»

Dva nova Xeona

Slo-Tech - Po poročanju eWeek-a naj bi Intel v ponedeljek predstavil dva nova štirijedrna procesorja, Xeona L5320 in L5310. od sedanjih štirijedrnih bratov se bosta omenjeni različici razlikovali po skoraj štirideset odstotkov manjši porabi, saj bo le ta znašala vsega 50 W. Frekvenca Xeona z oznako L5320 znaša 1,86 GHz, medtem ko tiktaka L5310 pri 1,6 GHz, oba pa premoreta 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in 1066 MHz FSB. Za model L5320 bo potrebno odšteti 519 ameriških dolarjev, medtem ko bo cena modela L5310 455 ameriških dolarjev.

Več o tem na eWeek.

6 komentarjev

Sharp Double-Vision LCD zaslon

E-week - So vam znani prepiri ob nedeljskih večerih, ko bi mama rada gledala Maria vi pa kak dober film, televizor pa je seveda samo eden. No Za vas imamo vselo novico.

eWeek poroča, da je Sharp najavil novo tehnologijo, ki vam bo omogočala, da boste gledali dve različni sliki na enem samem LCD zaslonu. Novi Dual-Vision zasloni, kot jih je poimenoval Sharp, delujejo tako, da tisti ki sedijo na levi strani zaslona vidijo prvo sliko, gledalci na desni strani ekrana pa vidijo drugo sliko.
Seveda se bodo taki zasloni lahko uporabljali tudi v drugih aplikacijah, kot recimo oglaševanje, avtomobilska industrija in nenazadnje tudi v računalništvu.

Druga novost so pa LCD zasloni katerim lahko spreminjamo kot vidljivosti, kar je uporabno kadar hočemo malce več zasebnosti ob pregledovanju določenih vsebin.

11 komentarjev

Centrino na osebnih računalnikih?

The inquirer - Če je res, kar piše The inquirer, se je Intel odločil, da bo začel s prodajo Centrino izdelkov tudi za osebne računalnike. Če pomislimo, je to zelo logično, saj ima njihova trenutna ponudba eno veliko pomanjkljivost ali morda bolje rečeno presežnost, na katero pa je Centrino skoraj imun. Govorim seveda o ogromni porabi električnega toka in zaskrbljivo visokih temperaturah, ki jih doseže njihov trenutni paradni konj Pentium 4 3,4 GHz E Prescott.

Kot veste, je Centrino tržno ime za kombinacijo procesorja Pentium M in posebnega, prav za ta sistem razvitega veznega čipovja, ki se od drugih loči predvsem po nekaterih dodatnih funkcijah, npr. majhno porabo energije in podporo za brezžična omrežja. Pentium M je bil osnovan na Pentium III arhitekturi, zato ima kljub relativno majhni delovni frekvenci, še vedno precej impresivno računsko moč. Ker pa gre za mobilni sistem, ki je odvisen od akumulatorske baterije, je bil seveda načrtovan tako, da porabi kar najmanj električne energije in da...

13 komentarjev

Intel preiskuje Centrinov hrošč

E-week - Intel je prejšnji teden odkril motečega hrošča v svoji mobilni Centrino platformi. Po trditvah eWeek povzroči omenjeni hrošč napako samo v nekaterih primerih, ko je v računalniku nameščen Nortelov VPN-program. V splošnem se tako na prenosnikih na Centrino platformi in nameščinim VPN-programjem sistem občasno sesuje z modrim zaslonom. Trenutno je najverjetnejši vzrok Intelova družina PROSet gonilnikov. Intel in Nortel zadevo pospešeno raziskujeta, do objave popravka pa ostajajo delne rešitve, ki nekaterim uporabnikom sicer še vedno povzročajo težave, večini pa, sicer z omejitvijo funkcionalnosti, delujejo stabilno. Več o tem.

6 komentarjev