»

Dva VGA hladilnika

Kartica z "velikanom II"

vir: Overclockers Cafe
več strani - Novejši grafični procesorji (GPU-ji) se zelo grejejo zaradi česar so na njih nameščeni hladilniki, ki so včasih zelo glasni ali pa neučinkoviti. V ta namen obstaja kar nekaj hladilnikov, ki jih namestimo na grafične kartice in s tem izboljšamo hlajenje. Eden izmed dodatnih hladilnih kompletov je tudi Thermaltake-ov Giant II. Le-ta pa ni neslišen saj je na njem še vedno ventilator, ki proizvaja minimalno hrupa, medtem pa sta obe hladilni površini povezani z "toplotno cevjo".

Če pa vam je škoda enega PCI mesta, lahko razmislite tudi o nakupu Vantecovega iCEBERQ4, ki pa je sestavljen iz ventilatorja z bakrenim dnom in posameznih pomnilniških hladilnikov. Na ventilator pa svetijo tudi...

3 komentarji

CritiCool Powerplant

Overclockers Cafe - Hrup je nezaželjen v našem življenju, še posebej pri računalniku, kjer vsak šum moti pri mirnem gledanju DVD-jev. To in izvrstne hladilne sposobnosti, so prisilile kar nekaj ljudi, da jim računalnik hladi voda. A tudi tu nastaja problem, saj moramo črpalko zagnati še preden prižgemo računalnik. Če le-tega ne storimo, lahko prav kmalu zavohamo zažgano plastiko, kar naznanja bridki konec procesorja. Da bi se izognili takim nezgodam, je podjetje CritiCool izdelalo rele, ki ob vklopu računalnika avtomatično prižge tudi črpalko. To, ali pa sprehod v trgovino s procesorji, vaša izbira [:D].

2 komentarja

Aluminium Matrix AMX-01GND

Sound Card Central - Smo v obdobju, ko je modificiranje računalniških ohišij izredno priljubljeno. Pojavi pa se problem, če modificirati ne znamo prav dobro. V ta namen obstajajo na tržišču že modificirana ohišja. Tako ohišje so opisali na SoundCardCentral. Aluminium Matrix je prijetne zelene barve in ima veliko dodatnih ventilatorjev. Na desni stranici ima zelo veliko pleksi okno, poskrbljeno pa je tudi za varnost, saj ima ohišje na stranici ključavnico. Ohišje dobite za 89 ameriških dolarjev. Poglejte si slikovno zelo bogat članek in specifikacije ohišja.

11 komentarjev

Zalman ZM80A-HP

Overclocker's Club - Zalmani so trenutno med najtišjimi procesorskimi hladilniki, prav tako pa jim ni tuje hlajenje grafikulj. No, danes so na Overclocker's Club objavili test VGA hladilnika. Velika prednost tega modela je nedvomno to, da za hlajenje ne potrebujemo ventilatorja, s čimer postane hlajenje neslišno. Hladilna plošča je aluminijasta in veliko večja od konkurenčnih izdelkov. V primerjavi s Theramltakeovim hladilnim sistemom se je Zalman obnesel slabše, poleg tega pa boste morali žrtvovati še eno prazno PCI mesto za namestitev te hladilne plošče. Če svoje DVD-je radi gledate v miru, o hladilniku vsekakor razmislite.

1 komentar

Zalman ZM80-HP: pasivno hlajenje grafičnih kartic

GamePC - Na GamePC so si ogledali pasivni sistem za hlajenje grafičnih kartic. Sestavljen je iz dveh velikih razprševalcev toplote (heatsinkov) in vročinske cevi (heatpipe), ki povezuje oba kosa hladilnika ter s tem prenaša toploto s toplejšega na bolj hladen del. V kvaliteto hladilnega telesa smo lahko prepričani, saj ga je izdelal Zalman. Testirali so ga na dveh najmočnejših karticah, ki jih je trenutno moč kupiti: ATijevem Radeonu 9700 Pro in nVidiinem GeForcu 4 Ti4600, ki imata oba tovarniško precej glasne ventilatorje. Zanimivi so za vse, ki imamo radi tišino.

Rezultati? Bili so presenečeni nad dobrim hlajenjem, saj so pričakovali višje temperature. Kljub temu, so bile v primerjavi z zračnimi hladilniki vseeno visoke, saj se tale dva skupka kovine precej segrevata in se toplota le pranaša z enega na drugega. Pokarali so tudi velikost sistema, saj ne bo pasal kar v vsako ohišje in tudi ne na vsako grafično kartico. Klik!

Temperature so v Fahrenheitih, zato bo tale pretvornik priporočen.

...

8 komentarjev

Zalman ZM80-HP VGA Heatpipe Cooler

Spode's Abode - Malo boljši hladilniki za grafične kartice so lahko neverjetno glasni, zato so na Spode's Abode predstavili nov Zalmanov model, ki je neslišen, saj nima ventilatorja. Sestavljen je iz dveh aluminijastih plošč in iz manjših ploščic, ki se dodatno pritrdijo na večjo ploščo za učinkovito hlajenje vseh površin grafične kartice (GPU, RAM).

Kot vse stvari, pa ima tudi ta neko pomanjklivost: uporabite ga lahko samo na grafičnih karticah, ki imajo zraven procesorja manjše luknjice za pritrditev le-tega, pa tudi dovolj prostora morate imeti, saj zasede kar veliko prostora. Klik!

3 komentarji

P4 hladilnik brez ventilatorja

X-Bit Labs - Do danes smo ljubitelji miru hvalili predvsem Zalmanove bakrene in aluminijaste mojstrovine, ki so nas razveseljevale z zelo tihimi ventilatorji in zelo dobrim odvajanjem toplote. Toda časi se spreminjajo in na sceni se pojavljajo nova imena, ki si prav tako prizadevajo napraviti čim tišji hladilnik. Če gre verjeti tej novici, pa bomo v kratkem deležni hladilnika, ki bo popolnoma neslišen, saj bo zmožen odvajati toploto brez ventilatorja. Veselijo se ga lahko predvsem ljubitelji tišine, ki si lastijo procesor Pentium4, saj bo hladilnik OCZ P4 Eliminator namenjen samo in le-tem. Narejen bo iz 100 % bakra in bo za optimalno hlajenje zahteval le ventilator v napajalniku.

12 komentarjev

Zalmanov hladnjak za grafićke kartice

OC Prices - Zalmanovi hladilniki so bili od nekdaj poznani kot kvalitetni in tihi hladilniki za centralne procesorje (CPU). Vendar zakaj bi spali na lovorikah, ko pa se lahko v slogu Thermaltaka lotimo tudi drugih področij, so najverjetneje premišljevali Zalmanovi inženirji, ko so izdelovali ZM-17CU hladilnik, ki je prirejen hlajenju grafičnih kartic. V bistvu je to samo nekaj hladilnih reber, ki jih namestimo na grafično kartico in uživamo v navijanju. No, da bomo uživali v najvišjih hitrostih, bo največkrat treba poseči po modifikaciji hladilnika, saj se brez ventilatorja ne obnese ravno najbolje. Z vgrajenim ventilatorjem pa postane Zalmanov hladilnik boljša izbira od Thermaltakovega Blue Orba. Če ne verjamete, potem si nujno oglejte to stran, kjer so dotični hladilnik stestirali. Problem je samo, ker tega hladilnika najverjetneje ne bomo dobili v Sloveniji, zato bomo zaradi poštnin raje posegali po preizkušenih Blue Orbih. Škoda. ...

4 komentarji

Tiho hlajenje računalnika

Mikhailtech - Stric Mikhail Ivanekov, urednik strani Mikhailtech, je napisal članek o tihem hlajenju vaše beštije. Za ohišje vam priporoča Fong Kai FK-603, ki je že pripravljeno za hlajenje in ima že priložena dva 80 mm ventilatorja. Napajalnik je Enermaxov in je prav tako opremljen z dvema ventilatorjema. Tihi 92 mm ventilator za vhod zraka in "pametni" 80 mm za izhod. Pametni zato, ker deluje samo, če je to potrebno. Hladilnik za disk je, na Slo-techu že omenjeni Coolermastrov Cool Drive 4002. Priporoča še nekaj hladilnikov, med drugimi Blue orba in celo vetilator za monitor. Če si nameravate v kratkem izboljšati hlajenje računalnika, si članek le oglejte. Nekatere od omenjenih komponent boste v Sloveniji sicer težko našli, a vseeno se vam lahko porodi kakšna zanimiva ideja.

3 komentarji