»

Postopek proti Telekomu Slovenije zaradi suma kršitve konkurenčnega prava

Slo-Tech - Urad za varstvo konkurence Republike Slovenije je 15. oktobra v Uradnem listu objavil sklep o uvedbi postopka proti Telekomu Slovenije zaradi ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu s pogojevanjem zakupa priključka ADSL s hkratnim zakupom priključka ISDN in z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet (svoje hčerinske družbe SIOL d.o.o.).

Pobudnik postopka oziroma prijavitelj je Boris Horvat. Pogovor, v katerem opisuje razloge za svojo pobudo, je bil je bil objavljen v DELU, 15. oktobra 2004 na strani 18, DELO pa je 22. oktobra 2004 na straneh rubrike "Informacijska tehnologija" objavilo tudi prve odmeve na uvedbo postopka, med drugim sta svoje mnenje povedala tudi direktor Telekoma, ki je mnenja, da Telekom ni zlorabil prevladujočega položaja na trgu in (trenutno še) minister za informacijsko družbo Pavle Gantar, ki je povedal, da so na MIDu zelo zainteresirani za razvezavo ADSL in ISDN, saj bi to po njihovem mnenju občutno povečalo delež...

54 komentarjev

Telekomu za vzgled

The Register - To, kako nam je naš "predragi monopolist" pri srcu, mi verjetno ni potrebno razlagati. Kako skrbi za svoje odjemalce, ste verjetno že vsak enkrat občutili na svoji koži. Toda, kot kaže, mogoče pa le obstaja ponudnik storitev, ki pa ni podoben Telekomu. Na žalost ne pri nas, ampak gre na britanski British Telecom.
Kot poročajo na Registru, je BT začel široko oglaševalsko kampanijo s sloganom: "Come on Britain, we know you want it.", kjer ljudi prepričuje, da skočijo na vlak, ki se imenuje ADSL. Ker je zaenkrat pokrita samo tretjina Otoka, je eden od ključnih ciljev te akcije načrtovanje nadaljne izgradnje omrežja, glede na potrebe odjemalcev. Zanimivo je tudi, da je vseh ISP-jev, ki uporabljajo BT-jeve vode ter ponujajo ADSL, kar 60. Temu se pa lahko reče konkurenca.
Telekom Slovenije, sedi, nezadostno ena. Uči se pri bratu iz Velike Britanije.

12 komentarjev

Koliko je vreden tolar?

Slo-Tech - Vas zanima, koliko tolarjev je 10 albanskih lekov [:D]? Ali pa vas morda zanima, koliko je tolar vreden v kakšni eksotični valuti? Ker je internet medij, kjer se da najti vsemogoče, ne manjka niti tale stran, kjer lahko pretvarjate med raznimi valutami. Vsebuje vse države sveta, vključno z našim tolarjem™. Hitro in enostavno preračunavanje zna včasih priti še kako prav.

7 komentarjev

Miza ali okno = zvočnik?

ZDNet - Olympia, podjetje znano po izdelovanju pisalnih storjev je izdelalo zanimivo napravo, ki spremeni skoraj vsako ravno površino v zvočnik. Zadevici se reče Soundbug in s priključitvijo tega hroščka v vtičnico za zvočnike (ali slušalke pri discmanu oz. walkmanu) z magnetostrikcijo (ne me spraševat, kaj je to) oddaja signale na ravno podlago, ta pa jih v obliki vibracij spreminja v zvok, ki ga mi zaslišimo. Za več podrobnosti o tej tehnologiji si preberite tole.
Pravijo, da je zvok presenetljivo dober (skoraj enak pravim zvočnikom), najboljši pa je, če je podlaga dovolj debela in trdna, kot na primer miza. Soundbug bodo prodajali v več različicah. Osnovna bo vredna £29.99, miniaturna izvedenka za...

2 komentarja

Vodič za kupce

AnandTech - Pri AnandTechu so objavili vodič, katere komponente kupiti, če niste ravno sin Bill Gatesa. Skratka - gre za Value sistem. Kot je v navadi pri AnandTechu, so v sklopu vodiča nanizali rešitev za tri vrste uporabnikov. Za profesionalno/domačo uporabo (IBM Aptiva ), igračkarsko mašino (Moja Ta Huda Mašina) in profesionalno uporabo.
Za igranje iger priporočajo KyraII, za profesionalno načrtovanje 3D grafike pa GeForce2 MX. Članek si oglejte tukaj.
Moje osebno mnenje je, da je tak vodič hvalevredna zadeva, a so fantje ponekod naredili tudi napake! Mogoče sem pa to samo jaz...

1 komentar

Modifikacija ohišja

OC Prices - Si želite spremeniti izgled vašega računalnik? Potem je tale članek kot nalašč za vas. Zvedeli boste, kako najlaže izrezati okno v stranico računalnika, ne da s tem poškodujete barvo. Potem so se lotili še lepljenja slikice na to okno... sicer ne vem, kaj je tukaj težkega, pa vseeno. No, zadnja stvar pa me je zopet premamila. To so tisti neonski kabli, ki svetijo in se jih da ovijati okoli vsega možnega. (Če slučajno kdo ve, kje bi se te kable dobilo v Sloveniji, naj mi to prosim sporoči!) Tip se je nazadnje odločil, da bo kabel napeljal po dnu ohišja, in sedaj zgleda, kot da njegovo ohišje dobesedno lebdi v zraku. Celoten članek si lahko ogledate tukaj.

3 komentarji

Telekom

Finance - Telekom začne jutri komercialno tržiti svojo ponudbo ADSL. Celih 145 milijonov tolarjev vreden biznis je pripadel Iskratelu, ki ga je Telekom izbral med tremi različnimi ponudniki. Telekom pričakuje, da bo do konca leta napeljali okoli 20.000 ADSL priključkov. We shall wait and see... Celoten članek si oglejte tukaj. Thnx, J-A-G!

11 komentarjev