»

Prvi AGP 8x grafični čip

SIS - Podjetje Silicon Integrated Systems Corporation (SiS), je danes pokazalo svoj nov grafični čip - Xabre400. To je prvi čip, ki podpira AGP8x način ter hkrati tudi DirectX 8.1 funkcije. Jedro čipa Xabre400 tiktaka pri 250MHz, pomnilnik pa pri 500MHz (DDR). Ime Xabre prihaja iz angleškega izraza 'sabre', kar pomeni ostro sabljo, prikazuje tril hitrosti ter boj na trgu današnjih grafičnih čipov. Celotni članek tukaj. Kaj menite, bo SiSu uspelo vsaj malo konkurirati?

12 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

Strogo neuradno

M3DZone - Jst bi si tudi želel prijatelja... Takega, ki bi mi povedal kdaj bo izšla Geforce3 MX. Človek pri M3DZone ga ima. Dela pri Nvidii in mu je povedal (neuradno, seveda), da bo GeForce3 MX izšla v petek, 24. avgusta (ja, ta petek). Jedro bo delovalo pri 175MHz, pomnilnik pa pri 200MHz DDR. Izšla bo v dveh verzijah. Ena z ventilatorjem in druga brez (očitno mislijo na overclockerje...). GeForce3 Pro ( ali pa Ultra, ker ni razvidno iz pisma) bo izšla v ponedeljek, 27. avgusta (ja, danes teden). Izšli bosta dve verziji. Ena z jedrom delujočim pri 240MHz in pomnilnikom pri 250MHz DDR, in druga, katere jedro bo tudi delovalo pri 240MHz pomnilnik pa pri 260MHz DDR. Če so novice resnične, bomo videli v petek...

15 komentarjev

Nič kaj obetavne napovedi proizvajalce čipov

The inquirer - Računalniška industrija se je znašla v krizi kar se odraža v masovnih odpuščanjih uslužbencev pri velikanih kot so Hewlett-Packard, Apple, Compaq in podobni. Vzrok za krizo pa je najverjetneje manjše povpraševanje kot v preteklih letih. Nekateri analitiki napovedujejo, da se bodo prihodki t.i. čiparske industrije padli kar za 26 % v primerjavi s prihodki v letu 2000 ($168.1 milijarde v primerjavi $226 milijarde). Če malce pomislimo, potem vidimo, da tudi leta 2000 prodaja čipov ni bila ravno astronomska, saj je veliko škode naredila bojazen pred milenijskim hroščem, ki pa se je kasneje izkazala za povsem nepotrebno. Kot sem že večkrat poročal, je najhujši udarec doletel pomnilniško industrijo, ki se je nekoč dobesedno valjala v denarju, sedaj pa mrzlično gledajo, kje bi se dalo privarčevati še tako nepomemben in majhen znesek denarja. Vzrok za "pomnilniško" krizo je spet premajhno povpraševanje po pomnilniku. Nekateri proizvajalci enostavno niso zdržali krize, zato so zaprli vrata...

2 komentarja

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev

Kdaj torej DDR?

X-Bit Labs - Po vseh teh slabih novicah se seveda postavlja vprašanje kdaj bomo zares ugledali kakšne DDR matične plošče in pomnilnik. Odgovor je precej zapleten, saj je trenutno le en proizvajalec sposoben dostavljati DDR čipovje v velikih količinah, in to je AMD. Kot vemo, pa ima AMDjevo čipovje nekatere težave, tako da so proizvajalci zelo previdni pri vgradnji. Druga dva, ALi in VIA, sta trenutno še v fazi testiranja, tako da masovno proizvodnjo lahko pričakujemo komaj nekje v začetku naslednjega leta. Iz vsega tega je mogoče sklepati, da se DDR era računalništva zagotovo ne bo začela prej, kot nekje v prvi polovici naslednjega leta. D0h [:(].

0 komentarjev

Najbolj overclockabilna GeForce2 kartica

X-Bit Labs - Podjetje SUMA ( urg? ) je najavilo verjetno najbolj overclokabilno GeForce2 Pro kartico, SUMA Platinum GeForce2 Pro. Tako kot druge kartice, je tudi ta opremljena s Pro procesorjem in 5ns pomnilnikom, ki deluje pri 400MHz. Razlika med SUMIno in drugimi karticami pa je v tem, da to podjetje uporablja kvaliteten 5ns Hyundai pomnilnik, medtem ko se drugi proizvajalci zatekajo h komaj zadostnem 5ns EliteMT pomnilniku. Že samo iz tega podatka lahko sklepamo, da gre za zelo overclockabilno kartico, SUMA pa se je še dodatno potrudila in na pomnilnik namontirala pin-fin hladilnike ( vsi, ki ste kdaj videli Alpha hladilnike veste, o čem govorim ), ki hladijo precej bolje, kot navadni. Seveda se tudi procesor hladi pod masivnim hladilnikom. Vsekakor gre za sanjsko kartico vsakega overclockerja!

6 komentarjev