»

Boj za strežniški trg

The Register -

Boj za strežniški trg se vse bolj zaostruje in IBM se ne pusti. Tokratna novost v prodaji so strežniki serije x450. Ti so prvi IBM-ovi strežniki sploh, zasnovani na 64-bitnih Intel Itanium2 procesorjih. Kljub vsemu IBM nekoliko zamuja, sej je bil prvi x450 najavljen že julija lani. IBM takisto ni s tem dejanjem dosegel kakšne večje nadvlade, saj tudi ostali proizvajalci pospešeno pripravljajo strežnike, temelječe na Itanium2. Kot prvi bo danes pričel Hewlett Packard. Klik, klik!

0 komentarjev

McKinley - orjak in pol

CNet - Intelov procesor McKinley še vedno veselo buri duhove, saj je o njem znano le malo podatkov. Ne ve se, ali bo procesor uspešen na tržišču, in ne ve se, kakšna bo njegova končna zmogljivost. Vsi pa se strinjajo, da bo nov procesor ogromen, saj bo njegovo jedro zasedlo kar 464 kvadratnih milimetrov. Nekateri zato upravičeno pravijo, da bo McKinley eden izmed največjih čipov, kar jih je bilo narejenih v računalniški zgodovini. Intel si bo lahko na ta način ustvaril reklamo, ki pa ne bo ravno preveč vzpodbudna, saj ogromna velikost čipa pomeni, da bodo silicijski vaferji (to so tisti svetleči krogi, ki jih nasmejani znanstveniki držijo v rokah, ko so slikani) slabše izkoriščeni kot pri ostalih procesorjih, kar bo povečalo stroške izdelave. Vendar pa bo čip izjemno drag, zato bo Intel z dobro prodajo lahko hitro nadoknadil visoke stroške proizvodnje. Cene vam raje ne izdam, lahko pa vam povem, zakaj bo McKinley tako zelo drag. Najpomembnejši razlog je zagotovo velika količina...

2 komentarja

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Kdor ne toži, ni Američan, hej hej fej!

The Register - Kot je v modi, da tožena podjetja milo za drago tožijo nazaj svoje tožnike, tako se je v nekratkem nizu tožb v IT prikazala še ena: Broadcom proti Intelu. Tožencu se očita protizakonita uporabo Broadcomovih grafičnih patentov v novih procesorjih. Uh... Omembe vredno je tudi dejstvo, da si Broadcom lasti ServerWorks, podjetje, s katerim Intel v tesni navezi kuje nabor čipovja 870.

9 komentarjev

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Intelov i870 chipset - DDR in Rambus, 64/32 kombinacija

The inquirer - Podrobnejša predstavitev Intelovega i870 chipseta, ki bo podpiral tako 64, kot tudi 32 bitne procesorje, bo sredi avgusta na Hot Chips konferenci, kjer bodo proizvajalci čipov predstavili svoje tehnologije. Ker pa večina ljudi noče čakati na avgust, je Intel predčasno razkril nekaj podatkov glede tega čipovja. i870 cipset bo podpiral do 16 procesorjev, vseboval pa bo tudi DDR in RDRAM podporo (podporo 64 bitnim in 32 bitnim procesorjem sem že omenil) Več tukaj.

0 komentarjev

Intel Itanium kmalu

X-Bit Labs - Intel že zelo dolgo načrtuje izdajo 64bit-nega procesorja. Nameraval ge je izdati že pred letom, a je ugotovil, da programska oprema še ni pripravljena na tak tehnološki skok. Vsi današnji procesorji so namreč 32bit-ni in jih podpira naša programska oprema (Windowsi?). 64bit-ni procesorji bi torej potreboval svoje programe, da bi lahko normalno delovali.
Očitno je čas za izdajo pravi, saj bo Intel (verjetno) izdal Itanium procesor 29. maja. Procesor bo seveda namenjen predvsem strežnikom in delovnim postajam. Na začetku bo izšel v štirih verzijah:
  • 800MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 800MHz z 2MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 4MB L3 predpomnilnika
  • 733MHz z 2MB L3 predpomnilnika
Cena 4MB L3 800MHz Itaniuma bo vrtoglava. Tam okoli $4227. Cena 2MB različice bo malo bolj normalna. Čeprav bo na začetku okoli $3500, bo kmalu padla na $1000 - $2000.
Kmalu po izidu Itaniuma bodo izšli tudi prvi strežniki s temi procesorji. Izdelovali jih bodo Dell, HP in IBM, izšli pa bodo v 2, 4 in 16 procesorskih...

0 komentarjev

Fosterji prestavljeni...

X-Bit Labs - Če pozorno spremljate sceno, potem ste verjetno bili presenečeni, ker med včerajšnjimi novicami ni bilo omembe novega Intelovega Xeona s Foster jedrom. Predstavitev tega procesorja je bila najavljena za 8. maj, toda očitno se je pri Intelu nekaj zalomilo. Podjetje pravi, da je sam silicij procesorjev brezhiben, toda da imajo nekaj "električnih težav" s pakiranjem procesorjev. Tako je izid procesorja prestavljen za nekaj tednov, v tem času pa bo Intel razvil popolnoma novi sistem pakiranja, pri katerem ne bo niti najmanjše možnosti za poškodbo jedra. Sicer točnega datuma izida ni, toda verjetno bomo naslednika Xeonov videli 21. maja. Pripravljeni so tudi proizvajalci matičnih plošč in prvih dvoprocesorskih Socket603 plošč bomo deležni s strani Tyana, Iwilla in Supermicra. Zgrajene so okoli novega i860 čipovja, cene pa se bodo gibale med 800 in 1000 zelencev.

6 komentarjev

Itaniumi prihajajo

DigiTimes - Dobesedno leta po prvi najavi in po nešteti spremembah v specifikacijah vse kaže, da bomo v roku parih mesecev končno zagledali prve Itaniume, Intelove 64 bitne procesorje. V prvi polovici tega leta bo namreč Intel izdal prvo različico procesorja s "starim" Merced jedrom. Ob procesorju bodo izšla tudi ustrezna vezna čipovja, in sicer 460GX ter i870. 460GX čipovje bo podpiralo do štiri Itaniume v navezi s PC100 SDRAM pomnilnikom (bljak? bljak!), i870 pa bo podpiralo 2-512 CPUjev.
Že v drugi polovici tega leta pa bomo videli novo revizijo procesorja in sicer na McKinley jedru.
No, mogoče bodo procesorji tokrat celo izšli, toda če sklepamo po dosedanjih izkušnjah... Več lahko preberete tukaj.

11 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar