»

Mozilla predlaga nov način varovanja zasebnosti na internetu

Slo-Tech - Mozilla je predstavila predlog nove tehnologije DoNotTrack, ki kani preprečiti zbiranje podatkov o obiskovalcih spletnih strani, če ti tega ne bodo želeli, in njihovo profiliranje. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je o tem konceptu že lani pripravila 122 stran dokument, Mozilla pa je sedaj predstavila idejo o praktični implementaciji.

Uporabnik bi imel v brskalniku možnost izbrati opcijo Brez sledenja (Do not track). Ko bi jo aktiviral, bi brskalnik to sporočil vsem obiskanim spletnim stranem kar v glavi HTTP-paketkov. Te bi to informacijo prepoznale in uporabniku ne bi sledile,...

17 komentarjev

Mozilla Firebird 0.6!

Mozillazine - Dolgo smo čakali in naposled tudi dočakali. Izšel je Mozilla Firebird 0.6 -- brskalnik, ki temelji na Mozillini kodni osnovi in bo od Mozille 1.5 naprej osrednji element tega programa. Prejšnja različica je izšla decembra, zato je spisek novosti resnično dolg. Najbolj opazna sprememba je nova privzeta tema, ki temelji na Qute. Pogovorno okno z nastavitvami je povsem prenovljeno in omogoča tudi preprosto brisanje zgodovine, piškotov ... Številnih izboljšav je bil deležen tudi upravitelj zaznamkov, nova različica pa je opremljena z orodjem, ki v primeru odkritja hrošča samodejno pošlje sporočilo razvijalcem (Quality Feedback Agent). Opombe k izdaji in Dolpoteg.

19 komentarjev

Mozilla 1.3.1 in 1.4 Beta

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.3.1. Različica je enaka Mozilli 1.3, le da je sedaj nekoliko bolj varna in podpira namestitvene datoteke XPI tudi na sistemu Mac OS X. Za podrobnejše informacije si oglejte opombe k izdaji. Dolpoteg.

Vse novosti in dobrote pa so na voljo v Mozilli 1.4 Beta, ki je prav tako že izšla. Med novostmi je tudi izbira privzete strani, ki se odpre ob novem oknu, zavihku ali zagonu Navigatorja -- izbiramo lahko med domačo stranjo, prazno stranjo in stranjo, ki smo si jo ogledali nazadnje. Komponenta Pošta in novice zdaj podpira avtentifikacijo CRAM-MD5, poleg tega pa lahko tudi izbiramo privzeto pisavo, velikost in barvo pri pisanju elektronske pošte v obliki HTML. Tako kot vedno je na voljo seznam vseh novitet in dolpoteg.

Kmalu lahko pričakujete tudi slovenske jezikovne pakete in binarni različici za Linux ter Windows.

1 komentar

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Vojna med Firebirdom in Firebirdom

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali, da je brskalnik Phoenix, ki bo nekoč postal temelj za razvoj Mozille, dobil novo ime -- Firebird. A GlejGaZlomka™, kmalu je prišlo do zapletov, tako kot smo se bali (glej povezane novice). Čeprav je ekipa dobila vsa pravna pooblastila za uporabo imena Firebird, so se razvijalci odprte baze podatkov, ki ji je ime nič drugega kot Firebird, začeli množično pritoževati. Spletno stran MozillaZine so oblegali tako močno, da je za nekaj trenutkov celo izdihnila.

Številne organizacije, projekti in druge skupine, med katerimi je kar 60 projektov iz sveta odprte kode, uporabljajo ime Firebird. In ker je brskalnik s tem imenom le eden, je pravnim zahtevam zadoščeno. Ravnanje predstavnikov projekta Firebird (TheDatabase) se zdi še toliko bolj smešno, ker je Firebird ime enega izmed modelov gigantskega proizvajalca osebnih avtomobilov, ki je to ime izbral že veliko pred ustanovitvijo odprte baze podatkov Firebird. Naj najprej pometejo pred svojim pragom! Klik!

0 komentarjev

Phoenix in Minotaur odslej Firebird in Thunderbird

Mozillazine - Brskalnik Phoenix in poštni odjemalec Minotaur, ki sta izvlečka iz Mozilline kodne osnove, bosta dobila novi imeni. Po številnih mesecih razprav o novem imenu in dolgem čakanju na potrditev s strani pravnikov, je Phoenixu odslej uradno ime Firebird, Minotauru pa Thunderbird.

Firebird in Thunderbird bosta tudi osrednji enoti naslednjega rodu zbirke Mozilla. Sodeč po avtomobilu Firebird, bo slednji zelo hiter [:D]. Upajmo le, da se ne bo ponovila zgodba AMD-ja. Še pomnite dilem okoli AMD-jevega Thunderbirda, prijatelji?

4 komentarji

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

Linux kernel 2.5, 2.6

Byte - Na Bytu so se je pojavil članek, kaj lahko Linux uporabniki pričakujejo v naslednjih verzijah Linux jedra. Kakor v prejšnjih različicah, lahko tudi tukaj pričakujemo obilo novosti - večina softverskih. Kar pa se tiče podpore novim procesorjem: Itanium je že podprt, podpore za druge procesorje pa še niso najavljene (avtor članka sklepa, da bi Linux lahko v prihodnje deloval tudi na HP PA-RISC procesorjih, vendar so to le predvidevanja).
Ker so se začele za Linux močno zanimati tudi velika računalniška podjetja, lahko nova jedra pričakujemo malce prej, kot ponavadi.

2 komentarja