»

DIY polnilec alkalnih baterij

Madville.com - Če imate doma polno baterij, ki niso namenjene ponovnemu polnjenju, boste veseli te iznajdbe.

Neki Afroman (tako se je poimenoval) je sestavil polnilec alkalnih baterij ter ga tudi preizkusil na 9 V ter 1,5 V AA bateriji, Obe je napolnil preko nazivne napetosti, 9 V na 10 V čez noč s 63 mA toka, za AA baterijo pa je bilo potrebno čakati cel dan. AA baterija je počila in spustila kislino šele po dveh dneh polnjenja. Avtor stvaritve ne priporoča polnjenje baterij preko 110% njihove nazivne kapacitete, kako je vse skupaj narejeno, pa lahko izveste tu. Ogledate si...

28 komentarjev

Znanost in tehnologija V.

Umetniška upodobitev SGR 1806-20

vir: BBC
Slo-Tech - Za spremembo bomo danes začeli povsem matematično. Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42. znano Mersennovo praštevilo in največje praštevilo doslej. Verjetno zato, ker morajo eksponent -- ki ga za zdaj še nočejo izdati, ve pa se, da ima število manj kot deset milijonov števk v decimalnem zapisu, torej je med 24.036.584 in 33.219.253 -- še dodatno preveriti, da izključijo možnost napake pri izračunu Lucas-Lehmerjevega testa.

Zanimiv podvig je uspel Joséju Gómezu-Rodríguezu in njegovi ekipi z madridske univerze, ko so uspeli posneti fazne spremembe...

14 komentarjev

Einstein online

The inquirer - Verjetno ste že vsi slišali za Alberta Einsteina - človeka, ki je izustil relativnostno teorijo. Njegove zapiske si lahko sedaj ogledate na "njegovi" spletni strani, kjer najdete njegov življenjepis, poročila o Albertovih potovanjih ter pacifizmu in na sploh podatke o delu tega genija. Poleg tega, pa boste na strani našli tudi ogromno galerijo slik. Izvirna novica.

0 komentarjev

Kryothermov softver

Jaz - Tone me je danes obvestil, da je med brskanjem za vsemi možnimi informacijami o pelterjih naletel na to zanimivo stran. Gre za domačo stran ruskega podjetja Kryotherm, ki se ukvarja s proizvodnjo in načrtovanjem termoelekrtičnih elementov oziroma peltierjev. Poleg zares bogate zakldanice znanja boste na strani našli tudi izjemno uporaben programček z imenom Krysoft. Z njim lahko hitro in preprosto iračunate vse potrebne spremenljivke pri čartovanju hladilnega sistema s peltierjevimi elementi in tako računanje napornih fizikalnih enačb odpade. Zares fina zadevica, najdete pa jo tukaj.

0 komentarjev