»

Sedaj še Asus

X-Bit Labs - Asus Radeon 9800 XT Limited Edition je različica posebne izdaje kartice, ki pa je še bolj posebna. A ne samo da je posebna, še omejena je (kot da ni vse). Na trgu se bo pojavilo le 2000 takih kartic, oziroma bolje rečeno, multimedijskih paketov, saj bomo poleg same kartice dobili še USB 2.0 čitalnik za sedem različnih pomnilniških kartic in ovitek za CD-je veliko plastično škatlo ter kup navodil. Za ceno med 600 in 1000 ameriškimi dolarji naj jo kar imajo (moje mnenje).

9 komentarjev

Procesorski nabori kot proizvajalci zvoka

Extremetech - Ni še dolgo tega, ko so zahtevnejši računalničarji samo pomenljivo pogledovali proti integriranim zvočnim karticam, oziroma bolje rečeno zvočnim kodekom, v procesorskih naborih. Upravičeno, saj te rešitve največkrat niso zadovoljile zahtevnega uporabnika, poleg tega pa so še prav nemarno obremenjevale procesor. Toda časi se spreminjajo in marsikaj se je spremenilo tudi na tem področju. Vprašanje je samo, ali so bile to spremembe na bolje, ali pa celo na slabše. No, na to vprašanje so poizkusili odgovoriti Extremetechovci, ki so med seboj primerjali pestro paleto izdelkov različnih podjetij in ugotavljali, če lahko procesorski nabori že konkurirajo samostojnim zvočnim karticam, kot je Creativov Audigy 2.

3 komentarji

Natikanje Blue Orba na sistemski nabor

Viper's Lair - Blue Orb je čisto svojevrsten hladilnik, ki bo mnoge razveselil s svojim izjemnim hlajenjem, vendar pa bo novince kaj kmalu zmedel, ko bodo morali hladilnik natakniti na grafično kartico ali matično ploščo in z grozo gledati, kako se tiskano vezje dobesedno krivi pod močnim pritrdilnim mehanizmom, ki so ga Thermaltakovci zdizajnirali za ta hladilnik. Da bi novinci privarčevali živce, so se na Viper's lair odločili, da spišejo kratek članek o tem, kako zamenjati obstoječ hladilnik za procesorski nabor z Blue Orbom. V članku so napisani vsi koraki, kako zamenjati stari hladilnik z novim in nasvet, da nabor pred namestitvijo še dodatno "zalijete" s kvalitetno termalno pasto .

0 komentarjev

Na zahodu nič novega, na vzhodu nič dobrega

X-Bit Labs - Na področju procesorskih naborov se zadnje čase ne dogaja veliko. Sicer je res, da sta SIS in VIA predstavila nove nabore in da AMD ne bo več izdeloval svojega slavnega AMD760, vendar je to tudi vse. Prav tako se ni nič spremenilo pri še vedno trajajočem sporu okrog nesrečnega Viinega nabora P4X266, ki ravno zaradi zapletov okrog Intelovga Petnium4 patenta ne zaživi med proizvajalci matičnih plošč. Slednji se namreč bojijo, da bo tožba doletela tudi njih in to kar upravičeno, saj je Intel že tožil največjega proizvajalca matičnih plošč ECS, ki je prav tako uporabljal Viin sporni izdelek. Vendar pa se nekateri proizvajalci ne dajo, saj jim nabor diši zaradi dobrih zmogljivosti in zelo privlačne cene, ki je za 10 $ nižja od Intelovih izdelkov. Številni so se zato odločili, da podprejo ta nabor na precej zvit način - izdelovali bodo "noname" plošče. Take strategije so se lotili pri Solteku, zelo verjetno pa je tudi, da se bodo podobne taktike lotili tudi drugi, ki hočejo na svojih...

0 komentarjev

ALi-jev P4 nabor kmalu

The inquirer - VIA je s svojim P4X266 naredila kar veliko prahu, SIS pa ima svoj P4 nabor že skoraj pripravljen, saj lahko njegove zmogljivosti občudujemo na Anandtechu, kjer so v roke dobili inženirski primerek. Čakamo samo še Acer Labs oz. ALi, ki bo po podatkih na The Inquirerju začel pošiljati primerke svojega P4 nabora nekje proti koncu tega meseca. Za prodajo se jim gotovo ni treba bati, saj so že sklenili pogodbe z znanimi podjetji, kot so Asustek, Elitegroup in Wistron. Prav tako pa se jim ni treba bati Intela, saj je Acer zakupil uradno Intelovo licenco. Intel, SIS, Acer, VIA - jesen bo še kako zanimiva, vsaj kar se procesorskih naborov tiče .

0 komentarjev

Nove P4X266 plošče

X-Bit Labs - Tožba, ki je doletela Vio z Intelom bo najverjetneje kar dobra propaganda za Viin P4X266 nabor, saj zaenkrat še ni opaziti, da bi zanimanje za prej omenjeni chipset vsaj malce usahnilo. Večja podjetja kot so ASUS, MSI in Gigabyte tega nabora najbrž ne bodo nikoli uporabila, ker so preveč odvisna od Intela, saj dobivajo procesorske nabore direktno iz Intelovih tovarn, medtem ko je pesem pri drugorazrednih proizvajalcih matičnih plošč, kot so Tyan, Shuttle, in Chaintech povsem drugačna. Le-ti procesorskih naborov ne dobivajo direktno iz Intelovih tovarn, ampak preko raznih distributerjev, zato se jim Intelovih groženj ni treba bati. Prej omenjeni trije proizvajalci so se odločili, da izdajo nove plošče, ki bodo bazirale na P4X266 naboru:
  • Chaintech bo izdal plošči 9VJD in 9VAP (X-bit labsi pravijo, da sta to Socket A plošči, vendar gre najverjetneje za napako, saj je P4X266 zdizajniran samo za procesorje Pentium4)

  • Shuttle bo izdal plošči AV40 (microATX) in AV40R (ATX)

  • Tyan pa bo...
  • 1 komentar