»

Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij

Slo-Tech - Po poročanju RTV Slovenija so podjetja Vega, Simobil, Voljatel, Incotel, In.life, Amis in K2.net skupaj ustanovila Forum alternativnih ponudnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi pomagal "še bolj" liberalizirati domači trg elektronskih komunikacij.

Morda pa bi si moral kak uradnik na pravem položaju vzeti nekaj minut odmora in prebrati kako sorodno temo na Slashdotu, kjer so izpostavili Južno Korejo kot zgleden primer liberaliziranega trga elektronskih komunikacij. Tam je namreč država nadzirala razvoj in izgradnjo državne hrbtenične strukture za telekomunikacije.

Forum alternativnih ponudnikov je vlado in Evropsko komisijo že pozval k praktičnemu udejanjanju tako slovenske kot evropske zakonodaje.

7 komentarjev

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

24 ur - Uprava Telekom Slovenije, d.d. se je odločila za pridruženju hčerinskega podjetja SiOL, ki je v njegovi 100-odstotni lasti. Predsednik uprave Telekoma, Peter Grašek, meni, da je združitev potrebna še pred vstopom v Evropsko Unijo, saj bi na ta način Telekom dobil podobno strukturo, kot jo ima večina konkurence na enotnem evropskem trgu. Združitev naj bi bila potrebna tudi zaradi nove strategije podjetij, ki bo zahtevala visoka finančna sredstav, ta pa ima le Telekom.

Miran Kramberger, direktor SiOL-a, ki mu uprava predlaga, da zasede njen peti stolček, je združitev podprl. V štiričlanski upravi je predlog poleg predsednika sicer podprla le še podpredsednica, Darinka Virant. Združitvi nasprotuje tudi Pavle Gantar, minister za informacijsko družbo, ki meni, da bi morali podjetji še naprej ločeno izvajati svoji dejavnosti, medtem ko bi tudi Telekom začel uvajati IP tehnologijo.

Zeleno luč združitvi mora dati še nadzorni svet, ki bo zasedal prihodnji teden in bo po besedah ministra...

31 komentarjev

Širokopasovna revolucija

Slo-Tech - Ko sem pred nekaj časa razmišljal, ali sem razvajen, ker ob delu na internetu preko ISDN linije samo izgubljam živce, in tega zaradi skrbi za lastno zdravje ne počnem več (namreč delam na počasni liniji na spletu), me je danes pomirila prijateljica. Izjavila je namreč, da bo določene podatke raje pogledala v stanovanju v prestolnici, kjer ima vsaj hitro povezavo, ker "doma sploh ne more delati, ker dela navadna linija prepočasi". Kot kaže, postajamo uporabniki čedalje bolj zahtevni.

Da je temu res tako, priča izjava evropskega komisarja za informacijsko družbo Erkkija Liikanena, ki je na eni od konferenc v Bruslju izjavil, da "lahko glede na rast prodaje širokopasovnih povezav vsekakor govorimo o širokopasovni revoluciji". Po pričakovanjih prednjačijo povezave xDSl, in kakor pravi statistika, se Evropska unija bliža vrednosti 20 milijonom uporabnikov širokopasovnih povezav.

Poleg številk se je dotaknil tudi namere Bruslja, da stimulira izgradnjo infrastrukture v ruralnem okolju,...

28 komentarjev

Brezžično na splet

Volja - Brezžičen internetni dostop sam po sebi ni ne vem kakšna novost. O prednostih in pomankljivostih smo že razpravljali na forumu, v večini primerov pa je bila kot glavni razlog za neuporabo te pogruntavščine navedena previsoka cena namestitve. Korak naprej so naredili pri Voljatelu, kjer so pred kratkim za konkurenčno ceno ponudili brezžičen dostop na Internet na območju Ljubljane. Lokacije baznih postaj so:
  • Stegne
  • Črnuče
  • Šarhova ulica
  • Topniška ulica
  • Voljatel BTC
  • Tivolska ulica
Maksimalni domet posamezne postaje je 5 km. Več informacij tukaj!

10 komentarjev

Kablaši nezadovoljni, kriva država

Finance - Združenje kabelskih operaterjev ( ZKO) je v okviru redne letne skupščine organiziralo okroglo mizo o stanju trga, ki ga obvladujejo kabelski operaterji v Sloveniji. Po njihovi oceni kabelsko televizijo uporablja 250 tisoč gospodinjstev - od tega 60 odstotkov moderniziranih, 15 tisoč pa jih uporablja tudi kabelski internet. Med večjimi ovirami za razvoj telekomunikacijskega trga kajpak niso pozabili omeniti Telekoma Slovenije in dvojne vloge države, ki je po eni strani lastnica kokoši z zlatimi jajci, po drugi strani pa piše zakone o urejanju teletržišča. Kabelska kanalizacija je bojda izključno v lasti monopolista, čeprav naj bi pri gradnji sodelovalo več podjetij. Izvirni novici: 1, 2.

Uporabnike našega spletišča hkrati vljudno prosimo, da ne odpirajo dolgočasnih in žaljivih polemik o delitvi slovenske spletne javnosti na boljše in slabše omrežene.

11 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar

Rast dobička skupine Telekom za 2002: 8,2 odstotka

Finance - Telekom je brez hčerinskih družb (Mobitela ter SiOLa) v prejšnjem letu povečal čisti dobiček za dobrih 99 odstotkov -- pa naj še kdo verjame njihovim očitkom, da država z nizko ceno impulza in analogne naročnine ustvarja veliko izgubo. Mobitelov čisti dobiček je nižji za 18,5 odstotka kot leto poprej, SiOLov pa za slabih 5 odstotkov. V Mobitelu so dodatno zaposlovali, v Telekomu pa ravno nasprotno. SiOL je minulo leto imel 16.620 ADSL naročnikov (83,1 odsotna realizacija načrtovanega), uporaba klicnega dostopa pa je padla za slabih 13 odstotkov. Stroški uprav skupine Telekom in nadzornega sveta pa so lani znašali neverjetnih 332 milijonov tolarjev. Uradna novica.

7 komentarjev

Deutsche Telekom bo kaznovan

Finance - Evropska komisija bo Nemški Telekom olajšala za 12,6 milijona evrov. Evropska kazen je posledica zlorabe prevladujočega položaja pri internetnem dostopu in razvezi lokalne zanke. S premajhno razliko med ceno za uporabo omrežja in ceno končnemu uporabniku je zaviral prihod konkurentov na trg. Konkurence pa se na vse kriplje brani tudi naš Telekom, ki do danes ni razvezal niti ene lokalne zanke (zakonska obveza za razvezo traja od leta 2001) in tako trgu ne dopušča novih ponudnikov fiksne telefonije. Izvorna novica.

1 komentar

Konkurenca pri telefoniranju še bližje

Finance - Agencija za telekomunikacije je vendarle izdala poseben akt, katerega namen je možnost izbire operaterja pri klicu v tujino. Izbira bo lahko izvršena za posamezen klic ali trajno. Izbirali bomo lahko med 8 novimi ponudniki. Svojim naročnikom morajo dostop do operaterjev za mednarodne (in tudi nacionalne) klice zagotoviti vsi operaterji s pomembno tržno močjo -- Telekom, Mobitel in Simobil.

Uporabnik ne bo pri tem sklepal nobene nove pogodbe in račun za storitve prejel vedno od svojega operaterja. Nekateri so mnenja, da je Agencija ukrepala prepozno, drugi pa se intenzivno pripravljajo na trg, čeprav pogodb za medomrežno povezovanje še nimajo usklajenih -- težave veljajo za slovenski Telekom (nič novega), medtem ko so podjetja tovrstne pogodbe brez večjih težav že uredila s tujimi operaterji. Uradna novica.

1 komentar

Poštni nabiralniki brez računov

Finance - Pri Pošti Slovenije so na NT konferenci predstavili novo storitev e-predal. Omenjena storitev omogoča sprejemanje in pregled elektronsko podpisanih računov, izpiskov in obvestil raznih izdajateljev. Storitev bodo skušali aktualizirati tudi z nižjimi stroški, ki jih imajo trenutno pošiljatelji navadnih (pisnih) računov. Uporabnika bo storitev stala do največ 2 tisočaka letno. Vsakdo bo lahko na posebno željo račune še naprej prejemal v klasičen nabiralnik.

0 komentarjev

Bomo dočakali konkurenco v fiksni telefoniji?

Finance - Pri Voljatelu se trenutno izgovarjajo na pristojne državne organe, češ da so sedaj na potezi oni. Prihod konkurence na naš telekomunikacijski trg pa po njihovem pogojuje tudi cena medomrežne povezave, ki mora biti pod ceno lokalnega klica. Pri Voljatelu bodo začeli s fiksno mednarodno telefonijo. Dovoljenje za fiksno javno govorno telefonijo imajo sicer že eno leto. Prejšnji mesec je dovoljenje za opravljanje fiksne telefonije dobilo še podjetje Noviscom. Več ...

3 komentarji

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev