»

Alan Turing: izumitelj programske opreme

Slashdot - Ob proslavljanju svoje 75-letnice uredništvo BusinessWeeka objavlja serijo člankov, posvečeno največjim imenom računalniškega in na sploh tehnološkega napredka. Tokrat so objavili kratko življenjsko zgodbo Alana M. Turinga, matematika iz univerze Cambridge, ki je izumil koncept programske opreme. Zanimivo branje, ki na kratko predstavlja njegovo zasebno življenje in seveda začetke računalniškega programja. Klik!

9 komentarjev

17- in 19- palčni zasloni LCD na preizkušnji

Samsung SyncMaster 193P

vir: Tom's Hardware
Overclockers Australia - LCD-zasloni so postali dostopni skoraj vsakomur. Trenutno je veliko povpraševanja predvsem po 17-palčnih, vendar pa analitiki pričakujejo, da bo zaradi padca cen kmalu prišlo do ogromnih zahtev tudi po večji, predvsem 19-palčnih. In ravno ob pravem času so na Tom's Hardware spisali preskus zaslonov z diagonalo 17 in 19 placev. Ogledali so si modele: Hitachi CML175SXW, Nec LCD1960NX, Samsung SyncMaster 193P, Sharp LL-T19D1-H, Sharp LL-T2020-H (20-palčni) in Sony SDM-HS73P. Cene so sicer relativno ugodne, vendar pa ostaja vprašanje: kupiti zdaj ali počakati na Evropsko unijo in padec cen? O tem poteka debata v forumu.

0 komentarjev

Za vse 21" LCD-ja željne

Testirali so Pentiu... em ...Samsungov LCD :)

vir: GamePC
GamePC - Danes so postali 17" LCD zasloni že skoraj standard, medtem pa počasi na naše mize in pred naše oči prihajajo še večji. GamePC je tokrat izvedel zanimiv preizkus 21-palčnega Samsungovega LCD prikazovalnika, ki sliši na ime SyncMaster 213T. Ponaša se z diagonalo enaindvajsetih palcev in dostopnim časom 25 ms. Izdelek že na pogled očara in bo verjetno pritegnil marsikaterega kupca z malo globljim žepom, da bo investiral vanj. Vsem, ki imate kak tolar preveč (ali morda 250.000 preveč -- alien-w) in bi ga radi (nes)pametno vložili, vam svetujem da si ogledate test.

16 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Zrcalni LCD

PC World - Philips pripravlja še eno novo pogruntavščino - ogledalo. A ker so ogledala uporabljali že pred rojstvom Kristusa, so morali izumiti nekaj novega. To je LCD prikazovalnik, LCD televizor in ogledalo v enem. Ko je zaslon izklopljen, je zrcalo pač čisto navaden špegu™, ko pa monitor vklopimo se en del ali kar celotno zrcalo spremeni v LCD prikazovalnik. O praktični uporabnosti tehnologije presodite sami, Philips pa ogledala namerava razpostaviti po raznih hotelih.

Še nekaj lastnosti teh večnamenskih ogledal: 16:9 razmerje med širino in višino, ločljivosst 1280x768 pik ter možnost dobave v 17-, 23- in 30-inčni različici. Največji bo stal okrog $5500. Oglej si me!

2 komentarja

ECS EZ-Buddie

Hardware Zone - Očitno postaja, da prihodnost računalniških ohišij postaja vse "manjša", saj na tržišče prihajajo vedno bolj kompaktna ohišja. Eno izmed na pol sestavljenih sistemov je tudi ECS EZ-Buddie (D1, S4-2), ki ima že vgrajeno matično ploščo in ima poskrbljeno za hlajenje. Takoj opazimo da je ohišje narejeno zelo kvalitetno in skriva mnogih priročnih skrivnosti. Ena izmed njih je zelo praktičen LCD prikazovalnik in nadzorovalnik procesorske frekvence.

1 komentar

Samsung SyncMaster 241 MP

Samsungov velikan

vir: Monkey Review
Monkey Review - LCD prikazovalniki so danes postali povsem običajni, kajti za povsem sprejemljivo ceno ponujajo ogromno. Tokrat si so na Monkey Review pobliže ogledali Samsungov kar 24-palčni model. Monitor deluje pri največji deklarirani resoluciji 1920x1200. Kot smo že omenili, je njegova velikost vidnega polja kar 24 palcev, njegov kontrast pa 500:1 -- svetilnost ima 330 cd/m2, dostopni čas pa se giblje okoli 25 ms. Po testiranju so povedali, da gre za še en odličen Samsungov model, a njegova cena ne bo niti slučajno odlična veliki večini ljudi, saj znaša kar 8569 ameriških zelencev -- skoraj dva milijona slovenskih tolarjev. Klik!

8 komentarjev

Senfu LCD probe

RipNet - Največja nadloga oveclockerjev je toplota, ki lahko v preveliki količini trajno poškoduje komponente v računalniku, zato morajo biti navijalci vedno informirani o temperaturi sistema in kritičnih komponent. Temperaturo lahko odčitavamo na različne načine. Čipa se lahko dotaknemo s prstom in tako ugotovimo kako vroč je, ali pa gremo v BIOS in tam pogledamo, kakšna je temperatura. Prva metoda se ne obnese kaj pretirano, ker je treba vedno imeti odprto ohišje, pa še čutila se da hitro zmesti (poizkusite enkrat trik, ko daš prst v vodo in videli boste, kaj mislim). Druga metoda je kar v redu, vendar je treba vedno skakljati v BIOS in oprezati za temperaturo, pa še ta (BIOS) meri samo temperaturo na procesorju (CPU). Za najbolj uporabno se izkaže možnost vgradnje LCD prikazovalnika. ASUS z I-panel ni dosegel kvalitete svojih matičnih plošč, zato nam (če ne nameravate sami izdelati LCD prikazovalnika) ostane Senfu LCD probe. Senfu LCD probe ni eksotičen prikazovalnik, saj pokriva samo...

1 komentar