»

HyperThreading je lahko nevaren

KernelTrap - Običajno v poročamo o varnostnih luknjah v programski opremi, tokrat pa je hrošč skrit v procesorju. Intelova sicer zelo uporabna tehnologija HyperThreading namreč z varnostnega pogleda nekoliko <i>šepa</i>.

Colin Percival, član FreeBSD-jeve varnostne ekipe, je odkril varnostno luknjo, ki omogoča razkritje zaupnih informacij, npr. tajnega ključa. S pomočjo merjenja časa dostopa do informacij je namreč možno med dvema procesoma, ki hkrati tečeta na jedru, vzpostaviti prikrit komunikacijski kanal do hitrosti 400 kilobajtov na sekundo (podatek za 2,8 GHz procesor). Varnostno luknjo omogoča skupni predpomnilnik za obe niti.

Za enouporabniške računalnike to ni večja grožnja, vsekakor pa je to lahko precej nevarno za večuporabniške delovne postaje ali strežnike. Najenostavnejša rešitev je zaenkrat izklop HyperThreadinga v BIOS-u.

Naj omenim še eno zanimivost, ki sem jo odkril med nabiranjem povezav za novico. AMD-jevi dvojedrni procesorji imajo omogočen bit, ki naznanja...

56 komentarjev

Test Athlona XP 3000+

Athlon XP 3000+

vir: Guru 3D
Guru 3D - Novi Athloni XP z Barton jedrom so poplavili prodajne police. Predvsem pa se dobro prodajajo zaradi svoje hitrosti in večje količine L2 predpomnilnika. Tokrat so na Guru 3D pobliže predstavili AMD-jev model z nazivno oznako 3000+. Procesor se poti pri 2,17 GHz in 333 MHz FSB-ja. Krila pri poganjanju zahtevnih aplikacij mu da tudi 512 KB "keša". Teste je opravljal kar hitro v primerjavi s P4 3,06 GHz z vključenim HyperThreadingom. Če pogledamo, da ima AMD-jev procesor nižji takt ter nima HT-ja, se je odrezal zelo dobro. Celoten test.

0 komentarjev

AMD ponovno znižuje cene

Digit Life - AMD, se je odločil znižati cene svojim procesorjem. V zadnjem času smo videli veliko podobnih znižanj, saj Intel in AMD kar tekmujeta za naklonjenost in prevlado nad potrošniki. S tem, ko je izšel novi procesor Athlon MP 2800+ je AMD znižal cene veliki večini svojih procesorjev. Predvsem pa bo znižanje vplivalo na procesorje z Barton jedrom. Za primer naj povem, da se je Athlonu XP 3000+ znižala cena za kar 45 odstotkov. Oglejte si tabelo znižanj.

2 komentarja

Athlon MP 2800+

Athlon MP 2800+

vir: AthlonXP.com
AMD Zone - Podjetje AMD je uradno naznanilo prihod svojega novega procesorja - Athlona MP 2800+. Zasnovan je na novem jedru, ki omogoča še več drugo-stopenjskega pomnilnika v primerjevi s starejšimi različicami MP procesorjev. Sam procesor pa je osnovan na Socket A. Preberite si novico, ki so jo spisali na AMDZone, v kateri tudi očitajo AMD-ju, da procesorjev MP niso dali na predogled različnim stranem.

Dodatek: Na AthlonXP so procesor že stestirali.

0 komentarjev

"Modificirani" Athloni XP naprodaj. Pazite se!

"Modificiran" AthlonXP

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

AMD je danes posvaril kupce in prodajalce svojih procesorjev, da so se med zaloge Athlonov XP, namenjenih prodaji, pomešali nekateri "modificirani" procesorji. Glavnina njih naj bi bila v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji, a kakšen se lahko pojavi tudi pri nas.

Nekaj prebrisancev je namreč ugotovilo, kako lahko z malo trudi počasnejše Athlone XP predelajo v hitrejše (za nepoučene: navijejo) in jih dražje prodajo. Takšni procesorji naj bi bili potencialno nestabilni in predvsem neoverclockabilni, kar gotovo ni želja slehernega Slo-Techerja. Več o tem in kako razlikovati prave procesorje od...

26 komentarjev