»

Tekoče hlajenje strežnikov

Slo-Tech - Intel, SGI in 3M so pokazali prototip hladilnega sistema za strežniške sisteme in superračunalnike, kjer se elektronske komponente potopijo v neprevodno tekočino, ki skrbi za odvod toplote. Za zdaj gre za delujoč koncept (proof-of-concept), tako da je do komercialne uporabe še daleč, a izdelek je že pogojno delujoč.

Uporabili so tekočino s komercialnim imenom Novec (Novec FluoroKetone), ki se dandanes uporablja za suho gašenje. Ker ne prevaja električnega toka, ne predstavlja nevarnosti za električne komponente, zato sedaj preiskujejo njeno uporabo kot hladilno tekočino. Zračno hlajenje, ki je še vedno glavni način hlajenja v strežniških centrih, je sorazmerno slabo učinkovito, ker se veliko energije porabi za...

18 komentarjev

Polprevodniki sposobni pretvarjati toploto v uporabno energijo

PhysOrg.com - Raziskava na državni univerzi Ohio je pokazala, da bodo računalniki nekoč sposobni reciklirati del svoje lastne odpadne energije.

Galij-magnezijev arzenid, kot se čudežni polprevodnik imenuje, ima zanimivo lastnost. Toploto zna pretvorit v kvantno mehansko stanje v polprevodnikih, imenovano tudi spin.

Če bodo projekt lahko razvili do te mere, da bo zrel za vsakdanjo rabo, se nam obeta prav zanimiv način recikliranja. Trenutno se znanstveniki ukvarjajo s projektom imenovanim spintronika.



Raziskovalci s celega sveta se trudijo razviti elektroniko, ki bi za branje in pisanje uporabljala spin elektronov. Tako imenovana spintronika je praktično tehnologija prihodnosti, saj naj bi bila sposobna na manj prostora zapisati več podatkov, sprocesirati podatke hitreje in porabiti manj energije.

Na univerzi v Ohiu se trudijo projekt spintronike povezati s projektom termo elektronike (napravami, ki pretvarjajo toploto v elektriko). Hibridna tenologija "termo-spintronika" bi tako toploto...

16 komentarjev

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

Izdelajte si vodni blok

Mad Shrimps - Pri vodnem hlajenju je zagotovo najpomembnejši blok, saj je pretanek ali predebel blok lahko ovira celotnega sistema. Že narejeni bloki niso idealni, saj je proizvajalcem pomemben tudi proizvodni strošek. Če je v vas malo spretnosti in iznajdljivosti, pa si lahko tudi sami izdelate vodni blok. Priporočljivo je, da uporabite domišljijo, a vseeno je treba paziti na nekatere zakonitosti, saj z upočasnitvijo vode močno poslabšamo učinek hlajenja.

4 komentarji

Corsair vodno hlajenje

Tom's Hardware - Corsair se je v preteklosti že dostikrat dokazal kot proizvajalec dobrega pomnilnika. Da pa bi dokazali da znajo tudi kaj več kot samo sestavljati pomnilniške ploščice, so zapluli tudi v hladnejše vode, saj so izdelali komplet za vodno hlajenje. Hydrocool200 kot ga imenujejo, je njihov prvi proizvod, v osrčju katerega je podolgovato ohišje z radiatorjem in ventilatorjem. A kljub zelo majhnemu bloku, si je ta komplet še vseeno prislužil nagrado urednika.

0 komentarjev

Pentalpha Aqualia

MODTHEBOX - Pa smo spet pri vodnem hlajenju, ki je v nekaterih računalnikih tako nepogrešljiv. Kompleti so postali zelo popularni saj imamo vodno hlajenje lahko vgrajeno že v uri ali dveh. Če pa se vam že to zdi potrata časa, pa si kupite Pentalpha Aqualia , ki se močno razlikuje od ostalih produktov. Glavna značilnost je, da so črpalka, rezervoar in hladilnik skupaj in tvrijo enoto, ki jo lahko vstavimo v 5.25 palčno mesto. Sistem izgleda praktično, a procesor je bil kar za 8°C toplejši kot pri zračnem hladilniku SLK 800.

1 komentar

CritiCool Powerplant

Overclockers Cafe - Hrup je nezaželjen v našem življenju, še posebej pri računalniku, kjer vsak šum moti pri mirnem gledanju DVD-jev. To in izvrstne hladilne sposobnosti, so prisilile kar nekaj ljudi, da jim računalnik hladi voda. A tudi tu nastaja problem, saj moramo črpalko zagnati še preden prižgemo računalnik. Če le-tega ne storimo, lahko prav kmalu zavohamo zažgano plastiko, kar naznanja bridki konec procesorja. Da bi se izognili takim nezgodam, je podjetje CritiCool izdelalo rele, ki ob vklopu računalnika avtomatično prižge tudi črpalko. To, ali pa sprehod v trgovino s procesorji, vaša izbira [:D].

2 komentarja

Eumax B605-01

Hladi me nežno :)

vir: SubZero Tech
SubZero Tech - Dandanes je hlajenje zelo pomembno za računalnik. Na SubZeroTech so si pobliže ogledali Eumaxov hladilnik B605-01, ki se ponaša s ceno 14 dolarjev, za katero dobite v kompletu hladilnik, termalno pasto ter že nameščen ventilator. Hladilnik je namenjen le AMD procesorjem. Enota bo verjetno zadostna vsem nezahtevnim, tisti bolj petični pa bodo verjetno posegli po boljšem izdelku. Po ogledu so ga močno priporočili vsem, ki ne potrebujete vrhunskega hladilnika, saj ima odlično razmerje cene s kakovostjo. Več o tem.

0 komentarjev

Vodno hlajenje prihodnosti

Science Blog - Procesorji se vedno bolj grejejo in kot napovedujejo, bodo procesorji kmalu proizvajali 4x več toplote kot sedaj. Zato so znanstveniki odkrili nov način hlajenja. Prednost takega vodnega hlajenja je ta, da ne potrebuje črpalke, saj bodo v hladilni tekočini mikro mehurčki, zaradi katerih bo posledično nastal tlak, ki bo poganjal vodo skozi zaprt krog. Seveda bo tudi hlajenje postalo učinkovitejše in predvsem tišje.

5 komentarjev

Ventilatorji

Tweakers Australia - Hlajenje je danes zelo pomembno, saj računalniške komponente oddajajo vedno več toplote. Zato so si na strani Tweakers Australia vzeli čas in si ogledali pet različnih ventilatorjev: Thermaltake Smart Case Fan 2, Antec Blue LED Fan, Antec TriLight LED Fan, Cooler Master TLF-R28 Neon LED Fan ter Enermax UC-12FAB RPM Adjustable Fan. Vsi ventilatorji so na poged izredno lepi, v članku pa so predstavili vsakega posebej ter opravili tudi test glasnosti. Vredno ogleda.

0 komentarjev

Hladneje, tiše, Zalman :))

Lost Circuits - Kot vsi vemo, je hladilnik ena bistvenih komponent računalnika, saj bi se, na primer, procesor brez njega skuril. Če se omejimo na zračno hlajenje, ki je v bistvu tudi dosti ceneje od vodnega, imamo na tem področju veliko izbire, kot je Zalman, Thermaltake, procesorjem že priloženi hladilniki, ipd.

Na Lost Circuits so si podrobneje ogledali Zalmanov hladilnik CNPS7000-Cu. Je zelo lepo oblikovan, lepih barv ter podpira vse Intelove Pentium 4 procesorje ter AMDjeve od 2 GHz naprej. Kot pravijo, je to najboljše zračno hlajenje za Pentium 4, kar ga lahko dobite. Hladilnik tehta 773 gramov -- v tišjem načinu se vrti s hitrostjo 1350 obratov v minuti, v normalnem pa z 2400 RPM....

7 komentarjev

Danger Denovo vodno hlajenje

NexusHardware - Vodno hlajenje postaja vse bolj priljubljeno, kot lahko že vidimo na forumu. Na Nexus Hardware so si ogledali komplet, v katerem dobite vse -- vodni blok, črpalko, radiator, ventilator, itn. Ta komplet so označili kot odličen nakup, čeprav so v kompletu dobili pokvarjeno črpalko ter jo vrnili proizvajalcu, ki jim je odvrnil, da je to prva vrnjena črpalka. Vodni bloki so lepo oblikovani in že na pogled izgledajo dodelani. Sam članek sicer ni tako dolg, a branje nikoli ne škodi [:D]. Več o tem.

1 komentar

1A med vodnimi kiti

OverclockersClubCanada - Ni za vsak žep, a se splača - vodno hlajenje. Pri DangerDen H2O pa ne dobite le zelo zmogljivega sistema, temveč še lep izgled, kar za precej vodnih kitov nismo mogli trditi. Naj se vrnem nazaj na DangerDen H20 CPU Cooling Kit: v lepo spisanem članku izvemo vse od priprav, montiranja in seveda navijanja celotnega sistema in tu se je po pričakovanjih izkazal za enega najboljših, saj ga lahko uporabimo tako na P4 kot na AMD sistemih. Poleg cene, ki znaša 174,99 ameriškega dolarja , niso odkrili nobenih večjih minusov, ampak veliko plusov, s katerimi si je seveda prislužil tudi t.i. OCC Canada A+ Choice Award. Klik!

1 komentar

Flow Indicator

OC Mod - Ta novica je namenjena predvsem tistim, ki imajo vodno hlajenje. Taki se verjetno zavedate, kako nevarno je lahko če odpove črpalka. Saj se lahko pri tem (če se ne opazi dovolj hitro) ''scvre'' procesor. Zato je ta članek še toliko bolj uporaben. V njemu je namreč na lep način prikazano, kako narediti pokazatelj pretoka skozi vodno hlajenje. Na ta način lahko hitro opazite, če gre kaj narobe...

1 komentar

Roza vodno hlajenje

HardOCP - Hm prav zanima me, zakaj za vraga bi naredili sistem z vodnim hlajenjem, ga zapakirali v odprto ohišje, potem pa hladilno tekočino obarvali v roza barvo. Nekako bi še razumel, če bi šlo za sestrin računalnik, toda za lastno mašino? Namreč, ravno to je naredil ta tip, kar lahko potrdita tudi dve spodnji sliki. Verjetno ga kličejo kar "Nežni Overclocker" [:))].

vir: HardOCP

vir: HardOCP

5 komentarjev