»

IT in SARS

X-Bit Labs - Nenapisano pravilo pravi, da se izbruh epidemije prav zagotovo pozna na lokalnem gospodarstvu. Izjema ni bil niti SARS, ki je povzročil pravo paniko na jugozahodnem predelu Azije -- območju, na katerem proizvedejo največ računalniških komponent, od koder jih nato pošiljajo po vsem svetu. Kakšne posledice je povzročil SARS za računalniško industrijo, pa so poizkušali ugotoviti na X-Bit Labs, kjer so spisali zanimiv članek, ki je vsekakor vreden branja.

0 komentarjev

AMD: Za slabo prodajo je kriv SARS

The inquirer - AMD je danes objavil pričakovanja za drugo četrtletje (točne podatke bomo dobili v drugi polovici julija). Kot vse kaže, bodo prodali za borih 615 milijonov izdelkov, kar je 14 odstotkov manj od pričakovanih 715. Robert Rivet, finačnik pri AMD-ju, pravi, da je za to kriva slaba prodaja na Daljnem vzhodu, torej SARS. Trenutno AMD-jeve delnice stojijo pri 6,59 dolarjih.

1 komentar

Moorov zakon res Moorov?

Gordon Moore

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Gordon Moore, soustanovitelj Intela, je pred skoraj štiridesetimi leti postavil zakon, ki pravi, da se računska moč procesorjev vsako poldrugo leto podvoji. Svet se je že nekaj časa nazaj razdelil na dve frakciji. Prva podpira zakon in pravi, da je še vedno osnova računalništva, druga pravi, da je preveč ohlapen in da ne drži več. Stvari je dodatno zapletel še sam Moore, ki je izjavil, da dotičnega zakona sploh ni izrekel....

8 komentarjev

Šah - Človek : Računalnik

X-Bit Labs - Zgodovina računalniških šahovskih programov je že kar dolga. Tokrat so na X-Bit Labs spisali zanimiv članek, ki govori o večni bitki -- človek proti računalniku. V veliki večini govori članek tudi o partiji med enim najboljših šahistov na svetu - Kasparovom - ter računalnikom. Na koncu je celo dokazano, da več kot očitno računalniški programi uporabljajo počasen algoritem. Zelo zanimiv članek si lahko preberete tukaj.

6 komentarjev

Gigabyte in Computex

The inquirer - Podjetje Gigabyte se je odločilo, da letos ne bo prišlo na Computex -- enega največjih računalniških sejmov na svetu -- zaradi bojazni pred virusom SARS. Namesto tega bodo imeli lastno predstavitev kar preko interneta, kjer bodo predstavili celo vrsto novih izdelkov, od grafičnih kartic pa do prenosnikov. Ker je bil Computex načrtovan od 2. do 6. junija, bo Gigabyte najverjetneje priredil svojo predstavitev nekje istih dni, ni pa še znano komu vse bo namenjen. Na tem naslovu si preberite več.

0 komentarjev

Computex 2003 preložen

X-Bit Labs - Organizatorji enega največjih azijskih IT sejmov sploh, tajvanskega Computexa, so danes uradni potrdili, da se bo Computex letos odvijal kasneje, kot je bilo sprva napovedano. Uradni razlog naj bi bila tokrat SARS, saj se je mnogo podjetij odpovedalo pravici do razstavljanja zaradi te bolezni. Organizatorji so se tako po temeljitem premisleku s Kitajskim svetom za zunanjo trgovino (CETRA) in Tajvanskim računalniškim združenjem (TCA) odločili, da je bolje celotno zadevo prestaviti, kot da vse pade v vodo. Takisto bodo na sejmu veljali najstrožji varnostni ukrepi. Natančen datum prireditve nameravajo objaviti ob koncu maja. Izvirna novica.

0 komentarjev

Scoolirajte se

Overclockers.com - Na Overclockers so spisali zanimiv članek, ki na kratko predstavi šest različnih tipov hlajenja, med katerimi je tudi najizkušenejšim navijačem bržčas vsaj nekaj slabše nepoznanih. Ste že slišali za (pustimo prevod strokovnjakom) t.i. Vortex Tubes, s katerimi je moč zračno hladiti tudi do -50 °C brez premičnih delov (razen kompresorja, seveda). Branje tega članka je tako več kot priporočljivo.

Da pa ne bomo filozofirali samo o teoriji, še povezava na članek entuziasta, ki je zgoraj omenjen tip hlajenja udejanil tudi v praksi.

2 komentarja

Deliti ali ne deliti? Deliti!

Slashdot - Nenapisano pravilo pravi, da je dobro vse, kar je zastonj. Če gre za glasbo in računalniške datoteke, še toliko bolj, saj je ravno to dvoje v dobi, ko je računalništvo na velikem pohodu, najbolj pomembno in seveda priljubljeno. Problem nastopi, ko pridemo do vprašanja, kje zastonjske datoteke in glasbo sploh dobiti. Odgovora sta dva. Lahko se poslužite npr. javno dostopnih datotek (programov, iger) in amaterske glasbe, lahko pa uporabite tudi malce bolj zvito taktiko in uporabite razne Napster klone, ki najdejo veliko bolj sočne stvari. O legalnosti teh klonov sicer nebi razpravljal, ampak vam bom raje povedal, kje so naredili najnovejši test nekaterih "Napsterskih" programčkov. Test so opravili na InfoAnarchy, primerjali pa so programe od WinMX-a, preko Morpheusa, do Gnutelle in še nekaterih. Primerno branje za vse tiste, ki obožujete zastonjsko kosilo.

0 komentarjev