»

Tat prenosnega računalnika vrnil USB-ključ s kopijo podatkov

Slo-Tech - Prenosni računalniki so ene izmed izmed bolj kraje vrednih naprav, saj so majhni in vredni. V tem oziru ni izjema niti Švedska, kjer so profesorju z Univerze Umeå ukradli torbo s prenosnikom, ki jo je pustil skrito za vrati na stopnišču, medtem ko je šel v pralnico v isti stavbi. Ko se je vrnil, torbe seveda ni bilo več. So ga pa švedski tatovi dvakrat presenetili s čutom za sočloveka.

Takoj je poklical na policijo in tudi preklical kreditne kartice, ki jih je imel v denarnici v torbi. A ko se je čez kratek čas vračal po stopnicah, je bila torba spet tam, z vsemi karticami in vso drugo vsebino razen računalnika. Profesorja je takrat najbolj glodala izguba desetletnega dela, ki ga je imel nespametno shranjenega izključno na računalniku brez varnostnih kopij (profesorji na Švedskem niso tako zelo drugačni kot pri nas).

Zato je bil še toliko bolj presenečen, ko je čez slab teden na pisalni mizi v svojem kabinetu našel USB-ključ, na katerega so bile pazljivo prekopirane vse osebne...

41 komentarjev

Nova različica programa PCMark

Futuremark - Podjetje Futuremark, ki je nam bolj znano po programu 3DMark, je izdalo novo različico programa za analizo delovanja računalnika, PCMark.

PCMark 05 nam omogoča enostavno merjenje hitrosti namiznih ter prenosnih računalnikov, prikazovanje sistemskih informacij ter objavljanje dobljenih rezultatov na internetu. Osnovno različico dobite brezplačno, za napredno pa boste morali odšteti približno 20 dolarjev. Brezplačno različico programa lahko prenesete z uradne spletne strani.

14 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

Ubuntu 4.10 "The Warty Warthog"

OSNews - Izšla je prva uradna različica nove distribucije Linuxa, Ubuntu. Različica 4.10, ki označuje leto in mesec izida, je plod dela večinoma južnoafriških razvijalcev, ki jih podpira podjetje Canonical Ltd.

Nova distribucija je že po izdajah razvojnih različic pritegnila ogromno zanimanja in uporabnikov. Odlikujejo jo Debianovi temelji, brezplačnost in zelo preprosta uporaba. Namestitev sicer še vedno poteka v besedilnem načinu, a je zelo preprosta in kratka. Vključeno je veliko programja najnovejših različic za vsakodnevna opravila, novo okolje Gnome 2.8 pa je uvedlo tudi nekaj novih orodij za konfiguracijo.

Ubuntu Linux je ena izmed najprimernejših distribucij za začetnike, uporabimo...

17 komentarjev

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev

Instant tiskalnik fotografij

Tom's Hardware - Novi Photosmart 7550 je poln lukenj. K sreči so le-te namenjene vtikanju cele vrste pomnilniških kartic iz različnih digitalnih fotoaparatov. Na seznamu so CompactFlash, Microdrive, SmartMedia, MultiaMediaCard/Secure Digital in Memory Stick. Kartico preprosto porinete v primerno odprtino na sprednji strani in lahko pričnete s tiskanjem fotografij.

Gumbi na sprednji strani omogočajo preprosto obdelavo fotografije (povečanje, obračanje fotografij neposredno s pomnilniških kartic, z njihovo pomočjo pa lahko tudi spreminjate velikost in svetlost). Vse to lahko delate tudi preko enostavnega zaslonskega menija na barvnem LCD zaslončku. PCja torej sploh ne potrebujete. Cena?...

0 komentarjev

Sliko mojemoje ljubice, prosim, pa kar na čelo...

Večer - Imate mlajšega brata/sestro/sina/hčerko? So vaši nadobudni najstniki od vas kdaj zahtevali nemogočega, v stilu: "Ej, bratec, men je pa Claudia Shiffer tok fletna, pa kakšne žnabelne ma, jst jo hočem met natisnjeno kar na čelu!" In, kakopak, niste vedeli, kako tej nemogoči želji ustreči? Od zdaj naprej tudi to ni več problem. Podjetje Print Dreams ima za takšne probleme ustrezno rešitev. Reče se ji tiskalnik, s katerim lahko tiskamo na zid, blago, spodnjice, glave (hehe [:D]), mize in še kam. Klik!

6 komentarjev

Robotsko letalo

Boeing - Kot zanimivost tale novica: pri Boeingu pripravljajo preizkus bojnega letala brez posadke z oznako X-45. Stvarca je zgrajena po stealth tehnologiji, tehta 5.000 kg, ko je prazna in lahko nosi do 1.500 kg tovora. Dolga je malo manj kot deset metrov, čez krila pa meri 14 metrov. Za tiste, ki jih zadeva zanima, pa še tale povezava.

0 komentarjev