»

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev

MacBook Air prvi padel

Slashdot - Na konferenci CanSecWest, ki trenutno poteka v Vancouvru, so priredili tekmovanje v vdiranju v sisteme, imenovano PWN 2 OWN. Tekmovalci se borijo proti trem prenosnikom (Vaio VGN-TZ37CN, Fujitsu U810 in MacBook Air), na katerih tečejo trije konkurenčni operacijski sistemi (Ubuntu 7.10, Vista Ultimate SP1 ter OS X 10.5.2).

V okviru prvega dne tekmovanja so lahko sisteme za nagrado 20.000 dolarjev napadali samo preko omrežja, kar ni prineslo večjih uspehov. Včeraj je bila nagrada razpolovljena, zato pa so dobili tekmovalci možnost, da se na računalniku odpre predpripravljena spletna stran ali elektronsko sporočilo. To je tekmovalcem prineslo dosti več možnosti, kar je dokazal Charlie Miller, ki je že v dveh minutah po začetku tekmovanja uspel prevzeti nadzor nad MacBookom Air.

Kako je to Millerju uspelo, zaenkrat ni znano, ker se morajo tekmovalci zavezati, da podatkov ne bodo izdali, dokler jih organizator ne pošlje avtorjem sistema in ti dobijo možnost za popravek. Glede na to,...

124 komentarjev

Et tu Apple? OS X dnevno komunicira s Cupertinom

engadget - Prvi je samo enkrat klical domov ET. XP z aktiviranim WGA "telefonira" po enkrat na dan. Applov OS X z zadnjo nadgradnjo 10.4.7 klicari po 3x na dan. To se zgodi prav tako brez lastnikove privolitve, kar je odkrill Daniel Jakult na svojem blogu. To mu je uspelo s programom Little Snitch.

Dashboard Advisory, kot ga Apple poimenuje, naj bi preverjal pravilne verzije "widget"-ov na OS-u in ne dostop do osebnih podatkov.

Verjetno zato, ker to stori iTunes in verjetno tudi dotMacTranslator.

29 komentarjev

Razobličeni spletni strani Sonya in Warner Brosa

Slo-Tech - Skriptni otročaji so se, mogoče kot odgovor na zaprtje The Pirate Bay, ponovno lotili velikih korporacij. Tokrat sta "padla" britanski strežnik Sonya in tajvanski strežnik Warner Brosa.

Zrcalna slika razobličenj (defacement) se nahaja na Zone-H:
- razobličenje spletne strani Sonya na Zone-H
- razobličenje spletne strani Warner Bros na Zone-H.

Kot zanimivost lahko povemo, da je Sony v času pisanja te novice (ob 12:00 po lokalnem času) še vedno razobličen.

9 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev

Vdor na spletno stran gov.si

Slo-Tech - Po poročanju TV Slovenija so neznani zlikovci včeraj vdrli na spletno stran slovenske države gov.si. Prvi vdor se je zgodil že v soboto, 7. avgusta, in sicer na spletno stran Službe Vlade RS za strukturno politiko in regionalni razvoj. DIabOlaX, kot se je neznani junak podpisal na razobličeno spletno stran, je slovenskim državljanom pustil sporočilo "Stop the war against Iraq and Palestine.". Vdor si je na Zone-H prislužil oznako "special defacement".

Napake, ki je zlonamernežem omogočila vdor v soboto, pa na CVI očitno niso odkrili dovolj hitro, zato so se neznanci včeraj lotili kar glavne strani, vdora pa naj bi bila povezana. CVI sicer pravi, da interni del omrežja ni bil ogrožen, kljub temu pa ne bi bilo odveč, če bi svoj spletni strežnik, ki sicer teče pod Linuxom, malce...

42 komentarjev

28. državno tekmovanje v znanju računalništva

Slo-Tech - V soboto, 3. aprila 2004 bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo 28. državno tekmovanje v znanju programiranja za dijakinje in dijake. Tekmovanje bo potekalo na treh težavnostnih stopnjah. V prvih dveh skupinah zadostuje osnovno poznavanje enega izmed znanih programskih jezikov, saj tekmovalec rešitve poda na papirju, pomembnejši od sintaktične pravilnosti pa je pristop do rešitve problema. Tretja skupina bo programirala na računalniku v jezikih C, C++ ali Delphi/Pascal. Prijava in Več informacij. Prijava je še vedno možna, ne glede na razpis.

7 komentarjev

Vodič: varnost na spletu

PC Stats - Zadnja generacija virusov je, vsaj upam, marsikoga prepričala v skrb za varnost svojega računalnika, v kolikor tega ni počel prej. Za vse, ki ne vejo, kako se lotili varovanja svojih mlinčkov, pa so poskrbeli na PC Stats.

Avtor se je potrudil in napisal kar 11 strani dolg dolg članek, ki razloži osnove varnosti na spletu, postavitve požarnega zidu, upravljanja s porti in podobno. Za vse, ki še vedno kolebate, kako se rešiti neprijetnosti z ZlobnoKodo™, je branje obvezno.

2 komentarja

Tekmovanje v vdiranju v strežnike

CNet - Ta novica ni namenjena temu, da se greste prijavit, a zgolj kot opomnik, da bo to tekmovanje potekalo. Kot poročajo, naj bi tekmovanje potekalo ta vikend, cilj tekomovaja pa je seveda vdreti v čimveč strežnikov. Zone-h.org, največja stran, ki se ukvarja z zabeleževanjem "preoblikovanih" strani, pravi da pričakujejo med 20.000 in 30.000 nedostopnih strani med tekmovanjem.

Nekateri svetovalci za varnost pravijo, da je to samo otročja igra in da ne pričakujejo nič resnega. Kot zanimivost naj vam še povem, da za vsak sistem, ki teče na platformi Windows, dobijo eno točko, za UNIX dve, za LINUX ali BSD tri, za sisteme na IBM AIX štiri in za HP-UX ali apple OS X sistem pa pet točk. Klik!

15 komentarjev

Internetnih naslovov ne bo zmanjkalo

News.com -

Po svetu že nekaj časa krožijo govorice, da se nam kmalu (najhitreje v Aziji) obeta pomanjkanje internetnih naslovov. No, nič bati. Paul Wilson, direktor APNIC-a, zagotavlja, da se to še dolgo ne bo zgodilo. APNIC je odgovoren za dodeljevanje internetnih IP-naslovov v Aziji in Pacifiku, zato njegovim besedam vsekakor gre verjeti.

Samooklicani strokovnjaki so sicer že dalj časa napovedovali, da razviti Zahod porablja vse preveč naslovov, zato jih bo za množice na Kitajskem in drugod po Aziji ostalo premalo. Wilson pravi, da takšno špekuliranje ne vzdrži računov. Po njegovih besedah vsako leto porabimo pet t.i. slash eight oz. /8 blokov. Vsak blok ima 16 milijonov naslovov, trenutno pa je v IPv4 prostih še 100 blokov. Več kot dovolj za 20 let, potem pa bo tako ali drugače že čas za novo tehnologijo (IPv6).

Klik!

5 komentarjev

Skrivnostni podatki na romanju

News.com - Podatkovni paketi veliki 55.808 bajtov, ki navidezno izvirajo iz neobstoječih internetnih naslovov, že nekaj časa potujejo po Spletu. Najprej so mislili, da je izvor nek črv, toda kaže, da gre za nekaj drugega, čemur internetne varnostne službe še niso prišle do dna. Več o tem tukaj.

Upajmo, da se Internet ni začel zavedati samega sebe!

20 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev