»

Nov test: GeForce 6600 GT SLI

Pogled na dve kartici GeForce 6600GT povezanima v SLI

Slo-Tech - Za vse sladokusce le ena beseda: SLI. Senitel si je pogledal, kako se tehnologija, ki smo jo imeli priložnost preizkusiti že času Voodoojev, obnese z najhitrejšimi grafičnimi karticami danes. Kakor ugotavlja, se dve vzporedno vezani grafični kartici (v tem testu sta bili to GeForce 6600 GT), še vedno obneseta odlično. Branje obvezno.

43 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Koliko časa bo trajalo, da bo Linux prehitel Windows?
Nekoč, a ne še tako kmalu.36%
(342)
To se ne bo zgodilo nikoli!29%
(276)
Menim da kaj kmalu (v roku parih let).25%
(234)
Nimam pojma!11%
(100)
Skupaj glasov: 952


Pa sem nazaj z dopusta ... ne boste verjeli| kako lepo je videti zelena drevesa in travo v Sloveniji po tednu dni bolščanja v siva mesta in puščavsko pokrajino. Pa kar k anketi! Zanimiva porazdelitev odgovorov na anketo. Predvsem je veliko tistih, ki menijo, da Linux ne bo nikoli prehitel Windows, čeravno sem mislil, da bo to odgovor z najmanjšim odstotkom glasov.

Tokrat McGregorja med drugim zanima tudi to, koliko vas poseduje LCD-zaslon in koliko CRT. Aja, še tole. Na Slo-Techu imamo dva članka o primerjavi LCD in CRT tehnologije, tako da ste vabljeni na osvežitev znanja - prvi del in drugi del.

26 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

17 palčniki na kupu

Tom's Hardware - LCD zasloni so si na prvi pogled podobni, a ko se spustimo v njihove sposobnosti ugotovimo da se med seboj razlikujejo. Ne razlikujejo se samo v obliki, temveč tudi v zornem kotu, svetilnosti, resoluciji, velikosti točk in nenazadnje tudi v odzivnih časih. Če jih primerjamo, so na trgu trenutno 20 in 16 milisekundni LCD zasloni, ki so primerni za domačo uporabo. Sicer se razlika zdi zelo majhna, skoraj nepomembna, a igra veliko vlogo pri igranju hitro poteznih akcijskih iger. Barve najlepše...

12 komentarjev

Mrtve točke na LCD-jih pobliže

Tom's Hardware - Verjetno ste si kdaj zaželeli videti LCD zaslon na vaši mizi. Morda ste kasneje tudi odšli ponj v trgovino in vam je bil všeč. Ampak, ali ste se sploh kdaj o mrtvih točkah, ki "mučijo" vaš monitor v katerega strmite noč in dan? Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek o mrtvih točkah na LCD zaslonih, beseda pa je tekla tudi o proizvajalcih teh zaslonov. Za podrobne informacije priporočimo tudi naš članek. Več o gradnikih slike si lahko preberete tukaj.

3 komentarji

Nov članek: CRT proti LCD (1.del)

Klasična in trinitronska katodna cev

vir: HowStuffWorks
Slo-Tech - Ker na Slo-Techu nenehno vestno skrbimo za vašo splošno izobrazbo in spremljanje novih in malce starejših tehnologij, je sedaj pred vami velik članek o dveh tehnologijah, ki v monitorjih trenutno prevladujeta -- CRT proti LCD. Danes si lahko ogledate njegov prvi del, v katerem se boste poučili, kako deluje starejša "škatlasta" CRT-tehnologija, v nadaljevanju, ki sledi, pa boste brali o tankih LCD-zaslonih. Kaj sta katodna cev in fosforni premaz, čemu služi senčna maska in v čem se razlikujeta RGB in CMYK, vse to in še več v članku. Branje obvezno!

18 komentarjev

Osnove videa

Ars Technica -

Z videom so vedno križi. Enkrat je premalo kvaliteten, spet drugič ga nikakor ne moremo spraviti na CD, saj nam vedno hodita narobe tista dva megabajta. Drugih pripetij, kot so montaža, podnaslavljanje raje sploh ne omenjajmo.

Da bi bilo takih težav manj, si želijo tudi na Ars Tehnica, kjer so danes spisali dolg in zanimiv članek o osnovah zajemanja, čiščenja in stiskanja video podatkov. Članek, ki se resda ne šibi od slikovnega gradiva, a je zelo poučen in vam lahko dá mnogo znanja. Branje obvezno!

1 komentar

Mojemu pra pra pra.....pravnuku

HardOCP - Bi radi sporočili svojim potomcem, živečim čez 50.000 let, kako je ozračje smdelo ter kako je bil internet počasen? Da smo imeli pokvarjene politike ter podkupnine vseokoli. Da smo se vozili na štirih kolesih ter imeli žičnate telefone. Ter da nismo imeli živčnega implanta, ampak smo gledali sliko v steklo s fosforno plastjo, na katero smo izstreljevali elektrone. Ergo - bi radi svoje potomce spravili v salve nostalgičnega smeha? Klik!

7 komentarjev