»

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

Nov program za rekonstrukcijo obrazov

New Scientist -

Kolja Kähler in Jörg Haber z Instituta Maxa Plancka za računalniško znanost v Saarbrücknu sta pretekli teden na konferenci SIGGRAPH 03 v San Diegu predstavila nov program, ki je namenjen rekonstrukcijo obrazov iz ostankov lobanje, kar bo prišlo prav predvsem forenzikom pri raziskovanju nenaravnih smrti oseb.

Haber trdi, da je nov program revolucionaren zato, ker forenzikom omogoča, da sliko osebe izdelajo zelo hitro in ker omogoča simulacijo štiriindvajsetih čustev. Doslej so namreč modele izdelovali po tabelah, ki opisujejo debelino kože na določenih delih obraza glede na spol, raso in telesno konstrukcijo človeka. Težava je bila, da je izdelava obraza tako trajala izjemno dolgo, končni izdelki pa mnogokrat niso bili prepoznavni, saj osebe niso...

7 komentarjev

Novell bi odprto kodo

PC Linux Online -

Novell bo v naslednjo različico operacijskega sistema NetWare vgradil komponente in standarde z odprto kodo. Na letni konferenci uporabnikov BrainShare je namreč naznanil, da bo novo različico NetWare 7.0 in GroupWise, orodje za sporočanje in skupinsko delo, moč poganjati tako na jedru NetWare, kot tudi Linux.

Podjetje si prizadeva, da bi pridobilo razvijalce odprtokodnih sistemov za razvoj lastnega programja. V ta namen so že postavili spletno stran Novell Forge, ki razvijalcem omogoča prenos, spreminjanje in izmenjavo odprte izvorne kode. Več o tem.

1 komentar

Pijte Vino 3.0!

DesktopLinux.com - Podjetje TransGaming je izdalo WineX 3.0, ki omogoča igranje najpopularnejših iger in programov na najpopularnejšem operacijskem sistemu -- Linuxu [:D]. Nova različica prinaša nov, inovativni uporabniški vmesnik Point2Play, ki novim uporabnikom bistveno olajša soočanje z nastavitvami, bolj izkušenim uporabnikom pa ponuja več nadzora nad sistemom. TransGaming odslej ponuja 250 najpopularnejših iger za Linux, med katerimi so tudi EverQuest, Battlefield 1942, SimCity 4, Medal of Honor: Allied Assault in mnoge drugi. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno igranje iger škoduje zdravju.

9 komentarjev

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

VMware Workstation 3.0 Beta

VMware - Nova verzija (beta) priljubljenega navideznega stroja za okolji Windows (sedaj tudi XP Home in XP Pro) ter Linux, je na voljo za download. Seznam novosti je ZELO obsežen, iz spiska pa mi je potegniti le nekaj pomembnejših (no, kakor za koga, seveda):

  • podpora za Okna XP (kot gostujoči ter gostiteljski OS),
  • podpora za USB,
  • lažje nastavljanje omrežja,
  • nov grafični vmesnik za Okna,
  • izboljšana podpora za prenosnike.


  • Drznil bi si še postaviti vprašanje bralcem: Koliko vas 'redno' uporablja 2 ali več operacijskih sistemov na enkrat? Hvala

    12 komentarjev

    dummy@home: run windows

    Slo-Tech - ... seveda tudi v drugo :

    Ni popolnega operacijskega sistema - en je lepši, drug hitrejši, na tretjem teče tvoj najljubši program... Več OS-jev je sicer možno imeti na istem računalniku, žal pa je ponovno zaganjanje sistema samo zaradi nekega hitrega opravila vse preveč zamudno in nadležno. 'Navidezni stroji' in 'emulatorji' so med nami že kar nekaj časa - uporabnikom Oken je verjetno najbolj znan WMWare, Linuxasešem pa emulator Wine. Navidezni stroji nam omogoeajo poganjanje celih operacijskih sistemov v 'oknu', emulatorji (Wine...) pa programa brez potrebe po Osu. Skratka, na ZDNet-u so poskusili kar 5 tovrstnih programov ter spisali odličen članek.

    Že res, da so emulatorji oh in sploh dobra pogruntavščina, vendar se je treba zavedati, da razne emulacije zahtevajo kar močan procesor, če hočete nemoteno poganjati aplikacijo, ki ni bila narejena za določen sistem, ampak izhaja iz drugega. Jaz bom raje ostal pri klasičnih dveh sistemih na ločenih diskih, kako pa boste vse...

    5 komentarjev

    Zdravilo za Microsoftov monopolizem

    The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

    6 komentarjev

    Tudi Novell ima rad AMD - tokrat "serverska" zgodba

    The Register - Vsi tisti, ki zagovarjajo tezo, da se AMD-jevi procesorji ne bodo uveljavili na področju strežnikov, naj si še posebej preberejo to novico. Za kaj gre? Novell je podprl AMD-jevo novo strežniško platformo. Novell se lahko pohvali, da sedaj njegov NetWare popolnoma lepo in zanesljivo deluje na AMD Athlon MP porcesorjih in AMD-760 MP chipsetih za eno in dvoprocesorske strežnike. Pri uveljavitvi AMD-jevih procesorjev na NetWaru je pomembno vlogo imel tudi tajvanski proizvajalec matičnih plošč Tyan, ki je dobil od Novella posebno priznanje. Podpora Novella je za AMD-ja kar lepa stvar, saj odstranjuje številne negativne pomisleke, ki so leteli na AMD-jeve procesorje. AMD pa si lahko v prihodnosti pridobi še kakšnega podpornika.

    0 komentarjev

    VMware za WinNT in Win2k

    Little White Dog - VMware je, kot nekateri že veste, v bistvu programček, ki omogoča poganjanje operacijskega sistema v operacijskem sistemu ( zelo enostavno povedano ). Osebno nikoli nisem našel kakšne uporabnosti za dotično stvarco, toda nekateri je boste mogoče celo veseli. Če vas zanima več on inštalaciji in uporabi tega "virtualnega računalnika", si oglejte Little White Dogov test, v katerem je zadeva res temeljito razložena.

    1 komentar