»

Apple upokojil nekaj Macov

Power Mac G4

vir: The Register
The Register - Brez velikega pompa je Apple upokojil nekaj starejših Macov. S 17. marcem jih bodo razvrstili v dve skupini: starodobne (vintage) in zastarele (obsolete). V prvi se bodo znašli Xserve RAID, Xserve (Slot Load) in Xserve (Cluster Node), v drugi pa PowerBook G4, Power Mac G4 (Digital Audio), Power Mac G4 (Quicksilver), Macintosh Server G4 (Digital Audio) in Macintosh Server G4 (Quicksilver). Apple med starodobne avtomatsko uvrsti izdelke, ki so jih nehali proizvajati pred petimi leti, v zastarele pa več kot sedem let stare. Razlika za...

6 komentarjev

ATI Radeon X1900 G5 Mac Edition

AMD - AMD je predstavil grafično kartico ATI Radeon X1900 G5 Mac Edition, namenjeno za Applove sisteme Power Mac G5 Quad in Power Mac G5 Dual. Jedro nove grafične kartice vsebuje 36 Pixel Shader enot, grafična kartica pa premore 256 MB pomnilnika. Dva DVI izhoda omogočata sočasno uporabo dveh 30 palčnih Apple Cinema HD zaslonov. Cena nove grafične kartice znaša 349 ameriških dolarjev.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

9 komentarjev

Tisoč sto G5

Slashdot - Virginia Tech je že nekaj časa nazaj naznanila nov superračunalnik, zgrajen iz tisoč sto (1100) G5 računalnikov. Pred kratkim so ga začeli sestavljati in na spletu so se pojavile prve slike tega neverjetnega projekta. Uporabili ga bodo predvsem za računanja na področju kemije. Pri sestavljanju si izdatno pomagajo s prostovoljno pomočjo študentov, ki imajo verjetno tudi lastne načrte, za kaj vse bo ta neverjetna računska moč uporabna. Fold On [:D].

13 komentarjev

Prvi PowerMaci G5 potujejo iz skladišč

Apple - Apple je skoraj po mesecu in pol začel pošiljati prve zloglasne PowerMace G5 svojim kupcem, a zaenkrat le enoprocesorske. V Evropi jih je v najboljšem primeru mogoče pričakovati čez teden ali dva. Tukaj govorimo o dveh konfiguracijah:

Prva za 2.278 evrov ponuja 1.6 GHz 64-bitni PowerPC G5 procesor z 800 MHz sistemskim vodilom in 256 MB pomnilnika, razširljivih na 4 GB. Ima 80-gigabajten Serial-ATA disk in grafično kartico nVidia GeforceFX 5200 Ultra s 64 MB pomnilnika. Druga za 2.638,80 evrov ima 1.8 GHz procesor G5 s sistemskim vodilom na 900 MHz, s pol gigabajta pomnilnika, razširljivega na 8 GB. Notri najdemo 160 GB SATA disk. Ostale enote so večimanj enake, v obeh računalnikih pa najdemo še 4x pogon Superdrive.

Dvoporcesorske postaje pričakujmo kasneje v avgustu.

7 komentarjev

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev

Applov tržni delež zmanjšan

ZDNet - V letožnjem letu je znašal le še 2,3 % namesto lanskih 2,7 %. Vse kaže, da bo moral Apple storiti nekaj, kar bo privabilo več kupcev, tako Mac Minute.

V drugem članku na ZDNetu pa kolumnist David Coursey Applu predlaga potezo, ki bi podjetje očitno dvignila iz recesije: Zamenjati arhitekturo in iz PPC preiti na x86. To za sabo potegne tudi MacOS X za x86, ki baje še vedno kroži po Applovih laboratorijih in se razvija vzporedno z različico za PPC.

Vprašanje je le, če bo Apple storil ta korak. Vse pa kaže, da zaenkrat še ne. Nevarnost, ki jo takšna poteza pripelje s sabo je, da bo uporaba OS X postala nenadzirana in ušla licenčnemu sistemu. Prej mora Apple najti še strojno rešitev za preprečitev tega in omogočiti povratno združljivost za Apple uporabnike, saj si še enega prehoda ne želi nihče med nami.

16 komentarjev

Prvi vanilla PCji z "jabolčnimi" CPUji v kratkem iz IBM-a?

Slo-Tech - Po zadnjih novicah iz IBM-a naj bi prišli v kratkem na trg stroji s PowerPC 970 procesorjem in sicer v dveh oblikah; kot "blade" strežniki in kot osebni računalniki. Slednji naj bi se pojavili z Linuxom (tudi v AIX opciji, a verjetno za večje denarje) v štiriprocesorskih strojih s ceno 3.500 dolarjev!

Tako bo IBM pošteno zmešal štrene Sunu na področju strežnikov, verjetno pa tudi Applu, AMD-ju, Intelu in še komu na področju močnejših, večprocesorskih osebnih računalnikov ...

Ob taki konkurenci se bo verjetno hitro pokazalo, koliko je vreden MacOS, torej koliko so jabolčni računalnikarji pripravljeni plačati več za v osnovi enak ali šibkejši stroj ...
Ne dolgo nazaj sem omenil, da bi IBM moral ponuditi tako osnovno ploščo (če ima že procesor in čipovje), in sedaj so končno storili pravo potezo ... [:D] Več o zadevi tu.

7 komentarjev

Power Mac G5

vir: Apple
Apple - Včeraj se nam je izmuznila novica o izidu novega Applovega sistema Power Mac G5. Po Applovih besedah naj bi bil to najhitrejši osebni računalnik, ki je trenutno na voljo, pojavljajo pa se že špekulacije, če niso česa "priredili". (O tem berite v novici nižje.)

Osnova Power Maca G5 je IBM-ov 64-bitni PowerPC 970 procesor, ki prav tako poganja tudi 32-bitne aplikacije. 58 milionov tranzistorjev pri 0,13 mikronih s SOI (silicon-on-insulator) tehnologijo lahko naslovi 8 GB pomnilnika, teoretično pa celo 4 TB fizičnega pomnilnika, kar mu dovoli veliko manevrirnega prostora za prihodnost. Trenutno so zunaj dvo-gigaherčni modeli, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi tro GHz. Ker pa samo hitri procesor ni dovolj, je tu gigaherčni FSB za...

15 komentarjev

Je Apple goljufal pri predstavljanju G5?

The Register - Kljub temu, da je Apple šele včeraj predstavil nove namizne računalnike Power Mac G5, so ga danes že obtožili goljufanja pri testih. Menda naj bi zavajal s trditvami, da G5 močno prekaša Dellove sisteme, ki temeljijo na Intelovih procesorjih. Poleg tega, da naj bi VeriTest uporabljal opremo in software, ki je v prid Applovim računalnikom, naj bi bili le-ti optimizirani do skrajnosti, ki so običajnim uporabnikom dostopne le v sanjah.

Na koncu pa se je pokazalo, da so G5 hitrejši na področju operacij s plavajočo vejico, Dellovi sistemi pa na področju operacij s celimi števili. Kaj je res in kaj ne ter kateri testi bodo dokončni, bo pokazal čas. Klik!

0 komentarjev

Novi PowerMaci

Apple - Pred časom je bilo govora, da bo Apple na trg poslal nove PowerMace z G5 procesorjem in popolnoma novim designom. To se ni zgodilo, so pa pri jabki prenovili ponudbo. Zdaj imajo vsi PowerMaci dva procesorja, vrh ponudbe pa zdaj krasi tudi novi 1.25 GHz G4 procesor. S pomočjo operacijskega sistema OS X torej dobimo 2500 megaherčno beštijo.

Pa še cena: v ZDA od 1700 zelencev naprej (2x 800 MHz), pri nas verjetno sploh še niso slišali za te novosti [:(]

3 komentarji

SOI namesto MOS

Deviant PC - Pred dnevi smo pisali o novemu AMDjevemu procesorju, Barton imenovanemu. Zadeva naj bi imela kar pol megabajta predpomnilnika ter bila grajena v 0.13 mikronski tehnologiji, kar se naj bi odražalo v večji hitrosti matematičnih operacij ter nižjo emisijo toplote. Zakaj se je AMD sploh odločil za 512 KB predpomnilnika? Težava je v tem, da sedaj vsi proizvajalci procesorjev na veliko grabijo SOI (Silicon on Insulator) produkcijski proces ter opuščajo MOS (Metal Oxide Semiconductor). Ker so pri AMDju ugotovili, da potrebujejo malenkost več časa kakor štiri mesece za masovno produkcijo čipov s SOI vezjem, so ubrali drugo pot. Kaj ponuja SOI? Sodeč po tem članku se lahko nadejamo povišanih hitrosti ter močno zmanjšanega oddajanja toplote. Bo Hammer res šele prvi AMDjev procesor, ki bo uporabljal to obetavno tehnologijo?

2 komentarja

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar

1.6GHz PowerPC G5 pred vrati

The Register - Motorolini PowerPC procesorji so že od nekdaj samo nemo pogledovali proti hitrostim, ki so jih dosegali sorodniki na platformi PC. Do nedavnega, saj so se inženirji pri Motoroli odločili, da naredijo stari tradiciji konec in poizkušajo konkurirati procesorjem za PC. Tako bodo v bližnji prihodnosti predstavili novo družino procesorjev G5, ki bodo namenjeni za računalnike Mac in bodo na voljo v 800MHz, 1GHz, 1.2GHz, 1.4GHz in 1.6GHz izvedenki. Pot do višjih hitrosti pa je zahtevala majhno spremembo v arhitekturi procesorja, saj so bili Motorolini inženirji prisiljeni podaljšati procesorski cevovod, ki bo odslej namesto 7. stopenj vsebovali 10 stopenj. Nekateri viri navajajo, da naj bi na novo zasnovani procesorji zmogli tudi hitrosti 2 GHz, vendar teh najverjetneje ne bomo ugledali zaradi premajhne stabilnosti. Visoke hitrosti pa so nemalokrat tudi povod za večjo porabo energije, zato bodo izdelani na podlagi silicon-on-insulator tehnologije, ki bo omogočala manjšo porabo (1.4 GHz...

0 komentarjev