»

Odkod štorklje prinesejo matične plošče

Kondenzator

vir: MB Review
MB Review - Ste se že kdaj vprašali, kako je matična plošča, ki v računalniku povezuje vse komponente, sploh nastala? Ali pa ste se pri vgradnji kakšnega orjaškega hladilnika spraševali, kdo je predvidel tisti nesrečni kondenzator prav tam, slaba dva prsta od procesorjevega ležišča? Na MB Review odgovorijo na vsa ta vprašanja s svojim vodičem po procesu zasnove matične plošče oz. njenem dizajniranju. Vse skupaj se namreč začne na papirju oz. v glavi inženirjev, konča pa na vaši mizi. Klik!

1 komentar

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Voodoo 5 6000? Kaj je že to?

Primerjava z Radeonom 9700 Pro

vir: Sudhian
Sudhian - Ob takem naslovu se vam porajajo v glavi mnoga vprašanja, kot so: Ali ni 3dfx že propadel?, Blah, ta kartica je stara že več kot tri leta, a ne?, S tem oldtimerjem mi bo monster-x solil pamet?!?, kajne? Vendar pa si je Sudhian odtrgal nekaj časa in pripravil zelo zanimiv članek.

Zakaj pravzaprav gre? Voodoo 5 6000 grafična kartica je stara že več kot tri leta. V času "svoje" slave in gospodarjenju na trgu je slavni 3dfx naredil hudo napako in zabredel v težave. Le-ta ga je stala tega, da je propadel oziroma kupila ga je nVidia. Zadnja grafikulja, ki jo je uspel izdelati in za kratek čas poslati na trg, je bil Voodoo 5 6000. Prav zaradi tega ga je internetna stran Sudhian testirala....

16 komentarjev

Kako so matične plošče izdelane?

MB Review - Verjetno se vsak začetnik na področju računalništva kdaj pa kdaj vpraša, kako sploh izgleda osnovna plošča in čemu služi, preden se poglobi v to področje. Morda tudi mojstrom na tem področju ni do potamkosti jasno, kako izgleda izdelava in razvoj. Zato so na MB review spisali zanimiv članek o tem. Opisano je, kako poteka izdelava, kaj naredijo, ko pride do težav, in tako dalje. Za vse, ki vas to zanima, je branje priporočeno.

6 komentarjev

P4 3,22 : Athlon XP 3200+

Pregled AMDjevih in Intelovih procesorjev

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pa smo spet pri boju med gigantoma. Tako kot sta v grafičnem svetu večna rivala ATi in nVidia, sta si v svetu procesorjev največja konkurenta Intel in AMD. Da bi ugotovili katero podjetje ima prednost v "višjem" razredu procesorjev so na Tom's Hardware med seboj primerjali Pentiuma 4 s 3200 MHz in AMD-jevega Athlona XP 3200+. Kljub nižji frekvenci slednjega naj bi bila procesorja primerljiva (predvsem zaradi cene), čeprav je v skoraj vseh testih zmagal Intel. A bolj bo zanimivo, ko bo AMD poslal na trg serijo Athlonov 64 in Intel serijo svojih Pentium petic.

3 komentarji

Pentium 3,2 GHz uradno zunaj

več strani - Tokrat se je Intel uspel držati predvidenega roka in danes, 23. junija, je uradno izdal in predstavil svojega novega paradnega konja -- Pentium 3,2 GHz. Procesor je opremljen s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Tako kot z dobrotami, tudi s ceno pri Inteu niso skoparili, saj boste za novi procesor odšteli krepko prek 700 dolarjev. Čez Lužo, seveda.

Pojavili so se že prvi testi:

29 komentarjev

nVidia že spet "optimizira"?

Tech Report - Ko smo že vsi mislili, da je sage ATI-nVidia-Futuremark konec, so se spet pojavile novice o nVidinih "optimizacijah" Detonatorjev FX za 3DMark 2003. Na Techreportu so dobili namig, da so v Detonatorjih vgrajene optimizacije, ki zaznajo 3dmark03.exe in zmanjšajo kvaliteto izrisa textur ob vklopljenem anizotropnem filtriranju. Ko so 3dmark03.exe preimenovali v 3dmurk03.exe, so prišli do zelo zanimivih rezultatov. Za tiste, ki se vam ne da brati celega članka, pa se direktna povezava do slikice.

44 komentarjev

Intel pripravlja protiudarec

več strani -

Po tem, ko je AMD izdal svoj najmočnejši procesor AMD AthlonXP 3200+, se je konkurenca predramila. Intel, trdno odločen, da bo AMD-ju speljal slehernega kupca v vseh cenovnih razredih, je danes takó najavil svoj nov procesor. Novi Pentium 4 bo tiktakal pri 3,2 GHz, njegov izid pa lahko pričakujem 23. junija, če Intel ne bo spremenil načrtov. Zverina bo opremljena s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Kaj več bi si za ceno 637 dolarjev še lahko želeli? Novica.

Intel je aktiven tudi na drugi fronti. Strežniškega favorita Itaniuma 2 bo Intel uradno izdal 30 junija, trdijo na The Inquirerju. Procesor s kodnim imenom Madison bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, izdan pa bo s frekvencami delovanja 1,5, 1,4 in 1,3 GHz in s 6, 4 in 3 MB L3-predpomnilnika (v tem vrstnem redu). Najšibkejša inačica bo po vsej verjetnosti dobila svoje ime -- Deerfield. Cene bodo od astronomskih 4.200 dolarjev za najmočnejšega predstavnika do...

4 komentarji

V soboto zvečer nad grafikulje!

več strani - Verjetno ste se velikokrat spraševali o tem, kdo je boljši -- ATi ali nVidia. Med tednom smo brskali po internetu in samo za vas iskali teste najnovejših in najhitrejšeh grafikulj ter jih danes zbrali na kupček. Vse testirane grafične kartice prihajajo od prej omenjenih podjetij in predstavljajo trenutno eno najboljših izbir za nakup. Med preizkusi boste našli tako tiste "navadne" grafikulje kot tudi večnamenske kartice, ki ponujajajo tudi že vgrajeno TV kartico. Vsem potrebnim (grafikulj seveda[:D]) priporočam, da si preberete kakšen članek ali dva.

- Prolink GeForceFX 5200
- Gigabyte Radeon 9200
- ATI AIW Radeon 9700 Pro - prvi del
- ATI AIW Radeon 9700 Pro - drugi del
- eVGA NVIDIA Personal Cinema
- FIC Radeon 9800 Pro
- MSI FX5200
- MSI FX5600-VTDR128

10 komentarjev

Kako pozorno

VIA Hardware - Via je spet izdala nove Vozače. Tokrat že verzijo 4in1 4.32. Kaj je tako posebnega na njih? Imajo podporo Windows XP.
To pomeni, da bodo WinXP samodejno prepoznali Viino čipovje. S tem je rešenih veliko problemov (za uporabnika), ki bi lahko imel probleme s kompatibilnostjo WinXP in Via čipovja (naj vas spomnim ne konflikt med SB in Viinim Southbridgom). 4.32 popravijo še nekaj hroščkov svoih predhodnikov in izboljšajo par aplikacij (za Windowse, se ve). Dobite jih pa lahko tukaj.

3 komentarji