»

BASIC je star pol stoletja

Slo-Tech - Pred pol stoletja, točno 1. maja 1964 ob 4.07 zjutraj sta John Kemeny in eden izmed njegovih študentov na računalniku v Dartmouth Collegeu v New Hampshiru itočasno pognala dva programa, napisana v novem programskem jeziku BASIC. Kemeny je bil profesor matematike, ki je verjel, da morajo računalniki postati uporabni tudi v drugih vedah, ne le v matematiki in računalništvu, poznavanje računalništva pa nujen sestavni del izobrazbe. V letih 1963-1964 je skupaj s Thomasom Kurtzem napisal programski jezik, ki sta ga poimenovala Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code ali kratko BASIC.

Tisti čas so bili računalniški programi zapisani na luknjanih karticah, ki so jih v računalnike nalagali eno za drugo. Problem je bil, da so tako lahko izvajali le predpripravljene programe in le...

7 komentarjev

Microsoft novice

Slo-Tech - Na Microsoftovi strani so objavili nekaj informacij o prihajajočem Visual Studio 2005. Ena izmed novosti bo recimo Visual Studio 2005 Express Edition, ki je namenjena začetnikom na področju programiranja. Ta je že danes na voljo v Beta različici. Na voljo so Visual Basic, Visual C#, Visual C++, Visual J#, Visual Web Dev in SQL Server, ki pa jih lahko snamete tukaj.
Poleg tega bo izšel SQL Server 2005, oba skupaj z Visual Studio 2005, ki sta bila najprej načrtovana za konec leta 2004, kasneje za prvo polovico 2005, pa sta sedaj spet doživela preložitev za drugo polovico tega leta.

Na t.i. Web chat-u je Microsoft razkril nekaj omrežnih novosti, ki zadevajo operacijski sistem v nastajanju, z imenom Longhorn. Le-ta bi naj vseboval nov t.i. stack, tako za IPv4, kot za IPv6, ki bo optimiziran tako za počasne brezžične, kot hitre gigabitne povezave. Prav tako bi naj bil bolj fleksibilen. Dodali bodo tudi vgrajeno podporo za 802.11i in 802.1x brezžično omrežje, priložili pa bodo tudi...

19 komentarjev

Programerji od Visual Basica k Javi in C#

Evan's Data - Sodeč po raziskavi ameriškega podjetja Evans Data, v kateri so anketriali 600 programerjev, jih je 42 odstotkov nakazalo razmišljanje o uporabi novih jezikov, predvsem Jave in C#, ker je z njimi lažje razvijati programe za brezžične in spletne tehnologije. Po vsem svetu naj bi bilo okoli 3 milijone uporabnikov orodja Visual Basic.

Sedanji uporabniki Visual Basica naj bi se razdelili v tri dele. Prvi del (39%) se bo prekvalificiral na C#, drugi (31%) bo povsem zapustil Microsoft in začel uporabljati Javo, ostali pa bodo še naprej uporabljali Visual Basic, s tem da se bo tretjina od teh odločila za nadgradnjo na Visual Basic.Net 2003.

Microsoft raziskavo komentira s sporočilom, da omenjeno orodje še naprej razvija v povezavi z .Net plaftormo. Pri Microsoftu tudi menijo, da je prehod iz Visual Basica na Javo sorazmerno težak.

5 komentarjev

Kako postati "Microsoftov znalec"

The inquirer - Na spletni strani The inquirer je moč zaslediti novico, ki govori o poteh, kako postati "strokovnjak" za Microsoftovo programje. Microsoft je v ta namen pripravil kratek kviz, ki je dostopen na njihovi strani in ki preveri vaše znanje o Microsoft Office XP, Microsoft Windows XP, internetu, domačem omrežju, digitalnem videu, digitalni fotografiji in o programiranju v Visual Basicu. Microsoft si nekatere stvari predstavlja malce po svoje, saj so nekatera vprašanju povzročala preglavice tudi piscu članka.

3 komentarji

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

Gokar. Virus, ki okuži Outlook...

Vnunet - Iz F-Securevih laboratorijev opozarjajo, da je na pohodu nov virus. Gokar za razpošiljanje uporablja MSjev organizator Outlook ter poskuša deaktivirati antivirusne programe.

Razpošilja se kot sporočilo z različnimi temami ('If I were god and didn't believe in myself, would it be blasphemy?', 'The A- Team VS KnightRider ... who would win?', in 'I like this calm, moments before the storm') ter priponko s končnico PIF, SCR, COM, EXE ali BAT.

V Visual Basicu narejen virus v sistem naloži datoteko KAREN.EXE, navodila za odpravljanje pa najdete tukaj.

3 komentarji

Še en e-mail črv...

ComputerUser - E-mail črvov ni in ni konec. Zdaj se je pojavil še eden, imenovan "BabyPic", naslednik slavnega LoveLetter-ja. Črvek prispe na vaš e-mail v obliki priponke, imenovane MYBABYPIC.EXE, spisan pa je bil z Visual Basicom.
In kaj ta črvek stori, potem ko ga zaženete? Seveda poleg tega, da se pošlje vsem v vašem adresarju v MS Outlook-u. Pokaže vam animacijo z dojenčkom, ki ima khm... penis veličine odraslega. Animacija pa je v tem, da je ta penis v dveh položajih. Črvek se tudi nastani v vašem registru, tako da se starta vsakič, ko vi poženete računalnik.
Pa da ne boste mislili, da je to vse. Zaenkrat že zna ta pametni črvek izključiti ali vklopiti NumLock, CapLock in ScrollLock tipke, lahko pa tudi pošlje razna sporočila. Poleg tega pa ta črvek pokvari filetke z VBS, VBE, JS, JSE, CSS, WSH, SCT, HTA, PBL, CPP, PAS, C, H, JPG, JPEG, MP2, in MP3 končnicami.
Mah, nekateri ljudje res nimajo kaj pametnega za počet v svojem prostem času......

8 komentarjev