»

Evropska komisija razbija še en kartel

X-Bit Labs - Doba monitorjev s katodno cevjo se nezadržno končuje, a izdelovalci so še vedno lahko kaznovani za stare grehe. Evropska komisija je tako v četrtek številnim podjetjem, ki so vključena v to industrijo monitorjev s katodno cevjo, poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri jim očita kršenje protimonopolne zakonodaje. Nenapovedan nadzor, ki so ga vršili novembra 2007 v njihovih obratih, je EU napeljal na misel, da so se Chunghwa Picture Tubes, LG, Panasonic, Philips, Samsung in Toshiba povezali v kartel, ki je umetno zviševal ceno monitorjev s katodno cevjo za računalnike in v TV-napravah.

Izjava o nasprotovanju je uradni korak, s katerim EU podjetja seznani s preiskavo, ki poteka zoper njih. Ti se sedaj lahko odzovejo, pojasnijo dejstva in sestavijo obrambo. Prav tako imajo pravico zahtevati zaslišanje pred Komisijo. Ker se doba CRT-jev izteka, bo vpliv postopka na njihovo ceno zanemarljiv, bo pa to, upajmo, preprečilo nastanke kakšnih podobnih združenj na trgu plazem in LCD-jev.

14 komentarjev

Nov članek: Šablone v C++

Slo-Tech - Matjaž Depolli je spisal daljši "uvod" v šablone (kalupe) v C++. Skoraj vse kar ste (in niste) želeli vedeti o njihovi uporabi. Ta vodič je namenjen vsem, ki se že znajdete v C++, obvladate C, pa vam še na misel ni prišlo, da bi kdaj uporabili C++ in pa seveda vsem, ki vam je pri srcu kateri od enostavnejših jezikov ter se sprašujete, zakaj sploh kdo še sili v programiranje s C++. Če vam jezik ni domač bi bilo dobro začeti tukaj, drugače pa kar v napad.

17 komentarjev

Sodobna elektronika 2003 - poročilo

Tole pa piiiiha

Slo-Tech - Najprej naj se opravičim za zamudo članka. Spisan je bil že v ponedeljek, a ga zaradi kroničnega pomanjkanja časa v zadnjem tednu nismo uspeli objaviti. No, sedaj je tu in seveda ste vsi vabljeni, da si ga preberete.

Kot pisec članka pa se vam opravičujem še za nekaj - letos sem na žalost popolnoma pozabil na test hostes, tako da se iz srca opravičujem. Nanje sem se spomnil šele doma (eno sem namreč po nesreči ujel v objektiv) in takrat je bilo že prepozno. Upam, da bo članek kljub manjku hostes in manjši zamudi še vedno zanimiv. Preberi me!

25 komentarjev

Nov test: Dinastija 5900 proti dinastiji 9800!

Slo-Tech - Nove grafične kartice prihajajo na tržišče kot gobe po dežju, na nas, ubogih parah, pa je, da jih dostojno spljuvamo, hočem reči opišemo. Namesto da bi podil ovčke po okoliških travnikih, sedim zaprt v sobi in se prepuščam žarkom neonskih luči. Da, uporabljam kremo za sončenje, zato je moja koža videti tako mlada, gladka in nezdravo zelena. Kdo so moji ječarji, se sprašujete? Trenutno najzmogljivejše, igram namenjene grafične kartice na svetu, ki ženejo obstoječe tehnologije onkraj vseh meja, Mooru pa ne le da dihajo za ovratnik, še njih slina revežu polzi po hrbtu. Morebiti pa tole vseeno ni ravno Alkatraz. Red mora biti, zato pričnimo nekje na sredini.

Tako je naš člankopisec OwcA pričel s pisanjem testa kar šestih grafičnih kartic višjega ranga. Med sabo so se spopadli trije predstavniki družine Geforce FX 5900 in trije predstavniki družine ATi Radeon 9800. Bogi revež jih je popeljal čez 64 testov vsako (koliko je 64 x 6? [:D]), jih poslikal, opisal in za povrhu vsega še...

31 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

Ali Sierra razvija nov Space Quest?

GameSpot - Starejši bralci se gotovo spominjate izjemno zabavne serije Sierrinih pustolovščin Space Quest. Tudi sam se jih dobro spomnim, čeprav pred desetimi leti nisem vedel, za kaj se pravzaprav v teh igrah gre. Vendar pa dobro vem, da je bila serija Space Quest ena izmed najbolj izvirnih daleč naokoli. Poleg klasičnega pobiranja in uporabljanje predmetov je imel Space Quest še nekaj drugih možnosti, ki niso bile namenjene ničemur drugemu kot razvedrilu osebe za računalnikom. Poleg tega, da ste si lahko nek predmet dodobra ogledali, ste ga lahko tudi okusili in dobili nazaj komentarje v stilu "It is like licking a battery".
Na žalost pa se je izvirnost končala leta 1995, ko je izšel zadnji del te serije. Sierra je kasneje napovedala sedmi del,...

5 komentarjev