»

Japonci po brezžični povezavi prenašali podatke s 3 Gb/s

BBC - Japonski raziskovalci s Tokijskega inštituta za tehnologijo so postavili nov rekord v hitrosti brezžičnega prenosa podatkov. Ker je nižji del frekvenčnega spektra že precej zaseden in ker uporabniki terjajo vedno višje hitrosti prenosa podatkov, so uporabili teraherčni del EMV. O dosežku poročajo v članku, ki so ga objavili v reviji Electronics Letters.

Uporabili so elektromagnetno valovanje s frekvenco 542 GHz, s čimer se uvršča med tako imenovane T-valove. Ta del spektra je še nereguliran in prost, uporablja pa se večinoma v medicini kot nadomestek rentgenskih žarkov, kjer je to možno, saj sevanje ni ionizirajoče, a kljub temu prodre nekaj milimetrov v kožo, in površinske raziskave materialov. Uporaba v telekomunikacijske namene je nekoliko bolj zapletena,...

10 komentarjev

Microsoft nadgradil in preimenoval IPTV

MS Mediaroom - Multiview

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je včeraj v Chicagu predstavil Mediaroom, zadnjo nadgradnjo svoje programske platforme IPTV (Internet Protocol Television). Ta po novem vsebuje dodatne multimedijske zmožnosti, med drugim in-home personal music and photo sharing (predvajanje multimedijskih vsebin s kateregakoli računalnika, priključenega znotraj domačega omrežja), dynamic MultiView (hkratni večslikovni prikaz - multi PIP) in podporo za digitalno kabelsko televizijo. Hkrati z nadgradnjo so predstavili tudi Mediaroom Application Development toolkit, ki bo omogočal razvijalcem in ponudnikom izdelavo komercialnih rešitev na tej platformi. Za uporabo Mediarooma oz. IPTV platforme naj bi se po navedbah Microsofta odločilo že več ponudnikov digitalnih storitev s področja prenosa...

14 komentarjev

Ethernet praznuje 30. rojstni dan

SiOL - 22. maja 1973 je Bob Metcalfe, inženir v laboratorijih Xerox Palo Alto in ustanovitelj podjetja 3Com, predstavil nov dosežek na področju prenosa podatkov -- ethernet. Verjetno ni niti slutil, kako pomemben bo ethernet postal in kako skokovito bo narasla hitrost prenosa s tedanjih 2,94 Mbit/s. Danes Bob Metcalfe ocenjuje, da bomo v desetih letih podatke preko Ethernet povezav prenašali vsaj s hitrostjo 40 Gbit/s.

Po njegovem mnenju lahko Ethernet celo ogrozi UMTS -- omrežje mobilne telefonije tretje generacije. Javno dostopnih Wi-Fi točk je vedno več, hitrost presega UMTS omrežje, prek IP omrežij pa se lahko prenaša govorna telefonija ter multimedijske vsebine, kot bo to ponudil UMTS. Še zanimivost: beseda Ethernet izvira iz 2 pojmov -- "Ether" so si v 19. stoletju znanstveniki predstavljali kot medij za prenos svetlobe in elektromagnetnih valov (za katerega danes vemo, da ne obstaja) in "net" kot mreža. Izvirna novica.

9 komentarjev

Gigabitni ethernet

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware si lahko ogledate kratek odgovarjalnik na osnovna vprašanja glede gigabitnega etherneta, ki ga lahko poimenujemo tudi 1000Base-T ali "gigabit-Ethernet-over-copper" in povezuje računala med seboj kar 10x hitreje od trenutno najbolj razširjenega 100Mbps etherneta. Skratka, če bi radi prenašali datoteke med računali s hitrostjo celih 1.000 Megabitov na sekundo si vodič le oglejte.

0 komentarjev

Ethernet : Firewire

Tweak Town - Na TweakTown-u so se vprašali, če lahko vedno bolj razširjen in hiter Firewire zamenja že malce ostareli in precej počasnejši 10/100 Ethernet.

V njihovem članku predebatirajo prednosti in slabosti Firewirea, ga preizkusijo in se vprašajo, kako je s podprtostjo v operacijskih sistemih. Kaj so glavne ugotovitve? Firewire je hitrejši, toda Windows9x ne izkoristijo vseh prednosti, preprostejša je povezava, toda na račun precej krajših kablov.


Preberite si tudi članek o Ethernetu na Slo-Techu.

0 komentarjev

Mami, mrš dol s kompjutra!

AOL - Tako, le bolj v celofanu, se je glasil slogan reklamne kampanje našega največjega komercialnega ponudnika interneta. Je na reklami kaj resnice? Sodeč po tej raziskavi je razvidno, da mame, ki uporabljajo internet, nalinijsko preživijo v povprečju več kot njihovi nadobudni sinovi. Razlog za tako skokovit porast? Baje je "prišlo v trend". Branje je zanimivo, a bi vseeno svetoval merico nepristranskosti bralca, saj je anketo izvedel sam AOL, ki je najbrž s tem člankom hotel apelirati na še več mamic, naj si kupijo dostop preko njihovega omrežja.

3 komentarji

Domača omrežja

Source magazine - Člankov in testov na temo domačih omrežij je bilo že kar nekaj, a kaj svežega vedno prav pride. V tem članku je avtor opisal vse možne načine domačega omrežja, od tistega najbolj udobnega, brezžičnega torej, preko omrežne napeljave po domačem telefonskem omrežju pa do standardnih Ethernet omrežij, ki so po mojem mnenju najbolj dostopna, saj je oprema, razen stikal, ki niso nujno potrebna, dokaj poceni.

0 komentarjev