»

GNOME 2.4

OSNews - Danes je izšel GNOME 2.4, priljubljeno prosto namizno in razvojno okolje za različne operacijske sisteme. Kaj je novega? Kot smo že poročali, je Epiphany novi privzeti brskalnik, upravitelj datotek Nautilus ima vgrajeno možnost peke CD-jev, urejevalnik datotek Gedit odslej barvno označuje skladnjo, nove možnosti pa ponujajo tudi Nadzorno središče, Pult in vstavki. Dodanih je 11 programov in 100 izboljšav, ki so jih zahtevali uporabniki. Na seznamu prevodov je tudi slovenščina, ki je jezik drugega najmanjšega naroda, ki ima GNOME v svojem jeziku! Za radovedne so na voljo zaslonske slike prvih uporabnikov novega okolja, z veliko koristnimi informacijami pa postreže tudi prva ocena okolja GNOME 2.4, ki jo je že objavila Ars Technica

Skoraj sočasno je Ximian izdal beta različico okolja Ximian Desktop 3, ki temelji na okolju GNOME. Beta različica gradi na temeljih GNOME-a 2.4, končna različica pa bo izhajala iz različice 2.6, torej jo lahko pričakujemo čez približno pol leta.

4 komentarji

IBM: "OpenOffice.org ne sploh"?

PC Linux Online - The Register je objavil članek z naslovom: IBM dismisses OpenOffice as child's play (IBM odklonil OpenOffice kot otroško igrico). Govori o tem, da je Karen Smith, podpredsednica IBM-ovega oddelka Linux strategy and market development, za ComputerWire izjavila, da odprtokodnim sistemom, torej predvsem Linuxu, primanjkuje popolna zamenjava za Microsoft Office. Dodala je še, da želi IBM uporabnikom ponuditi namizne rešitve v sklopu računalništva na zahtevo.

The Register, ki je svojo nedoslednost in neprofesionalnost nakazal že z napačnim poimenovanje pisarniške zbirke OpenOffice.org v naslovu, je izjavo predstavnice VelikegaModrega™ le malce preveč napihnil. Smithova ni povedala nikakršne laži, saj je dejstvo, da OpenOffice.org kljub izjemnim kvalitetam še vedno ni popolna zamenjava za Microsoft Office, pa čeprav ga lahko nadomesti na veliki večini delovnih mest. Zelo nenavadno bi namreč bilo, da bi podjetje, ki je pred časom odprtokodnim projektom namenilo milijardo ameriških...

11 komentarjev

Google Calculator

Google - Naš preljubi iskalnik je vključil novo zmožnost, ki bo marsikoga kar prilepila ob sedež -- kalkulator. Kaj je posebnega na njem? Z njim lahko računamo ne le s številkami in formulami, temveč tudi z besedami. Pri tem iskanju lahko uporabimo matematično nepravilne izraze, kot so masa Zemlje (mass of Earth), hitrost zvoka v milimetrih na dan (speed of sound in milimetres per day), Planckova konstanta (Planck's Constant), in tako dalje. Pogruntavščina zna tudi pretvarjati med merami -- če v iskalno polje Googla vpišete "1 kg m / s^2", bo Calculator izpljunil, da je to ekvivalent enemu Newtonu. Klik!

13 komentarjev

Ximian Desktop 2

Ximian Evolution 1.4 znotraj Ximian Desktopa 2

vir: Ximian
več strani - Ximian je izdal novo različico priljubljenega namizja za Linux, Ximian Desktop 2, ki temelji na odprtem namizju GNOME. Prvo različico trenutno uporablja poldrugi milijon uporabnikov po vsem svetu in, sodeč po novostih druge, se bo število še povečalo.

Ximian Desktop 2 prinaša popolno namizno rešitev za Linux, saj vsebuje tesno povezano zbirko programov, ki nudi podporo okenskim datotekam, omrežejem in standardom. V središču pozornosti je močno prilagojena zbrika OpenOffice.org, ki je z novo podobo povsem složna s celotnim okoljem in že v privzetem načinu ustvarja datoteke, berljive z zbirko Microsoft Office. Druga pomembna novost je Ximian Evolution™ 1.4, nova različica zmogljivega...

3 komentarji

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev

OpenOffice.org in Ximian

Slo-Tech - Microsoft Office resnično dominira na trgu pisarniškh sistemov, toda kmalu se utegnejo zadeve korenito spremeniti. OpenOffice.org izjemno hitro napreduje in pravkar je izšla različica 1.1 beta. Ta izdaja prinaša pomemben napredek programske zbirke, glavni novosti pa sta številni novi uvozni in izvozni filtri (PDF, Macromedia Flash, DocBook, številne oblike PDA Office, XML, XHTML ...) ter podpora jezikom, kot so tajski, arabski, hebrejski in hindi. DolVleka.

Zelo razveseljiva novica pa je prišla iz podjetja Ximian, ki bo v prihodnje sodeloval pri razvoju programskega paketa OpenOffice.org in ga bo poskušal čimbolje združiti z namiznim okoljem GNOME, ki ga tudi sam na široko razvija in promovira. Na voljo so elektronski diapozitivi ob katerim se marsikomu cedijo sline [:D] .

11 komentarjev

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev

Ximian zaplaval v komercialne vode

Slo-Tech - Novico nam je poslal zadnje čase najbolj aktivni Pisun-wannabe Žiga Dolhar.

Večini Linuxašev je verjetno znano podjetje Ximian, ki ponuja svojo 'priredbo' pri nas sicer manj priljubljenega namizja Gnome. Odločili so se, da svoje namizje (plus nekaj ostalih aplikacij) trgu ponudijo tudi tu po ceni $29.95 oz. $49.95 skupaj z StarOffice-m. Ximian v sklopu svojega Gnome namizja ponuja tudi storitev 'Red Carpet', nekakšen 'Microsoft Update' za Linux. Sedaj bo navoljo tudi v obliki 'prednostne' naročnine (beri: verjetno večja prepustnost ter možnost boljše prikrojitve) za $9.95 mesečno za posameznike oz. $150 letno za korporacije, na voljo za ne-Red Hat Linux distribucije ter nekaj UNIX-ov.

0 komentarjev