»

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

SHA-1 razbit

Slashdot - Bruce Schneier v svojem blogu poroča, da naj bi kitajski raziskovalci Xiaoyun Wang, Yiqun Lisa Yin in Hongbo Yu uspeli najti kolizijo v SHA-1 funkciji.

To pomeni, da so raziskovalci našli dve različni sporočili, za kateri algoritem SHA-1 vrne isto vrednost, njihova metoda iskanja pa je veliko hitrejša kot metoda grobe sile, ki temelji na preiskušanju vseh možnih kombinacij.

To v praksi pomeni, da je mogoče npr. neko potrdilo banke tako prirediti, da bo izračun digitalnega podpisa pokazal, kot da je potrdilo poslala banka, čeprav bo le-to v resnici pa bo ponarejeno. Z drugimi besedami - razbitje SHA-1 je pomemben korak na poti k možnosti ponarejanja digitalnih podpisov.

21 komentarjev

IBM uvaja Linux na namizja

The inquirer - Že lani se je šušljalo, da naj bi IBM začel prehajati na Linux na namizjih svojih računalnikov, zdaj pa je šušljanje potrjeno in resnica je na dlani. Bob Greenberg, direktor oddelka On Demand Initiatives, je v pismu svoji ekipi zapisal, da ji po navodilu prvega moža podjetja naroča, da na svojih namizjih začne uporabljati Linux, saj bo enako storilo celotno podjetje s 300.000 zaposlenimi.

Ali to pomeni več produktivnih aplikacij za Linux?

14 komentarjev

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev

Windows Whistler ter Office 10? Nope!

Electic Tech - Kaj potem, če ne Whister ter X? XP, seveda! O tem se je šušljalo že nekaj časa, sedaj se pa uresničuje. Novoimenovana Windows ter Office XP naj bi pomenila eXPerience, torej izkušnje. Upam, da jim bodo te izkušnje pomagale tudi pri popravljanju hroščev in ne delanju novih, hehe... XP je, po besedah Bill Gate$a, eden od pomembnih korakov do Microsoftove vizije, .NET platforme. Electic Tech razglablja dalje.

2 komentarja