»

Naj drugi sesajo namesto vas!

Slo-Tech - Sicer novička ni ravno strogo računalniška, je pa omembe vredna, saj konec koncev stvarca ne bi bila tako pametna brez kakšnega vgrajenega mini abaka™. Podjetje Electrolux je predstavilo nov sesalnik imenovan Trilobite, ki na mesto vas posesa celotno stanovanje (abaka se pa pa vseeno ne more lotiti, heh [;)]). Žvau je prva te vrste na svetu, ki zmore postoriti vse popolnoma sama in ne boste verjeli, tega ljubljenčka si lahko omislite tudi v naši kokoški. Za ceno, ki znaša preko 320 tolarskih tisočakov, ga (na vrvici) lahko odpeljete tudi vi. Stvarca za delovanje uporablja LCD zaslon, premika pa se s pomočjo "sonarja" - več mikrofonov, ki zaznavajo frekvenco, premore pa tudi NiMH baterijo. Jaz pa pravim: za ta denar kupim raje 10 dobrih starih metel, lastnoprstno pospravim bajto in si grem kupit mašino. Solidno mašino. Klik!

10 komentarjev

Prihodnost zagotovljena tudi čipom

EETimes - Očitno diski niso edini, ki še dolgo časa ne bodo šli na odpad zgodovine. Svetla prihodnost je tudi na strani čipov, saj so znanstveniki na univerzi Cornell predstavili delujoč tranzistor, ki je v bistvu atom kobalta in je velik le 1.3 nanometra. Za primerjavo: današnji silicijevi tranzistorji so lahko veliki celo več kot 100 nanometrov. Čeprav gre za pomemben dosežek, pa znanstveniki navajajo, da je vse skupaj trenutno še vedno precej v povojih in da bo potrebno še veliko trdega dela, da bo tehnologija zrela za praktično uporabo. Obenem navajajo, da iščejo tudi nove alternative, ki bi lahko nadomestile sedanje silicijeve tranzistorje in poudarjajo, da so se za dostojnega naslednika zaenkrat izkazale tudi ogljikove nanocevke. Več o novem dosežku si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji