»

Virusi tudi za StarOffice in OpenOffice.org

SecurityFocus Online - S kančkom zlobe lahko rečemo, da se je vedno popularnejši pisarniški paket OpenOffice.org po "funkcionalnosti" še nekoliko približal svojemu velikemu tekmecu MS Office, namreč po kužnosti z makro virusi. [>:D]

Kot poroča Security Focus, se je pojavil makro virus, ki so ga pri Kasperskemu poimenovali StarOffice.Stardust.A. Kot nakazuje že ime, se je najprej pojavil pri plačljivem paketu StarOffice, vendar je napisan v jeziku StarBasic, ki ga za poganjanje skriptov uporabljata tako Zvezdna™ kot Odprta™ pisarna in to ne glede na operacijski sistem.

Omenjeni virus zaenkrat še neznanega avtorja je bolj demonstrativne narave, saj je "škodljiv" kvečjemu za kakšne najbolj zadrte puritance. Z medmrežja namreč naloži "odraslo" sliko in jo prikaže kot nov dokument. S sporočilom za javnost pa se je na uvodni strani OOo že zganil tudi Sun.

9 komentarjev

Project Looking Glass v praksi?

Slashdot - Pred časom je Sun predstavljal Project Looking Glass - GUI nove generacije, ki bo namizje postavil v 3D-okolje. Videli smo samo kratek film in bolj malo uporabnega, a na srečo ga Sun še ni patentiral, zato se je zganila odprtokodna skupnost in ustvarila projekt Metisse, ki je neodvisno od Sun-a začel razvijati 3D namizje. Rezultati so že vidni, program si lahko tudi sami namestite. Zanj potrebujete FVWM, X Windows, podporo OpenGL in seveda Linux.

13 komentarjev

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

Google Calculator

Google - Naš preljubi iskalnik je vključil novo zmožnost, ki bo marsikoga kar prilepila ob sedež -- kalkulator. Kaj je posebnega na njem? Z njim lahko računamo ne le s številkami in formulami, temveč tudi z besedami. Pri tem iskanju lahko uporabimo matematično nepravilne izraze, kot so masa Zemlje (mass of Earth), hitrost zvoka v milimetrih na dan (speed of sound in milimetres per day), Planckova konstanta (Planck's Constant), in tako dalje. Pogruntavščina zna tudi pretvarjati med merami -- če v iskalno polje Googla vpišete "1 kg m / s^2", bo Calculator izpljunil, da je to ekvivalent enemu Newtonu. Klik!

13 komentarjev

OpenOffice.org 1.1 RC za Linux v slovenščini!

OpenOffice.org Slovenija - Vrli prevajalci ene najboljših pisarniških zbirk za različne operacijske sisteme so nam pripravili presenečenje. Na voljo je poslovenjena razvojna različica OpenOffice.org 1.1. Različico 1.1 RC za Linux lahko najdete tukaj, namestite pa jo lahko na novo ali kot nadgradnjo. Zdaj imate lepo priložnost, da pregledate prevode, sporočite morebitne napake in tako prispevate k boljši končni različici, ki jo lahko pričakujete čez dobrih 30 dni. Še prej pa vas bo razveselila razvojna različica z odpravljenimi napakami v prevodih.

Znane pomanjkljivosti:
  • ni slovarja,
  • manjkajo razširjeni nasveti,
  • namestitveni program poroča o manjkajoči licenci in datoteki berime: uporabite gumb Prezri.

2 komentarja

OpenOffice.org 1.1 Beta 2

PC Linux Online - Izšla je nova razvojna različica najpriljubljenejše proste zbirke pisarniških programov -- OpenOffice.org 1.1 Beta 2. Lahko se pohvali z izboljšano podporo različnim oblikam datotek, med katerimi so med drugim PDF (Portable Document Format), Macromedia Flash (SWF), AportisDoc (Palm), Pocket Word, Pocket Excel in DocBook. Beta 2 vsebuje tudi snemalnik makrov in OpenOffice.org ActiveX Control (slednji je na voljo le za okolje Windows). Dolteg in seznam novosti.

Istočasno je izšla tudi razvojna različica komercialne izvedbe programa -- StarOffice 6.1 Beta 2. Temelji na omenjeni odprti zbirki, ki ji dodaja še orodje za delo s podatkovnimi zbrikami in prenovljen izgled z novimi ikonami. Klik!

0 komentarjev

Slovenski OO.org za Debianovce

Lugos - Danes je na Lugosov poštni seznam priletel mail v katerem nas je Igor Mozetič obvestil, da je pripravil deb paketke za Slovenski OpenOffice.org 1.0.3. Tako si lahko sedaj vsi uporabniki Debiana zadevo namestimo na svoj računalnik tako, da dodamo v /etc/apt/sources.list

deb http://ftp.si.debian.org/debian woody openoffice

in potem poženete apt-get update && apt-get install openoffice.org

Več o tem na: stran na ftp.si.debian.org

0 komentarjev

OpenOffice: Warez.

The Register - BSA je med protipiratsko usmerjenimi organizacijami relativno dobro zapisana; konec koncev obstajajo tudi manjše organizacije, ki ga znajo še bolj biksat. Se je pa BSAjevemu programu po tromesečmen opazovanju datotečnega strežnika münsterske univerze zazdelo, da bi bil pravi čas za urgiranje: poziv za odstranitev nelegalne programske opreme, ki je bila tako na voljo širši javnosti. Podrobnosti v e-poštnem sporočilu navajajo:
Filename: /mandrake_current/SRPMS/OpenOffice.org-1.0.1-9mdk.src.rpm (199,643kb)
Filename: /mandrake_current/i586/Mandrake/RPMS/OpenOffice.org-libs-1.0.1-9mdk.i586.rpm (35,444kb)

The above computer program(s) is/are being made available for copying, through downloading, at the above location without authorization from the copyright owner(s).
BSAjeva predstavnica, ki je potrdila pošiljanje sporočila, se je za nesmisel seveda opravičila, češ da imajo pač EnHud program, ki je OpenOffice inteligentno povezal z Microsoftovim Officeom. Dekletce je tako moralo zgolj...

5 komentarjev

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev

OpenOffice 1 / Staroffice 6

The Register - Od včeraj dalje sta "na voljo" zastonjska produkta OpenOffice(.org) 1 ter StarOffice(.com) 6. Razlika? Ja, prvi je odprtokodna različice druge, je zastonj in ne vsebuje programa za podatkovne baze.

"Na voljo"? Ja, pri zastonjski različici je na voljo, če uspeš priti na vrsto za dolpoteg, bolj kapitalistično orientiran paketek pa ima tudi neke svoje težave -- glej stran proizvajalca :]. Klik!

15 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev