»

Upadanje prenosa glasbe prek P2P

The Register -

Gotovo se še spomnite, kako zagnano se je RIAA nedavno lotila lovljenja vseh glasbenih piratov, ki glasbo razdajajo in delijo s P2P programi (glejte tudi povezane novice). Nihče sicer ni verjel, da bodo te grožnje pripomogle k manjšemu piratiziranju glasbe, a danes nas je RIAA presenetila z zanimivi izračuni. Oni trdijo, da so Američani še aprila letos prek interneta prenesli 14,5 milijonov skladb, mesec pozneje zgolj 12,7, junija pa samo še dobrih deset milijonov. Prav tako trdijo, da se je zmanjšalo število na internetu dostopnih skladb z aprilskih 852 milijonov na junijskih 655.

Bi pa bilo zanimivo videti, ali se je posledično povečala prodaja originalnih CD-jev, ali pa je ostala na enaki ravni. Sicer niso namreč naredili ničesar. Več o tem.

13 komentarjev

RIAA: Tožarjenje, razvito po Geometrijski Metodi

The Register - Da, presneti primer Verizona je ameriškemu pevskemu krožku omogočil praktično neovirano tožarjenje posameznikov, ki po spletu izmenjujejo avtorsko zaščitene vsebinee (in ne dvomim, da se jim to finančno izplača bolje, kot če bi ostali pri napadanju na izmenjevalne sisteme). Odmevov na to temo je ogromno; nekateri omenjajo dejstvo, da Amerika, označena po predzadnjem verzu prve kitice himne, postaja kazenska kolonija, medtem ko drugi opozarjajo na masovno kriminalizacijo nedolžnega (-- a piratizarijočega) ljudstva.

Zanimiv članek so spisali tudi na The Registru, branje pa bo še posebej povšeč tistim, ki zagovarjajo nedolžno gusarjenje [>:D].

"... there are more file-sharers than voters for either candidate at the last Presidential Election ..." - Bill Evans

3 komentarji

OperacijskiSistem 2008: Please laugh in!

The Register - Biometrija -- biološka statistika. Pri IT pod tem pojmom mislimo predvsem na proučevanje telesnih atributov in njihovo izkoriščanje v namene sledenja in avtentikacije uporabnikov. Človeštvo obvladuje prstne odtise, očesne mrežnice, bedna gesla 'admin' in osebno zaupanje, sedaj pa se jim pridružuje še glas -- vendar tokrat na veliko nižji ravni.

Govorim o programu SoundHunter, katerega namen je sledenje uporabniku in prijava v sistem, še preden uporabnik sam sploh doseže ciljni računalnik. Pri tem pa ne bi bilo nič zanimivega (kaj šele vrednega omembe ;)), če ne bi delovalo na principu prepoznavanja smeha kot gesla in analize korakov, na podlagi katere si sistem predstavlja gibanje osebka v prostoru in ga avtomatično prijavi v računalniški sistem, kateremu je najbližji oz. h kateremu je napoten. Zanimivo? TheRegister!

1 komentar

RIAA napovedala na stotine tožb

več strani -

RIAA je na včerajšnji seji ponovno spregovorila o nelegalnem izmenjevanju glasbe prek internetnih servisov (P2P), kar jim je velik trn v peti. Predsednik Cary Sherman je dejal, da bo RIAA v Združenih državah začela z masovnimi tožbami proti posameznikom, ki omogočajo nelegalno izmenjavo glasbe (torej uporabniki P2P-programov). Poudaril je, da ni pomemben obseg nedovoljenega delovanja in da so zanje vsi enaki. Prvi plaz nekaj sto tožb se bo usul najkasneje v desetih tednih, ko bo RIAA zbrala dokaze. Kazni naj bi znašale od 750 do 150.000 dolarjev za vsako pesem, ki jo posamezniki ponujajo. Tudi zapornih kazni ne izključujejo.

V ZDA trenutno po grobih ocenah P2P-programe nelegalno uporablja 57 milijonov Američanov. Na prvem mestu so KaZaA, Grokster in Morpehus, ki so postali popularni po propadu pionirja Napsterja. Založniki pravijo, da jim to gromozansko omrežje odžira milijarde dolarjev zaslužka in milijone dobička.

Odzivi javnosti so zelo mešani, a prevladuje mnenje, da RIAA spet...

20 komentarjev

RIAA se je opravičila profesorju

News.com - RIAA se je opravičila astronomu Petru Usherju, potem ko mu je napisala "grozilno" pismo z obtožbo o zlorabi avtorskih pravic in ga pozvala naj preneha s širjenjem piratske kode. Na svojem šolskem ftp strežniku je namreč imel datoteko z naslovom "usher.mp3". Šlo je za nedolžno datoteko s posnetkom avtorske a capella glasbe. "Zatajil" je RIAA-in pajek™, ki je kombinacijo besed "usher" in "mp3" očitno zamenjal za piratizirano glasbo in sprožil alarm. Avtomatika je hudir, če je v rokah amaterjev. Povezava.

8 komentarjev

RIAA: Zakon je zakon. Mi ga bomo upoštevali.

The Register - RIAA -- nas s svojimi izjavami preseneča. Redno. Tokrat pa je prišlo že do tako humoresknih izjav, da sem novico, ki jo je objavil TheRegister, preveril še na drugih spletiščih -- da, deluje avtentično.

Pretekli teden sem bolj v šali kot zares zapisal, kakšnih metod bi se RIAA v svojem legitimnem boju proti nelegalninam lahko poslužila. Očitno pa resnica ni daleč.

Kakor med drugim poroča tudi New York Times, naj bi vrli krožkarji spletnim uporabnikom ponudili kar 3 trojanske konje, vsi pa so povezani z grobim posegom v uporabnikovo koriščenje računala, ako program zazna prisotnost nelegalno pridobljenih glasbenih datotek. Prvi naj bi tako uporabnike usmerjal na strani, kjer je moč povsem zakonito kupovati glasbo; 'freeze' za nedoločen čas (minute -- ure?) zamrzne računalo, s čimer se ob trdem resetiranju pojavi riziko izgube podatkov. Tretji Zlobjek™ preišče trdi disk in izbriše sumljive datoteke -- problematično je le to, da njegov algoritem za ločevanje med legitimno in...

34 komentarjev

RIAA: 'spam' -- sredstvo osveščanja uporabnikov

atnewyork - Zadnje dni smo veliko pisali o spamu: kaj to sploh je, kako se spamerji bojujejo proti ZlobnimFiltrom in kako na drugi strani velika podjetja načrtujejo masovno regulacijo interneta, oprostite, "blokiranje razpečevanja spama" [:D].

RIAA, krožek ameriških glasbenikov, nadaljuje svojo humoristično serijo "Mp3z're bad, m'kay?". Tokrat so se odločili, da bodo svojo storitev ponujanja lažnih komadov razžirili na spamanje uporabnikov preko vgrajenih protokolov za instantno sporočanje. Sporočilo naj bi se po govoricah glasilo takole:
"When you break the law, you risk legal penalties. There is a simple way to avoid that risk: DON'T STEAL MUSIC, either by offering it to others to copy or downloading it on a "file-sharing" system like this ..."
V nadaljevanju nas opozarjajo tudi na morebitne viruse in nevarnosti, ki jih ti programi prinašajo; med drugim navajajo, da ti programi ponudijo v skupno internetno rabo nemalo datotek, ki jih imate na disku -- zato pozor, bralec -- nujno onemogoči...

4 komentarji

RIAA v boju proti hekerjem uspešna

The Register - Da, RIAA (Recording Industry Association of America) je izbojevala novo bitko v boju proti hekerjem, ki so zaradi nestrinjanja z zakoni in avtorskimi pravicami (ter, mimogrede, kvaliteti premosorazmerno ceno) dobesedno navalili na njihovo stran. Rezultat? Njihova stran je še vedno popolnoma imuna na kakršnekoli napade -- je preprosto ni na internetu. [>:D] Klik!

V ozadju dogajanja je že tretja selitev strani v zadnjih mesecih. Od trenutka, ko je gostovanje prevzel vojni veteran, kasneje knjigovodsko podjetje, se zdaj vrača k prvotno gostečemu, UUNet-u. Svetu še vedno ni najbolj jasno, kaj zaboga odgovrni s svojo igro mačke in miši kanijo doseči--.

--Za Microsoftovih legendarnih pet devetic jim je že zmanjkalo časa. Sonce jih bo prehitelo.

4 komentarji

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev

RIAA spletna stran dobila noge.

The Register - Na Registru sem zadnjič zasledil takrat dokaj nezanimivo zgodbico, da naj bi RIAA po vseh hekerskih napadih (koliko jih je že bilo -- 6, 7?) svojo spletno stran v gostovanje dodelila nekemu vojnemu veteranu.

A začuda stran ni dolgo ostala tam -- kaj kmalu se je preselila na spletne strežnike knjigovodskega podjetja Kilday CPAs, PC. Kaj se dogaja oz. kaj želi RIAA s svojo predstavo doseči, ni jasno nikomur (verjetno niti hekerjem), a dejstvo, da izbirajo manjša podjetja, ki se z gostovanjem sploh ne ukvarjajo, bolj kot ne priliva olje na nič kaj pregovorno strokovnost odgovornih. Klik!

Luggage, da si Rincewind ne bo našel nadomestka...

0 komentarjev

Spet ta RIAA

News.com -

Glasbena industrija je v težavah. Predvsem po zaslugah Interneta. Prodaja CD-plošč pada in v letošnjem letu je pričakovan šestodstoten padec prodaje. Glavni krivec pa je, po mnenju RIAA, seveda, online piracy, karkoli si že pod tem predstavljajo. In ker se RIAA ter glasbeni založniki niso pripravljeni odreči mastnim zaslužkom, so zakuhali še eno štorijo.

Tokrat so se spravili kar nad nič hudega sluteče ponudnike internetnih storitev. "Želimo jih narediti bolj odgovorne za za početje svojih uporabnikov," so dejali pri RIAA. Zaradi naraščanja široko-pasovnih povezav je namreč v razmahu tudi internetno piratsvo in RIAA mu je odločena kljubovati. Boj z mlini na veter?

Po njihovem prepričanju se še vedno največja izmenjava rožic dogaja na različnih temačnih straneh, medtem ko se ISP-ji branijo z izjavami, da jim 30-60% prometa naredijo razni P2P programi, ki jih, tehnično pravijo, ne morejo blokirati. RIAA je celo odločena poizkusiti z zadnjim sredstvom. ISP-ji naj bi uporabnikom...

13 komentarjev