»

Cene pomnilniku padajo

The inquirer - Kot kaže, je danes zelo dober dan za objavljanje novic, ki ne vsebujejo težkih besed, kot so podražitev, ukinjanje storitev, omejevanje in podobnih.

O novi ponudbi ADSL-ja ste že prebrali, sam pa sem našel novico, da so se cene pomnilnika, tako DDR kot SDR umirile, in da kažejo že rahlo nazadovanje. Kot so zadevo analizirali na Inquererju, je to posledica konca "vroče sezone", premalega zanimanja na računalniške trgu in nezadnje Comdexa. Tako in drugače.

Sicer pa je zanimiv komentar, ki so ga podali tukaj, in sicer da očitno potrebujemo Doom3, da se bo na trgu kaj pomembnega zgodilo. Mogoče pa res ...

0 komentarjev

Asus ali Gigabyte?

Slo-Tech - Kupujete novo osnovno ploščo? Se tudi vi ne morete odločiti, kateremu proizvajalcu bi zaupali vodilno vlogo v vašem računalniku? Za vse lastnike Penitumov4, ki se ubadate s podobnim vprašanjem, so poskrbeli na TweakTown, kjer so danes objavili test dveh matičnih plošč na enakem čipovju. Tokrat so preizkusili Asus P4PE ter Gigabyte 8PE667. Obe plošči temeljita na i845PE, novi Intelovi pogruntavščini, tako da lahko povsem objektivno primerjamo hitrost ter stabilnost obeh plošč. Klik!

Powahh [:D]

1 komentar

ATI R9700 demo filmi

ATI - ATI je izdal 4 zelo impresivne demo filme, ki pokažejo, kaj zmore njegova najnovejša pošast - Radeon 9700 - resnično prikazati. Filmi obsegajo od realnočasovnih rendiranj kompleksnih scen do valovanja živalskega kožuha. Slednjega se je sicer že lotila Nvidia v svojem wolfman demu.

Vsi so rendirani s pomočjo DirectX9, med njimi pa je zelo impresiven model Ferrarija F-50. Ati kupi mi ta auto[:D] (no ja, grafično mogoče, da boš pol avto gledu - ata). Filme lahko dobite tukaj.

9 komentarjev

Rami iz Leadteka

Tweakpc.de - Infineon, Samsung, Micron in Kingston dobivajo novo konkurenco. Leadtek naj bi začel z izdelavo PC150 SDRAM in tudi DDR-RAM modulov, ki jih bo uporabljal tudi na svojih grafičnih karticah. Leadtek pravi, da je to zanje velik korak naprej, saj so bili doslej odvisni od drugih proizvajalcev modulov. Poslej pa bodo lahko vgrajevali na grafične kartice svoje module, ki bodo zmožni delovati pri višjih frekvencah. Tako naj bi dosegli neko prednost pred ostalo konkurenco. Si predstavljate grafične, pri katerih bi ram deloval na kakih 50 MHz več kot pri ostalih?

0 komentarjev

1.4GHz Athlon + 950MHz Duron

Slo-Tech - AMD je danes uradno predstavil dva nova procesorja, in sicer 1.4GHz Athlona (TBird jedro) in 950MHz Durona (Spitfire jedro). Athlon je na voljo v obeh izvedenkah, torej s 200 in 266MHz zunanjo frekvenco, njega velikoprodajna cena pa znaša $253. Še zanimivost: procesorji naj bi bili v bistvu 1.5GHz, tako da tudi z navijanjem dobro kaže. Prvi primerki so brez kakršnegakoli višanja voltaže dosegli frekvence 1533MHz! Bodite pozorni na AYHJA oznako jedra. Tudi Duronček (sicer stanejo $122) je navijanju prijazen, toda nadvse očitno je, da je meja trenutnega Spitfire jedra nekje pri 1GHz+. Prvi primerki so tako dosegli 1150MHz, brez povišanja voltaže, seveda.
AMD je tako končno ujel rep Intelovih P4 procesorjev, kar se tiče frekvenc seveda. Tako bi primerjava med 1.4GHz Athlonom in 1.4GHz Pentiumom4 bila nadvse zanimiva, saj lahko procesorje končno primerjamo pri uradnih frekvencah. Thnx OZZY!

Dodatek: Pojavili so se tudi prvi testi novih procesorjev:

0 komentarjev

Plošče na Via Apollo Pro 266 čipovju

Digit Life - Še ena iz logov Digit Lifea. Tako kot že nekaj drugih strani v preteklih tednih, so se tudi oni spravili pisati primerjalni test osnovnih plošč, ki temeljijo na Via Apollo Pro 266 čipovju. Pod drobnogled so vzeli naslednje primerke: AOpen AX37 Pro, ASUS CUV266, Chaintech 6VJD, Gigabyte 6RX, Shuttle AV30 ter Supermicro 370DDI. Test je res velik ter obsežen, saj so v obzir vzeli domala vse dejavnike. Inside info, če se vam ne da brati testa: Kupite Gigabyteovo. Ima največje število vgrajenih funkcij ter ponuja zelo zadovoljivo hitrost, še posebej pri grafičnem delu. Sicer pa ne verjamem, da se bo kdo od vas v bližnji prihodnosti lotil nakupa osnovne plošče s podporo DDR pomnilniku... Saj veste... Premalo muzike za preveč keša . Klik!

0 komentarjev

DDR ali ne?

FullOn3D - Za zdaj ne. Vsaj pri Pentiumih 3 ne. Zakaj, porečete? FullOn3D je naredil primerjalni test dveh DDR osnovnih plošč: Shuttle 32 DDR/SDR ter Gigabyte 6RX. Zakaj da se ne splača še vgradnja DDRja? Saj nič ne rečem, tehnologija je zelo impresivna, ter bo zares zacvetela potem. Še posebej, če se bodo uresničile Micronove grožnje, da bo izenačil cene 133 ter 266 MHz RAM modulov. To bi dobesedno šokiralo računalniški trg. Če vas zanima test teh osnovnih plošč, si ga le oglejte. Obetata zagotovo veliko.

0 komentarjev

IWill KA266-R proti Gigabye GA-7DX

FullOn3D - Ko smo že pri DDR matičnih ploščah... na FullOn3D so objavili verjetno prvo primerjavo dveh DDR matičnih plošč, in sicer gre za IWillovo KA266-R in prej omenjeno Gigabyte GA-7DX. Lahko bi tudi rekli, da gre za primerjavo med čipovji, saj je IWill plata zasnovana na ALi MAGiK 1 čipovju, Gigabytova plošča pa na AMD 760. Sodeč po njihovem testu se ALijevo čipovje bolje odreže od AMDjevega, v kar pa, po pravici povedano, malce dvomim. Verjetno bomo morali počakati na več testov.

0 komentarjev