»

Kitajske šole odstranjujejo Zeleni jez

Reuters - Kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, ki naj bi uradno varoval mladino pred škodljivimi vplivi interneta, neuradno pa oblastem omogočal nadzor nad spletnimi navadami, postaja vedno manj obvezen. Najprej so Kitajci dvignili veliko prahu z izjavo, da bo njegova namestitev obvezna za vse računalnike, kar so kasneje omehčali na vse nove računalnike in zatem le še na računalnike v šolah in spletnih kavarnah. Kmalu še to ne bo več držalo.

Reuters poroča, da so nekatere kitajske šole potihoma začele odstranjevati Zeleni jez. Neka pekinška gimnazija je poudarila, da uporaba tega programa povzroča konflikte z njihovo programsko opremo, ki jo uporabljajo v pedagoške in administrativne namene, zato so ga odstranili. Izobraževalne komisije so v sedaj v precepu, saj vlada pritiska, da mora biti Zeleni jez obvezno nameščen, medtem pa se izobraževalne ustanove pritožujejo, češ da ovira njihovo delo. Uradna direktiva sicer ostaja, da se Zelenega jeza ne sme odstraniti.

2 komentarja

Starševska cenzura igralnih konzol

Slo-Tech - Industrija iger je že imela probleme z mnogimi seksualnimi vsebinami, o čemer smo v preteklosti poročali in se tudi spraševali, zakaj je nasilje povsod dostopno, spolnost pa ne. Očitno nismo bili edini, pri Family Media Guide, medijskem vodiču za družine, so namreč razglasili lestvico 10 najbolj nasilnih iger skupaj s kratkim pojasnilom v obliki članka.

Ker je na trgu vse več tovrstnih iger, bi naj igralne konzole staršem omogočale nadzor nad vsebinami, ki jih njihov podmladek preigrava, so se odločili pri Microsoftu, Sonyu in tudi Nintendu. Slednji bo svojo naslednjo generacijo konzol, poimenovano Revolution, začel prodajati en dan pred Sonyjevim PS3.

Kako uspešen bo starševski nadzor bomo videli - če ne drugače, bo pa po številu crackov in modov, ki bodo zaščito obhajali. Hmm, srčno si želim, da bi lahko konzolo prepričal do zavračanja "Barbikinih dogodivščin", ki jih poganja hčerka. Globoko podpiram tovrstno cenzuro.

9 komentarjev

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Mobilniško pretikanje

mobisux - Za nadzor domače elektronike (televizijski sprejemniki, glasbeni stolpi itd.) tokrat rešitev ponuja podjetje PsiNT, ki predstavlja aplikacijo, s pomočjo katere se je tudi Sony Ericsson P800 pridružil množici naprav, ki omogočajo nadzor nad domačo elektroniko. Teh naprav je v domovih vedno več, zato so številni "daljinci" gotovo nadležni. Program lahko brezplačno preizkusite v 21 dneh. Novica.

0 komentarjev

Mobilni telefon praznuje 30 let!

Mobilni telefon nekoč ...

vir: mobisux
mobisux - Uff, kam čas beži. 3. aprila je mobilni telefon praznoval 30 let obstoja. Davnega leta 1973 je namreč Martin Cooper opravil prvi klic po brezžičnem omrežju. Kot direktor podjetja ArrayComm je po brezžičnem telefonu komuniciral z radijskim novinarjem in hkrati hodil po ulicah New Yorka. Kot pa je sam povedal so ljudje kar "zijali", kako se lahko nekdo premika in hkrati telefonira. Bržčas niso bili vzhičeni samo nad skoraj kilogramskim aparatom, ampak predvsem nad tem, kako se lahko sprehaja in obenem telefonira.


Da je mobilna telefonija v 30. letih močno napredovala, ni potrebno posebej poudarjati, saj so današnji mobilci za več kot 10x lažji in imajo več funkcij, kot je imel prvi aparat tipk [:D]. Klik za izvirno novico!

6 komentarjev

Sony Clié PEG-NZ90

Hardware Zone - Sony je ravno pred novim letom začel prodajati zelo priljubljene dlančnike z imenom PEG-NX70, a na trgu so se že pojavili njihovi nasledniki -- Sony Clié PEG-NZ90. Za razliko od Compaqovih dlančnikov, je na njih naložen Palm OS 5, ki je precéj priljubljen med uporabniki. Ko dlančnik te serije pogledamo, najprej opazimo, da je prepogljiv in da ima vrtljiv zaslon. Poleg tega vsega tega boste našli tudi digitalni fotoaparat z dvema megapiksloma ločljivosti. Klik!

0 komentarjev