboratorijev AGFA-Gevaert, IMEC, centra Holst in Philipsa pa so ITO zamenjali z visoko prevodno smolo. S tem so ubili dve muhi na en mah, saj so zasloni tako postali upogibljivi, smola pa je zelo primerna za nanašanje v plasteh oz, po domače, printanje. Tehnološko je ta proces veliko lažji in cenejši. Obenem pa ima smola, ki so jo poimenovali Orgacon, tudi 6x višjo električno prevodnost, kot oksid indija in kositra. Raziskovalsi so skopi z informacijami, saj želijo obdržati...

15 komentarjev

Bolj varčne zelene organske LED diode

vir: engadget
engadget - Zadnje čase je večino prebojev in raziskav pripadlo predvsem modrim organskim LED diodam, tokrat pa so na vrsto prišle še zelene. Japonskim raziskovalcem je namreč uspelo več kot podvojiti njihovo učinkovitost s pomočjo 0,7 milimetrov debele steklene ploščice. Le-ta ima zelo velik lomni količnik (2,03; lomni količnik zraka znaša 1,0), nalepili pa so jo na substrat diode. To je dvignilo sposobnost ustvarjanja svetlobe s 94 lumnov na Watt brez ploščice na kar 210 lm/W z njo.Podatkov o komercialni rabi...

22 komentarjev

Tipkovnica Optimus s spremenljivim prikazom tipk

Slo-Tech - Art. Lebedev Studio, ki se ukvarja z industrijskim oblikovanjem, je zasnoval tipkovnico Optimus. Vsaka od tipk vsebuje lasten prikazovalnik (v končni različici predvidoma OLED), zaradi česar je mogoče prikaz funkcije posamezne tipke poljubno prilagoditi. Tipke bodo poleg znakov prikazovale tudi sličice, morda tudi animacije. Osnovni del funkcionalnosti tipkovnice bo neodvisen od operacijskega sistema. Predvidoma naj bi prišla v prodajo leta 2006.

Uporabna bo predvsem:
  • za tekstopisce ob uporabi različnih naborov ter razporeditev znakov in
  • za uporabnike specifičnih programov ter igračarje za grafičen prikaz funkcij (ikone), ki jih imajo v danem trenutku tipke v trenutno aktivnem programu/igri (npr. trenutne funkcionalnosti tipk ob pritisku tipke CTRL v Wordu).

37 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

OLED v mobilnih telefonih

Slashdot - Kot navaja ta stran, je japonsko podjetje ELDis predstavilo prvi mobilni telefon na svetu, ki uporablja zaslonček OLED, katerega lahko gledamo iz obeh strani (glej sliko). Kot kaže, se utegnejo OLED zaslončki v prihodnosti vse bolj uveljaviti pri prenosnih napravicah, saj porabijo malo električne energije in imajo hitre odzivne čase. Zaslončki OLED bodo v prihodnosti najverjetneje nadomestili LCD sorodnike.

9 komentarjev

CRT, LCD, OLED

Kvalitetnejša slika v primejavi z LCD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Še pred nekaj leti smo vsi uporabljali "navadne" CRT monitorje. Nedolgo zatem je prišla na trg tehnologija LCD. Sprva so jo uporabljali le zaradi manjše velikosti na prenosnikih. Razlog za nepriljubljenost je bila visoka cena, slaba kakovost in nezmožnost gledanja slike pod večjimi koti. Pred kakim letom in pol pa je LCD začel svoj zmagoslavni pohod. Kvaliteta slike je bila od proizvoda do proizvoda vedno boljša in še cena se je nižala.

Na X-Bit Labs pa so...

6 komentarjev

OLED zasloni

PC Magazine - O teh zaslonih smo prvič poročali že pred davnim letom in pol, uporabnih primerkov izven sejmov ne videli, a vseeno zbujajo novo zanimanje. Zakaj? No, poleg tega, da bodo OLEDi tanjši, lažji ter energijsko manj potratni, imajo še eno uporabno lastnost, za kar se gre zahvaliti dobri stari fiziki: logično je, da z apliciranjem elektrike na celico dobimo ven svetlobo, ki sestavlja piksel na displeju. No, sodeč po članku na PC Magazine je učinek recipročen. Če posvetimo na OLED, bo le-ta proizvedel (sicer majhno) količino elektrike. Praktična uporabnost? Poleti pustite svoj novi mobilnik, ki podpira OLED, ležati na soncu - in baterija bo zdržala dva dni dlje [:D].

3 komentarji