»

Epox s Socket T in 939 na CeBIT-u

X-Bit Labs - Epox je potrdil govorice, da bo na prihajajočem CeBIT-u 2004 uradno predstavil svoje plošče za procesorje LGA775 in PGA939. EP-5EPA+ bo tako plošča z ležiščem Socket T na naboru i915G, ki bo imela grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, PCI Express in podporo dvokanalnemu pomnilniku. EP-9NDA+ na nVidiinem nForce3 bo namenjena AMD-jevim Athlon 64 s 939 pini in podporo dvokanalnemu pomnilniku.

Poleg tega bo Epox predstavil še grafične kartice na GPU-jih GeForce FX 5700, GeForce FX 5700LE oziroma GeForce FX 5500, nekaj izdelkov Bluetooth, sestavljene osebne računalnike s Pentiumi M in še kaj bi se našlo. Klik!

0 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs in AnandTech trdijo, da so končno uspeli izvedeti, kako se bosta Grantsdale in Alderwood uradno imenovala. Družina Grantsdale čipovij se bo imenovala i915, Alderwood pa i925x. V obeh družinah lahko pričakujemo več različnih verzij.

Intel i915P bo podpiral 533 in 800 MHz Quad Pumped Bus, procesorje z LGA775 podnožjem, dvokanalni DDR-II ter PCI Express x16. Intel i915G bo vsem naštetim dobrotam dodal še grafično jedro Intel Extreme Graphics 3, medtem ko bo Intel i915GV brez podpore za PCI Express x16. Intel i915GL bo najšibkejša različica, namenjena bodočim Celeronom, tako da boste zaman iskali grafični čip, podporo dvokanalnemu pomnilniku in 800 MHz FSB.

Natančno katere različice Alderwooda, ki se bo imenoval i925X, bodo dostopne, še ni znano, je pa že jasno, da bo najverjetneje podoben i915P, le da bo imel tudi podporo Performance Accelerating Technology (PAT). Intel še ni komentiral navedb. Več o tem.

9 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev

865PE-875P proti nForce2

Mad Shrimps - Z novo izdajo matičnih plošč s podporo veznemu čipu Springdale (865PE) in Canterwood (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu je Intel dodobra zamajal tla sistemom AMD. Še pred kratkim se je procesor 1700+ Thoroughbred-B, združen z nForce2 ploščo, zlahka navil do res visokih frekvenc ter posledično celo konkuriral Intelovemu 3,06 GHz procesorju. No, po izdaji novih veznih čipov naj bi tudi Intelovi sistemi bili zelo navijalsko razpoloženi. Tako so na Mad Shrimps spisali test treh veznih čipov -- Springdalea (865PE), Canterwooda (875P) s podporo 800 MHz zunanjemu vodilu, in nForcea 2. Ali je nov Intelov vezni čip hitrejši in bolje navijalsko sposoben kot nForce2, pa si oglejte na tem naslovu.

2 komentarja

Abit NF7 2.0 in Bartoni s 400 MHz FSB

Abit NF7 2.0

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Abitova najnovejša revizija njihove matične plošče NF7 2.0 je že kar nekaj časa na trgu. V tem času so internetne strani izvedle mali miljon testov. Tokrat pa so si na X-Bit Labs postavili zanimivo nalogo. Namreč: Združitev najnovejše Abitove inačice matične plošče NF7-S in AMDjevega Athlon XP procesorja z Barton jedrom in 400 MHz prednjim vodilom, katerega naj bi malo prej omenjena plošča podpirala. Na test so postavili 3200+, 3000+, ter 3000+ s 333MHz FSB. Primerjali so jih s Pentiumoma 4 3,06 GHz ter 3,0 GHz z 800 MHz FSB. Rezultati testov so kar zanimivi, saj v nekaterih pognanih testih prevladujeta Intelova izdelka, v drugih pa AMDjevi. Klik!

5 komentarjev

Predelajte si čipovje

Tom's Hardware - Podjetje Intel je pred kratkim izdalo svoje novo čipovje za Canterwood procesorje, ki so pravzaprav Penitumi 4 z 800 MHz-FSB vodilom. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv članek, ki pouči, kako lahko iz malo starejšega Granite Bay čipovja napravimo čipovje za novega Canterwooda. Rezultati kažejo na to, da Granite Bay nabor deluje čisto normalno z novimi Canterwoodi. V nekaj testih so bili rezultati enake, kar kaže na to, da je lahko staro vezje skoraj identično novemu. Več o tem

0 komentarjev

Barton XP 3000+ ter Pentium4 3.0 G

OC Workbench - Na OC Workbench so se lotili testiranja dveh najmočnejših procesorjev -- Bartona, ki podpira 200 MHz zunanje vodilo, in P4 s 800 MHz FSB. Naj povem še, da VIA in SiS še nista izdala ustreznega čipovja, ki bi podpiralo procesorje Barton na 200 MHz vodilu, medtem ko se nVidia lahko pohvali že z njenim nForce2 s podporo dvokanalnemu pomnilniku. Na drugi strani pa Pentiume4 na 800 MHz FSB podpira le Intelov Canterwood (i875P), v prihodnosti pa kanimo ugledati še Springdale. Preberite si celoten test.

0 komentarjev

P4 z 800 MHz maja

X-Bit Labs - Nedavno tega je Intel na trg poslal vezje za nove Pentiume 4 z 800 MHz prednjim vodilom. Sedaj pa so na vrsti procesorji. Po poročanju X-Bit Labs naj bi Intel poslal Pentiume 4 z 800 MHz FSB na trg v prvi polovici maja. Ti naj bi tiktakali pri hitrostih 2.4 GHz, 2.6 GHz in pa 2.8 GHz. Znane so tudi cene in sicer:
  • Pentium 4 2.40C -- 250$
  • Pentium 4 2.60C -- 300$
  • Pentium 4 2.80C -- 380$
Pentium 4 3.0 GHz pa naj bi se prodajal po 565$. Izvirna novica tukaj.

10 komentarjev

nForce 2 Ultra - kmalu

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs naj bi nVidia kmalu izdala novo vezje za Socket A procesorje s 400 MHz FSB - nForce2 Ultra, naslednika velike uspešnice nForce 2. Sicer nekatere matične plošče bazirane na nForce 2 vezju že sedaj podpirajo 400 MHz, a pri nVidii so se odločili malce nadgraditi nForce 2. Glavna zadeva naj bi bilo bolj izpopolnjeno in stabilno delovanje 400 MHz FSB procesorjev. Verjetno pa bodo ostale stvari kot so DASP, dvokanalni pomnilnik in integrirana grafična kartica Geforce 4 MX ostale nespremenjene. Seveda lahko pričakujemo, da bodo pri nVidii vgradili tudi Serial-ATA kontroler, gigabitno mrežno kartico, itd.

6 komentarjev

Albatron PX845PEV-800 Limited Edition

SubZero Tech - Kot vsi vemo, bo Intel kmalu na trg poslal procesorje Pentium 4 z 800 Mhz FSB. Na trgu je že nekaj takih plošč, ki tak FSB podpirajo, ampak večinoma le navitega.

Pri podjetju Albatron pa so izdali omejeno serijo v naslovu omenjene matične plošče. Temelji na i845PE vezju, ter ima 3 DDR333 pomnilniške reže. Kot sem že omenil, podpira 800 Mhz FSB, navitega ali pa že tovarniško "narejenega". Podpira Pentium 4 procesorje (Willamette, Northwood, Prescott). Plošča ima veliko dodatkov, kot so npr. 6 USBjev 2.0/1.1 (4 na pomožnem kablu), mrežno kartico, nekaj ventilatorjev, itd. Ima 5 PCI rež ter en AGP 4X priključek.

Ta izdelek so testirali na SubZero Tech in ugotovili, da gre za zelo dobro...

0 komentarjev

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

VIA bo izdala RISC procesor

X-Bit Labs - Te dni se v Taipeiju odvija VIA Technology Forum srečanje, kjer VIA predstavlja svoje novosti ter načrte za prihodnost. Danes so potrdili govorice, da nameravajo v prvi četrtini prihodnjega leta izdati njihov prvi procesor na t.i. RISC (Reduced Instruction Set Computing) logiki, ki bo lahko uporabljan v napravah, kot so mobilni telefoni in podobno.

Gre za popolnoma nov trg, saj podjetje VIA na tem področju še ni ponudilo svojih rešitev in zamisli, izvzemši njihovo VIA Eden platformo, ki je poceni, a ima slabe zmogljivost in je torej primerna za pisarniški trg. V naslednjem letu tako VIA namereva izdati tudi nov North Bridge za platformo Eden.

Seveda se ob vsem poraja vprašanje, kje je VIA staknila načrt za izdelavo RISC procesorskega jedra, saj se doslej nista ne Cyrix, ne IDT ukvarjala s tem področjem. V kolikor so torej uspeli razviti hitro, poceni ter stabilno RISC jedro, VIA v prihodnosti ne bo več tako odvisna le od prodaje svojih čipovji za AMD in Intel procesorje. Klik!...

0 komentarjev

CyClone CD Revo CD-RW 32X/10X/40X

CNet -

Želite eksterno CD-RW enoto, ki se povrh vsega ponaša tudi s kul izgledom? CyClone CD Revo CD-RW odlikuje poleg tega še preprosta nastavitev, tako da je prenos od enega računala na drugega kar najmanj boleč. Podpira, tako kot vse Plextorjeve enote, buffer underrun zašščito Burn-Proof.

Dobro se obnese tudi pri zajemanju zvočnih podatkov na disk, saj naj bi posnel 27 minut dolgo pesem v 52 sekundah (to seveda brez kompresije, da se razumemo, samo CD v WAV). Za peko 400 MB velike datoteke na prepisljiv medij potrebuje 10 min in 17 sekund.

Seveda pečka deluje tudi na Mac računalnikih, seveda s potrebno programsko opremo.

Na computers.cnet.com si lahko preberete še:

3 komentarji

Test Soltek SL-75KVA-X plošče na OC Workbench

OC Workbench - OC Workbench je objavil ekskluzivni test Soltekove SocketA plošče z VIA KT133A čipovjem. Soltek bo očitno zelo kmalu postal eden izmed vodilnih igralcev na področju overclockerskih plošča, saj si je ta plošča na OCWBju prislužila njihovo najvišjo nagrado (in moram reči, da zaupam njihovim testom). No, plošča je resnično obložena z dobrotami, saj poleg novega čipovja (s katerim jim je uspelo naviti Durona na 133MHz zunanje frekvence brez kakršnihkoli problemov) plošča podpira nove zunanje frekvence (133-166MHz v korakih po ena) in funkcijo imenovano Auto Overclock, pri kateri sistem sam preveri stabilnost sistema in izpljune predlagan overclock. Veliko popravkov za eno revizijo plošče,...

2 komentarja