»

Nemška Wikipedija z milijonom člankov

Število novih člankov po dnevih

vir: Wikipedia
Slashdot - Nemška verzija Wikipedije, ki je za angleško takoj na drugem mestu po obsegu, je dosegla mejo milijona člankov. Mejo pol milijona člankov so dosegli pred točno dvema letoma. Milijonti članek govori o ameriškem botaniku Ernieju Wassonu. Angleška sestra ima 3,1 milijona člankov, slovenska 83 tisoč, skupno število pa je še z ostalimi članki v 240 drugih jezikih 14 milijonov.

Kakšno pot je Wikipedija prehodila v osmih letih, pa lepo kaže tudi prvi članek na nemški Wikipediji. Prvi članek (o reakciji s PCR) se je v tem času razvil iz prevoda navodil za izvedbo reakcije v pregleden enciklopedični prispevek.

Nemška Wikipedija je, tudi zaradi strožje politike, po mnenju ustanovitelja celo boljša od angleške. Nemci so tudi prvi uvedli...

0 komentarjev

Nov paket optike pri T-2

Cenik optike pri T-2

vir: T-2
T-2 - Z današnjim dnem bo slovenski ponudnik dostopa do interneta prek optike ali VDSL-ja T-2 ponudil nov širokopasovni optični paket, ki bo razveselil uporabnike, ki terjajo veliko hitrost prenosov k sebi. Po novem je moč naročiti asimetrično optiko 100/10 Mbps za 20 evrov. Najcenejši paket ostaja simetrični 10 Mbps za 14 evrov, medtem ko simetričnih 100 Mbps stane 100 evrov. Neuradno se za 1. september obljubljajo še nekatere novosti, o katerih vas obvestimo brž, ko bo kaj znanega.

184 komentarjev

Winbond z lastnimi GDDR čipi

X-Bit Labs - Čeprav je propadlo Qimondo oz. njen grafični oddelek kupila Elpida, Winbond, ki se je prav tako potegoval za taisti del Qimonde in je ostal praznih rok, ne bo obupal. Podobno kot Elpida je tudi Winbond od Qimonde kupil tehnologije, povezane s proizvodnjo GDDR pomnilnika, a je, za razliko od Elpide, ki je dobila tudi inženirje, ostalo le pri tem. Skupaj s pogodbo je Winbond prevzel tudi 28,3 milijonov dolarjev Qimondinega dolga.

Da bo volk sit in koza cela, bodo prvi GDDR čipi, ki jih bo izdelal Winbond, izdelani v 70 nm-proizvodnem procesu, Elpidini pa v nekaj manjšem, 65 nm. Winbond je tako sposoben izdelovati GDDR3 in GDDR5 pomnilniške čipe, a zaenkrat še niso predstavili načrtov, kdaj naj bi le-ti postali na voljo proizvajalcem grafičnih kartic. Do nadaljnjega, dokler proizvodnje ne zažene tudi Elpida (oz. Winbond, ki naj bi sprva zanjo proizvajal čipe), bomo tako še vedno imeli le dva proizvajalca GDDR čipov, Samsung in Hynix.

6 komentarjev

Nov oddelek: Mobilne tehnologije

Slo-Tech - Mobilniki in tehnologije povezane z njimi so že močan del vsakdanjika. Dejstvo, da se veliko ljudi ne počuti dobro, če slučajno pozabijo svoj mobilni telefon doma ali pa mu zmanjka baterije, odseva tudi naš forum. V zadnjem času smo opazili veliki porast tem v zvezi s tem, za katere se avtorji kar ne morejo odločiti, v kateri del računalniško usmerjenega foruma bi jih postavili. Da te zmede ne bo več in da bomo lahko skupaj začeli ustvarjati novo zakladnico znanja, smo se odločili odpreti nov oddelek -- Mobilne tehnologije, kjer boste lahko diskutirali o mobitelih, dlančnikih, operaterjih mobilne tehnologije in še čem. Vabljeni!

3 komentarji

Vgradnja matične plošče

Extremetech - Vsi računalniški majstori™, ki vam je vgradnja nove strojne opreme mačji kašelj, nehajte brati zdaj. Na Extremetech so se namreč odločili spisati članek za malce manj računalnikov vešče uporabnike. Obsežen članek govori o pravilni vgradnji matične plošče, kjer vam bo podrobno razloženo kako namestiti procesor ter ventilator, kam pašejo RAM moduli ter da grafikulja pač nima česa iskati na PCI priključku. Kablovju je jasno posvečen svoj del, saj brez njega žal še ne gre. Klik!

Članek o sestavi računalnika lahko najdete tudi na Slo-Techu.

0 komentarjev

Kyro vs GeFore2 MX

Inside Hardware - Končno se je ena stran spomnila dejansko primerjati Kyrota in GeForca2 MX. V bistvu gre za povsem logično primerjavo, saj sta obe kartici namenjeni manj zahtevnem igričarskem trgu. Če vas torej zanima kako se obnese Kyro s svojim HSRjem proti GeForcu2 MX s T&Ljem, si le oglejte ta test na Inside Hardware. Osebno se nekako bolj nagibam k dobrem starem GeForcu (čeprav ga Kyro prehiti v višjih resolucijah), toda kdo ve... mogoče bo vam Kyro bolj všeč .

11 komentarjev

Per-Pixel Lighting

Jaz - Tako, objavili smo prvi članek v seriji ( upajmo [:D]) o tehnologijah, povezanih z grafičnimi karticami. Avtor tega mojstrskega dela je Senitel, naš lokalni guru za grafiko in programiranje. Če vas torej zanima, kaj sploh pomenijo vsi ti izrazi, s katerimi vas bombardirajo proizvajalci grafičnih kartic, si le oglejte njegov članek. Govori o precej vroči tehnologiji senčenja, ki bo menda povsem spremenila računalniško grafiko in jo približala tisti, ki jo vidimo na filmskem platnu!

6 komentarjev