»

Čezmerno igranje računalniških iger postalo duševna motnja

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala 11. verzijo razvrstitve bolezni ICD (International Classification of Disease), na kateri se je v skladu z lanskim osnutkom znašla tudi motnja prekomernega igranja (gaming disorder). Sodi v tako imenovano skupino motenj zaradi zasvojljivega obnašanja (addictive behaviours), kamor sodi tudi prekomerno igranje iger na srečo.

Nova motnja je definirana kot "oslabljen nadzor nad igranjem, povečano dajanje prednosti igranju iger pred ostalimi aktivnostmi v obsegu, da ima prioriteto nad ostalimi interesi in dnevnimi opravki, in nadaljevanje ali stopnjevanje početja kljub pojavu negativnih posledic". Da bi diagnosticirali to motnjo, mora biti vedenjski vzorec dovolj izrazit, da se odrazi v znatnem poslabšanju...

100 komentarjev

EA-jev pogrom s SimCity DRM

DRM win

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Kot glede na živahno temo na forumu najbrž že veste, se splavitev najnovejšega SimCity-ja ni najbolje obnesla .. kajti čeprav gre za eno redkih pristnih single player iger v letu, vseeno rabi ves čas prisotno internetno povezavo, da lahko njen DRM opravi svoje delo.

In že takoj po začetku prodaje 5. marca se je izkazalo, da EA ni pripravil dovolj strežnikov za vse igralce, tako da so nekateri morali na začetek igranja čakati tudi do pol ure, trpeti slabo odzivnost (lag) pri izvrševanju ukazov, oz. delati brez podpore za shranjevanje (ker se to dela v oblaku). Vse skupaj je že malo spominjalo na lanske težave z Diablo III (Error 37), zato je Amazon.com igro za nekaj časa celo umaknil iz prodaje. Odziv igričarjev in igričarskih revij...

16 komentarjev

EA odstranila Talibane iz Medal of Honor

TG Daily - Založnik iger EA, ki pripravlja novo inačico Medal of Honor, se je uklonil pritisku javnosti in ukinil možnost igranja kot taliban v prihajajoči igri. Nov Medal of Honor namreč za razliko od predhodnih ne črpa več snovi iz druge svetovne vojne, marveč se dogaja v modernem svetu. V Afganistanu se ameriški vojaki borijo proti Al Kajdi in Talibanom. Prvotni načrt je predvideval, da bi lahko igralci v spopadu med seboj (multiplayer) lahko izbrali, ali se bodo borili kot Američani ali kot Talibani. V enoigralskem načinu te možnosti ni bilo.

Toda ko so mediji pograbili zgodbo, da bo mogoče v igri kot Taliban pobijati ameriške marince, se je nad EA zgrnilo ogorčenje ljudskih množic. Pentagon je celo zahteval in dosegel prepoved prodaje igre v svojih vojaških bazah....

123 komentarjev

Windows mobile 7 pred uradno predstavitvijo na MWC

Windows Phone

vir: PPCGeeks
PPCGeeks - Po internetu so včeraj zaokrožile nove govorice o Windows Mobile 7, tik pred uradno predstavitvijo 15. februarja na Svetovnem Mobilnem Kongresu (MWC) v Barceloni, le leto po izidu različice 6.5.
Pri PPCGeeks poročajo o novem prenovljenem uporabniškem vmesniku ki je podoben Zune HD. Glavne novosti so predvsem integracija z Zune, podpora socialnim omrežjem in XBox Gaming. Žal pa nova različica prinaša tudi dosti razočaranj, med njimi naj omenimo: pomanjkanje večopravilnosti, odsotnost Flasha ter to da bo nalaganje aplikacij možno samo preko spleta. Prvi telefoni naj bi bili med nami že jeseni.

In kako odprt bo Microsoftov App Store?

30 komentarjev

Nova Firefox in Thunderbird

Mozilla.org - Čisto na kratko, ker veliko tudi ni moč povedati -- izšla sta novi verziji najpopularnejšega alternativnega brskalnika in njegovega bratca, odgovornega za upravljanje elektronske pošte. Obe različici se skrivata pod številko 1.5.0.7, med novostmi pa ni nobenih dodatnih funkcij, gre zgolj za varnostno posodobitev, ki odpravlja nekatere kritične hrošče. Poskrbite za zdravje svojega mlinčka in snemite posodobljena programa Firefox ter Thunderbird.

22 komentarjev

Xen 3.0

Monitor - Xensource predstavlja Xen 3.0 - novo različico odprtokodnega orodja za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi za poslovne uporabnike. Tretja različica prinaša kopico novosti, med drugim najhitrejši hypervisor (vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo), podporo za večje strežniške sisteme (32 procesorjev), podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen in podporo Intelovi tehnologiji VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov. Kmalu se obeta tudi podpora za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

Poleg Xena 3.0 je izšel še XenOptimizer, prvi komercialni izdelek podjetja za lažje upravljanje in optimizacijo bremena pri večjih namestitvah virtualizacijske tehnologije. Xen 3.0 podpirajo veliki ponudniki odprtokodnih rešitev, v svoje bodoče izdelke pa ga bosta vključila tako Red Hat kot Novell.

12 komentarjev

Pijte Vino 3.0!

DesktopLinux.com - Podjetje TransGaming je izdalo WineX 3.0, ki omogoča igranje najpopularnejših iger in programov na najpopularnejšem operacijskem sistemu -- Linuxu [:D]. Nova različica prinaša nov, inovativni uporabniški vmesnik Point2Play, ki novim uporabnikom bistveno olajša soočanje z nastavitvami, bolj izkušenim uporabnikom pa ponuja več nadzora nad sistemom. TransGaming odslej ponuja 250 najpopularnejših iger za Linux, med katerimi so tudi EverQuest, Battlefield 1942, SimCity 4, Medal of Honor: Allied Assault in mnoge drugi. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno igranje iger škoduje zdravju.

9 komentarjev

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

Nekaj iger

Tom's Hardware - Računalnik je bil primarno razvit za resno delo, a ker življenje ni le eno samo garanje so se pojavile tudi igre. Preteklo je že kar nekaj vode od časov, ko smo poznali le tetris in "marjanco". Kljub velikemu in hitremu napredku strojne opreme pa tudi igre uspešno sledijo trendu rasti kakovosti (vsaj kar se vizuelnosti tiče). Na Tom's Hardware so v treh člankih opisali tri odlične igre Unreal Tournament 2003, Medal of Honor Allied Assault: Spearhead in pa Splinter Cell: Light and Shade. Seveda v teh igrah ne boste našli kvadratkov ki so pred kar nekaj leti krasili vse igre, našli pa boste veliko adrenalina in sodobne grafike. Če ste pripravljeni žrtvovati od 5 pa do 10 tisočakov za igro...

0 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na...

25 komentarjev