»

Problem P ≠ NP za zdaj ostaja nerešen

Slo-Tech - Relativno neznani matematik Vinay Deolalikar, ki je zaposlen v Hewlett-Packardu, je prejšnji konec tedna osupnil svet s povsem resno objavo, da je dokazal milenijski matematični problem, da P ni NP. Domnevni dokaz obsega 102 strani in ni le potegavščina, marveč zaresen poizkus dokaza tega problema. Žal po nekaj dneh pregledovanja internetne skupnosti lahko skoraj gotovo zaključimo, da neuspešen.

Clay Mathematics Institute of Cambridge iz Massachusettsa je na prelomu tisočletja razpisal nagrado milijon dolarjev za rešitev vsakega izmed sedmih največjih nerešenih (poimenovanih milenijski) problemov v matematiki. Ti so Swinnerton-Dyerjeva domneva, Hodgeova domneva, Navier-Stokesove enačbe, problem P = NP, Riemannova hipoteza,

25 komentarjev

Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Slashdot - Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar...

26 komentarjev

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

Intervjuji z razvijalci odprtih baz podatkov

več strani -

V preteklih dneh so se na različnih koncih spleta pojavili trije zanimivi intervjuji s predstavniki skupin, ki razvijajo podatkovne baze na osnovi odprte kode.

IDG News Service se je v mestu San Jose v Kaliforniji na prvi prireditvi za uporabnike MySQL pogovarjal z Martenom Mickosom, vodečim pri MySQL. Intervju govori o možnostih uporabe MySQL-a v poslovnem svetu, o konkurenci in o lepih možnostih severnega dela sveta, da postane zibelka razvoja odprtokodnih programskih rešitev.

PostgreSQL je med odprtimi podatkovnimi zbirkami gotovo največji konkurent MySQL, po nekaterih raziskavah pa postaja celo bolj priljubljen. Na straneh OSNews se je znašel intervju s petimi člani posadke PostgreSQL.

Tretji intervju so opravili na MozillaZine, kjer so govorili s predstavnico projekta Firebird, ki se ukvarja z razvojem še ene zbirke podatkov. Ann Harrison, vodja projekta, je spregovorila o bazi podatkov Firebird nasploh in predvsem o stališču vodstva do novega imena brskalnika Phoenix.Klik!

0 komentarjev

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev

Dve zanimivi predavanji

Cyberpipe - Kiberpipa sicer še ni uradno odprta, zato pa se v njej že pripravlja nekaj zanimivih vsebin. V sredo in četrtek bosta potekali dve zelo zanimivi predavanji, ki bi utegnili zanimati tudi slo-techerje.
V sredo ob 20:00 bo predavanje Harv-a iz ASCII-ja. ASCII (Amsterdam Subversive Code for Information Interchange) je skupina, ki se ukvarja z mnogo kul stvarmi. Sestavljajo jo predvsem prekajeni hekerji (ne crackerji), obvladajo pa vse od Unixa do brezžičnega interneta in streaminga, izvajajo internetne akcije, reciklirajo star hardware in izobražujejo ljudi o pomembnostih šifriranja ter elektronske zasebnosti.
Drugo predavanje bo v četrtek ob 20:00, in sicer bolj tehnične narave. Predavala bo Vesna Manojlovic iz RIPE. RIPE je tista organizacija, ki v Evropi skrbi za dodeljevanje IP številk v Internetu, vzpodbuja bolj racionalno routanje in skrbi za RIPE database. Na predavanju bo moč izvedeti vse o pridobivanju IPv6 številk in še marsikaj o tem kako internet v resnici 'deluje'.
Obe...

0 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev