»

Tudi AMD z dvoglavimi mobilniki

DarkVision Hardware - Svet vedno bolj in bolj drvi v večjedrnost. Tako je tudi AMD napovedal dvojedrne Turione, ki naj bi izšli v začetku leta 2006, torej v istem obdobju kot Yonah, Intelov dvojedrni mobilni procesor.

Za dvojedrne Turione so pri AMDju naredili še eno podnožje, imenovano S1, ki pa ima 'le' 638 nogic. Dvojedrni Turioni bodo tudi prvi AMDjevi procesorji z 'Pacifica Virtualization Technology', tehnologijo, ki omogoča poganjanje večih operacijskih sistemov na enem procesorju.

AMD verjame, da bo z novimi procesorji lahko konkuriral Centrino tehnologiji, načrti za prihodnost pa so po njihovih besedah bolj 'medli'.

Omeniti velja še dogovore s proizvajalcem računalnikov Lenovo. Po AMD-jevih besedah naj bi kmalu videli ThinkPad prenosnike, osnovane na Turion 64 procesorjih.

Kako pa bo s porabo 90 nm dvojedrnih Turionov v primerjavi s 65 nm Yonahi pa ni slišati nič.

5 komentarjev

"Na PAT spominjajoča tehnologija" nič več?

X-Bit Labs - Intel čedalje bolj viha nos nad poplavo "na PAT spominjajočih tehnologij," ki jih vključujejo različni proizvajalci v svoje plošče z i865 naborom. Ako ste morebiti preživeli počitnice v kakšnem zakotju, naj omenim, da ima Springdale vgrajene, a onemogočene določene mehanizme, ki pohitirjo dostop do pomnilnika, visokoleteče poimenovane PAT. Čemu, porečete. Iz preprostega razloga, da bi se bolje prodajal njegov močnejši bratec Canterwood. In kaj potem storijo zli proizvajalci matičnih plošč? Packi nemarni ubogemu Intelu prekrižajo načrte s tem, ko PAT hinavsko vklopijo tudi v Pomladnih dolih. Resda pod drugim imenom, saj se sme PAT uporabljati le v povezavi z i875, jalova uteha, mar ne? Skrajni čas torej, da bošček udari po mizi in naredi konec tej travestiji. Po poročanju X-Bit Labs je z novo revizijo i865P in PE storil prav to. Na srečo pa tudi skozi te nevihtne oblake pronica žarek sončne svetlobe. Šlo naj bi namreč za modifikacijo zasnove same, zato up na obraten postopek ni...

3 komentarji

Performance Boosting Engine ali "PAT na Springdalu"

DarkVision Hardware - O Intelovi tehnologiji PAT (Performance Acceleration Technology) je bilo nekaj povedanega tudi v našem testu 3.2 GHz Pentiuma4, na DarkVision Hardware pa so si ogledali, kako se v praksi obnese tako imenovani Performance Boosting Engine (PBE). Kot navajajo na prej omenjeni strani, je PBE v resnici PAT za Springdale, le da so to tehnologijo razvili izdelovalci matičnih plošč in prinaša iste prednosti kot PAT, katerega bomo našli le v čipovjih Canterwood. Kolikšen pospešek nudi PBE so ugotavljali na plošči AOpen AX4SG Max. KLIK!

0 komentarjev

Nov test: Pentium 4 3,2 GHz!

Slo-Tech - Da vas razveselimo z vsesplošnim presenečenjem: za vas smo prvi v Sloveniji pod drobnogled vzeli Intelov najmočnejši procesor, Pentium 4 3,2 GHz, ki tiktaka na zunanji frekvenci kar 800 MHz. Preizkusili smo ga v navezi z nadmočnim Radeonom 9800 Pro, opisali vse tehnologije, ki se skrivajo v dotičnem modelu, ga stestirali na množici petih (tri Springdale, dve Canterwood) osnovnih plošč, nad njem pognali skoraj 20 različnih testov, zadevo tudi navili ter vse skupaj strnili v poučen ekskluziven test, vreden vašega branja. Mogoče se vam bo celo še stožilo po dobrem starem Intelu, ki se vrača na svoja stara pota slave...

48 komentarjev

Test matičnih plošč na i865PE

Najboljša navijalka

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na VR-Zone so opravili temeljit preizkus matičnih plošč osnovanih na Intelovem 865PE čipovju, poznanim pod imenom Springdale. Pobliže so si ogledali Abitovo IS7-G, Albatronovo PX865PE Pro II, AOpenovo AX4SPE Max, ASUSovo P4P800 Deluxe, EPoXovo 4PDA2+ in MSIjevo 865PE Neo2. Vse naštete plošče so imele vklopljeno funkcijo PAT, s katero se lahko pohvalijo predvsem plošče, osnovane na Canterwoodovem (i875) vezju. Na koncu so se odločili, da največ ponujata Asusova in Abitova plošča, za ploščo z največjim navijalskim potencialom pa so izbrali Epoxovo 4PDA2+. Test je zanimiv, zato hitro na branje.


1 komentar

Nov test: Radeon 9800 PRO

Slo-Tech - Ponižno javljamo, da smo za vas ekskluzivno stestirali dve grafični kartici: ATIjevega Radeona 9800 PRO ter nVidiinega Geforcea 5800 Ultra. Obe sta najvišja modela grafičnih kartic, ki jih lahko dobimo v Sloveniji, ter sta se v našem testu pomerila v medsebojnem obračunu. Če vas zanima, kako se obneseta grafični kartici, kar hitro kliknite in si preberite test, saj je poučen, zanimiv, ter -- lastno avtorsko delo [:D]. Ekskluziva!

29 komentarjev