»

AMD bojda ukinja znamko ATI

Slo-Tech - Lee Ka Lau, Benny Lau in Kwok Yuen Ho so leta 1985 v Kanadi ustanovili podjetje Array Technologies Incorporated, ki je mnogo bolj znano po svojih inicialkah ATI. Sprva so delovali predvsem na OEM-trgu in dobavljali integrirano grafiko za velike proizvajalce računalnikov, a so kmalu postali neodvisni snovalec in proizvajalec grafičnih kartic. Prelomnica je bil izid Macha8 leta 1991, ki je bila prva samostojna grafična kartica izpod prstov tega kanadskega podjetja. Podjetje je leta 1993 začelo kotirati na NASDAQ-u in borzi v Torontu ter se bliskovito razvijalo. Prvi kombinirani 2D/3D-pospeševalnik so splavili pod imenom 3D Rage, kasneje pa so s to serijo konkurirali legendarnemu 3Dfxovemu Voodooju. Serija All-In-Wonder...

93 komentarjev

Hitrejši iBooki in PowerBooki

več strani - Kot pričakovano, je Apple danes najavil nove iBooke in PowerBooke.

Vsi, ki ste še vedno upali na G5 procesorje v PowerBookih, boste verjetno razočarani, saj v prenosnikih še vedno tiktakajo G4 procesorji. Opaznih sprememb v zunanjosti obeh prenosnikov ni, a z naslednjo posodobitvijo, ki jo bomo najverjetneje dočakali jeseni, lahko pričakujemo tudi novo zunanjost. Najvišja hitrost PowerBooka je 1,5 GHz, iBooka pa 1,2 GHz. Nekoliko večje so diskovne zmogljivosti pri posameznih modelih, v PowerBookih pa sedaj za grafiko skrbi ATI Mobilitiy Radeon 9700 v zmogljivejših in nVidia GeForce FX Go 5200 v manj zmogljivih modelih. Po novem imajo vsi PowerBooki že vgrajen AirPort Extreme (brezžični LAN - 54Mb/s).

Ostalih večjih razlik pa ni opaziti....

8 komentarjev

Power Maci z napako

PC Pro - Nekateri lastniki novejše verzije Power Macov se pritožujejo nad brnenjem, ki ga Power Maci povzročajo med predvajanjem glasbenih datotek. Zvok se začne kmalu, po kakšni uri dela z računalnikom pa se tako ojača, da je že moteč. Če računalnik ugasnemo in "ohladimo", brnenje preneha, po kakšne pol ure pa se spet pojavi. Napaka naj bi se popravila z menjavo matične plošče. Seveda so vsi Power Maci novejše verzije še v garanciji, vendar si lahko predstavlajte, kako sfrustrirani so ljudje, ki jih potrebujejo za vsakodnevni zaslužek, in svojega Maca ne morejo pogrešiti niti za en dan. Servis pa lahko traja in traja... Klik!

4 komentarji

Test detonatorjev 40.41

HotHardware - ATi je končno izdal svojega Radeona 9700, ki je GeForce 4 Ti pustil zadaj. Nvidia lahko svoj položaj do izida NV30 še nekako popravi z izdajanjem novih gonilnikov, ki znajo iz Nvidiinih čipov potegniti še tiste zadnje procente neizkoriščene moči. Toda ali lahko Nvidia z izboljševanjem svojih Detonatorjev zmanjša vrzel, ki je nastala s prihodom Radeona 9700?

To vprašanje so obravnavali na HotHardwaru, kjer so si ogledali gonilnike Detonator 40.41. Ti sedaj omogočajo anizotropno filtriranje tekstur v igrah Direct3D, poleg tega pa v nekaterih igrah kar precej pohitrijo najhitrejše Nvidiine grafične procesorje. V katerih igrah je pospešek z Detonatorji 40.41 najbolj opazen, pa si preberite sami.

4 komentarji

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev

Nvidiin "promocijski program"

več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

3 komentarji

Apple + Nvidia = problemi za ATI

The Register - ATI in Apple sta že dalj časa tezno povezani podjetji, saj je skoraj vsa grafika v Applovih računalnikih ATijev produkt. Toda, vse kažem, da se bo to kmalu spremenilo, saj nekateri viri trdijo, da bo Apple začel uporabljati Nvidiine čipe. Novih grafičnih čipov bosta sprva deležna iMac in PowerBook, za katera je Nvidiin GeForce2 Go kot naročen. Kmalu pa naj bi Nvidiine čipe začeli videvati tudi v Power Macih, ter celo Cubih (v katerih trenutno kraljuje Radeon). Vsekakor bo uporaba trenutno najbolj popularnih 3D pospeševalnikov Applove računalnike naredila bolj privlačne za širše množice. ATI pa v jok in na drevo (or something )...

1 komentar

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev