»

EU od Microsofta terja več brskalnikov

The Wall Street Journal - Kot kaže, je Evropska komisija nezadovoljna z vedenjem Microsofta in od njega terja več. Tako sedaj razmišljajo o novi seriji sankcij proti podjetju. Zgodba je stara - še vedno je trn v peti Internet Explorer, ki je integriran v Windows. EU se je sedaj odločila, da od Microsofta ne bodo zahtevali odstranitev brskanika, temveč bodo poskušali izsiliti integracijo še konkurenčnih brskalnikov v Windows. Končne odločitve v tem procesu seveda še ni in je najverjetneje še nekaj tednov ne bo. Spomnimo, da je EU od Microsofta od leta 2004 pobrala že za dve milijardi dolarjev kazni.

V Redmondu se sedaj sklicujejo na dejstvo, da EU ne more od njih zahtevati vključitve konkurenčnih izdelkov v svoj produkt. Dodajajo, da uporabnikom nihče ne preprečuje prenosa in namestitve, denimo, Firefoxa ali Opere po namestitvi sistema. Toda EU se je za tako potezo odločila zaradi podobne tožbe leta 2004, ko so od Microsofta zahtevali odstranitev Windows Media Playerja iz operacijskega sistema, Microsoft pa...

285 komentarjev

Ognjeni napad na Okna

Slashdot - Z Nove Zelandije je pravkar prišla novica, da je Adam Boileau izdal orodje, ki zna brez uporabe gesla odkleniti računalnik z operacijskim sistemom Windows XP. Potrebujete računalo, ki poganja Linux, ter port Firewire, preko katerega povežete računalnika. Od tu naprej je delo lahko, saj mora program samo še onesposobiti določene varnostne algoritme pomnilnika, ter vam s tem omogočiti popoln dostop do operacijskega sistema "napadenega" računalnika.

Varnostna luknja, ki jo program izkorišča je znana že od leta 2006, vendar se Microsoftu verjetno ni zdela preveč pomembna. Pred njo se lahko zavarujete sami in sicer tako, da enostavno onemogočite port Firewire ali pa namestite drug operacijski sistem.

51 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

Microsoft bo izdal Windows brez WMPja

The Register - Ko je decembra Microsoft izgubil tožbo na Evropskem sodišču prve stopnje, so obljubili, da bodo januarja pripravili različico operacijskega sistema Windows XP brez vgrajenega Windows Media Playerja. Sedaj je januar skoraj že minil, pri Microsoftu pa so povedali, da bodo OEM prodajalci dobili prve različice Oken brez WMPja v "nekaj tednih".

Zanimivo je, da se je Microsoft na zaprtih zaslišanjih v letu 2003 branil s tem, da bi naj bilo nemogoče narediti Okna brez Windows Media Playerja - vse dokler jim Real Networks ni demonstriral rahlo predelane različice Oken, na katerih je bil namesto WMPja RealPlayer. Izvorna novica.

Baje se prav tako ne da narediti Windowsov brez Internet Explorerja ...

93 komentarjev

Microsoft prevzema BIOS

Slashdot - Na ZDnet poročajo o novem dogovoru Microsofta s Phoenix Technologies, znanim proizvajalcem BIOS-ov. Tako bodo določene nove izvedenke BIOS-a odlsej tesneje sodelovale z operacijskim sistemom in omogočale večji oddaljeni nadzor sistemskim administratorjem. Rešitev, ki je trenutno izredno zanimiva za strežniške produkte, kjer bo še lažje priti do stanja oddaljenega strežnika.

Bolj pa nas bi moral skrbeti drugi del dogovarjanj med podjetjima. Povečana komunikacija med BIOS-om ter operacijskim sistemom bi tudi omogočila delovanje Microsoftove Naslednje Generacije Varnega Računalništva (Next Generation Secure Computing), ki onemogoča pretakanje digitalno zaščitenih vsebin in preprečuje kopiranje le-teh. Če je vsa komunikacija znotraj OS ter med OS in strojno opremo šifrirana in za vsak kos strojne opreme vemo, da je točno to, za kar se predstavlja, potem je naše delo na računalniku zelo omejeno. Še posebej ko se pojavi želja po alternativnih operacijskih sistemih in programski opremi,...

36 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Microsoft Media Player za Linux

The inquirer - Microsoft je zadolžil InterVideo za prenos znanega Media Playerja na operacijski sistem GNU/Linux. Intervideo je znan po predvajanliku WinDVD, ki pa je pisan le za Windows operacijske sisteme. Vendar pa Microsoft ne bo prenesel Media Playerja na osebne računalnike z Linux operacijskimi sistemi, ampak le na naprave, na katerih teče Linux (DVD komponente, ...). To je veliko priznanje Microsofta, da Linux obstaja in da se oni tega dobro zavedajo. Verjetno se sprašujete, zakaj se je Microsoft sploh odločil za to potezo. Ozadje tega je DRM (Digital Rights Management), saj bo Microsoft poskušal zaračunati majhno ceno Hollywoodu za vsak film, posnetek, ki bo šel skozi ta sistem overjanja pravic.

Več o tem si preberite tukaj, tukaj, tukaj in še tu [:D].

5 komentarjev

Windows Media Player 8 samo v Windows XP

ActiveWin - Microsoft se spet vrača k svojim starim metodam, zaradi katerih se je že moral zagovarjati na sodišču. Tisti uporabniki, ki bi želeli uporabljati novo verzijo Microsoftovega programa Windows Media Player, verzijo 8, bodo morali kar instalirati nov operacijski sistem Windows XP, saj Windows Media Player ne bo na voljo kot samostojen program.
Podobno "povezavo" programa z operacijskim sistemom je Microsoft izvedel leta 1996, ko je vključil spletni brkljalnik Internet Explorer v operacijski sistem, da bi si pridobil boljši položaj na trgu spletnih brkljalnikov. To pa je bil povod za protimonopolno tožbo, ki še vedno čaka na rešitev na sodišču.

8 komentarjev

Prvi hibridni virus

ZDNet - V torek se je pojavil prvi računalniški virus, ki lahko okuži računalnike z Windows operacijskim sistemom ali z Linux operacijskim sistemom.
Virus, imenovan tudi "W32.Winux", ni nevaren, vseeno pa predstavlja nek precedens na področju virusov, saj do sedaj še ni bil razvit takšen virus, ki bi lahko bil dejaven hkrati na Windows operacijskem sistemu in na Linuxu.

11 komentarjev