»

Hlajenje pod -40 °C tovarniško

X-Bit Labs - Navijalci računalniških komponent vedo, da je za dobro navitje nujno potrebno tudi dobro hlajenje. Načinov za doseganje nizkih temperatur je nešteto, odvisno od naše zagnanosti in potreb. Nekateri se zadovoljijo z menjavo tovarniškega hladilnika, drugi brusijo in polirajo svoje bakrene hladilnike ter jih mažejo z najboljšimi srebrnimi pastami, tretji uporabljajo vodno hlajenje ali Peltierjeve elemente, iskalci ekstremov pa polijejo po računalnikih nekaj litrov tekočega dušika.

OCZ je priskočil na pomoč navijalcem, ki jim slogan Napravi sam ne diši, a bi kljub temu želeli svoj procesor poslati v arktične razmere. Sestavili so sistem Cryo-Z, ki se pritrdi na...

14 komentarjev

Izdelava GPU hladilnika

Twisted Mods - Hlajenje grafičnih kartic je danes velik problem, saj oddajajo vedno več toplote, navijanje pa je s tem otežkočeno. Na Twisted Mods so na kratko opisali kako lahko doma naredite hladilnik za vašo grafično kartico. Opisali so postopek in potrebni material za izdelavo hladilnika, ki ga pritrdimo na prazno PCI mesto.. Vsi tisti, ki vam je vaš hladilnik na grafični kartici premalo in bi radi malo ustvarjali si oglejte ta "geto kuler"

9 komentarjev

Boljša hladilna telesa

The inquirer - Pri Furukawa Electric so naredili hladilnik iz aluminija in bakra, ki pa naj bi v primerjavi z običajnimi tovrstnimi izdelki hladil kar 80% bolje. Sestavljen naj bi bil iz bakrenega dna in aluminijastih na tenko "zvitih" reber, ki bodo vstavljena v jedro v 1,9mm velike luknjice. Izdelovali jih bodo na Kitajskem in sicer jih bo do septembra leta 2003 že dva miliona. Sam ne razumem popolnoma, kaj mislijo naresti, tako da se na lov za znanjem odpravite kar sami.

7 komentarjev

Poslikava okenca

Twisted Mods - Kako narediti nekaj podobnega tej lepi stvari?



Preprosto. Vse kar potrebujete je slikica, ki vam je všeč, nekaj papirja, tiskalnik ter nekaj denarja, da boste lahko šli v fotokopirnico in tam plačali račun. In kako z vsem tem pridete do tako lepe poslikave pleksi okna? Twisted Mods.

0 komentarjev

"Joža, kak ga boš pa neso?"

Twisted Mods - Ja, če pogosto obiskujete LAN razstreljevanke, morate vašo kištico velikokrat prenašati, kar zna biti pri težjih in večjih ohišjih problem, izguba oprijema na stopnicah pa zna imeti katastrofalne posledice. Pri Twisted Mods so za nas zgrabili za "HeavyDuty Pro Case Handles" (Težko kategorne profesionalne ročice za ohišja). V primeru, da je vaša kištica oblikovana v že omenjen "HeavyDuty" stilu, bodo ročke odličen dodatek - tako moden, kot tudi praktičen. Odnesi me!

1 komentar

Zalmanovi novi hladilniki za grafične kartice naprodaj

HardOCP - Malce bolj pozorni se gotovo spomnite poročanja o Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice, ki ne potrebujejo dodatnega ventilatorja in uporabljajo tehnologijo heat pipe. Po takratnih poročanjih naj bi bili hladilniki na voljo v avgustu, izkazalo pa se je, da bodo kupcem na voljo v septembru. Če gre verjeti tej strani, Zalman hladilnike že pošilja v trgovine. Trditev sem preveril tudi na Zalmanovi strani, kjer pri proizvodu Zm50-HP piše upcoming. Na volja naj bi bila dva modela:
  • Zm80-HP naj bi bil namenjen grafičnim karticam, ki bodo proizvedle veliko toplote in naj bi bil v osnovi namenjen grafičnim procesorjem GeForcev 4 Ti.
  • Zm50-HP pa bo namenjen šibkejšim grafičnim procesorjem, ki proizvedejo manj toplote. To naj bi bili GeForce 2 MX, GeForce 4 MX in Radeon 7500.
Hladilniki so na prvi pogled zanimivi, vendar pa so nekateri že rahlo skeptični glede samega nameščanja na grafično kartico, saj naj bi porabili kar veliko časa in truda, da bi hladilnik lepo "sedel" na pomnilnik...

4 komentarji

HSF kot uničevalec AMD-jevih procesorjev

HardOCP - Kot gotovo že veste, smo v preteklosti že kar precejkrat poročali in opozarjali o napačnih inštalacijah hladilnika, ki so botrovale uničenju Thunderbirdov/Palominov/Duronov. Tisti, ki obvladate posel pa ste gotovo le skomignili z rameni, si mislili svoje in si rekli, da se kaj takega vam ne more narediti vašemu AMD-jčku... O, pa se lahko. Čeprav ste pravilno inštalirali hladilnik, na vaš procesor preti še ena nevarnost in to niti slučajno ni odpoved ventilatorja, ampak to, da se vam hladilnik iztrga iz zatičev, kamor je pritrjen. Če slučajno posedujete kakšen super-duper hladilnik z grobim pritrdilnim mehanizmom, je strah upravičen, saj se je ravno to zgodilo nekemu tipu, ki je sredi...

4 komentarji

Uničene komponente drugič

Twisted Hardware - Vam je pred kratkim, ko ste na Slo-Techu lahko videli spet zlomljene procesorje, spet pognalo kri po žilah? Vam radostna destrukcija nikakor ne da miru? No, če je temu tako, potem se morate nujno odpraviti na stran, ki se imenuje Twisted Hardware. Prvo, kar boste lahko prebrali je stavek "abused and misused hardware", potem pa vas čaka cel kup slikic, bi obsegajo razbite matične plošče, razbite monitorje, zažgane in zlomljene procesorje, spečene grafične kartice, fizične poškodbe pri nerodni poštni dostavi in še marsikaj drugega. Če vam je zmanjkalo idej, kako "zlorabiti" strojno opremo, potem je Twisted Hardware pravi naslov za vas ;) .

0 komentarjev

Test stabilnosti grafičnih kartic

Dangerous Dog - 3D Mark 200x vam pove, kako zmogljiva je vaša grafična kartica in konfiguracija (procesor, RAM...), ki jo poganja. Pove vam tudi, za koliko bolj je grafična kartica zmogljiva, ko jo navijete. Ne pove pa vam (vsaj neposredno ne), kako je stabilna. Če želite ugotoviti to, morati ali igrati Quake nekaj časa (prijetno a dolgotrajno) ali pa download-ati ta programček. Programček bo na vašem računalniku zagnal serijo kratkih testov, ki bodo preverili stabilnost grafične kartice. Gre pa za enostaven program, ki ne bo delal znanosti iz svojih testov, katerega osnova je zdrava človeška pamet/logika.

5 komentarjev

Silverado: kvazi srebrni hladilnik

vir: HardOCP
HardOCP - Huh, zadnje čase pa se je kar precej začelo govoriti o srebru kot materialu za izdelavo hladilnikov. Osebno še vedno dvomim, da se zadeva izplača z overclockerskega stališča, toda mogoče boste vi drugačnega mnenja. Nemško podjetje NoiseControl je tako predstavilo kao-srebrni hladilnik Silverado. Celoten hladilnik ni izdelan iz srebra, temveč je srebrna le stična površina. Nekaj takega, kot bakrene Alphe torej... Prepih na hladilniku delata dva Nidec Gamma...

1 komentar