»

Epizode po en dolar

Slashdot - CBS in NBC sta sporočila, da bosta proti plačilu 99 centov na epizodo, uporabnikom omogočila ogled ponovitve epizod, ki so večinoma predvajane v glavnem predvajalnem času. S tem se tudi TV industrija približuje temu, kar je Apple začel v industriji glasbe. Sistem bo začel delovati v januarju 2006 uporabniku bodo omogočili ogled tudi pri nas popularnih serij kot so: Na kraju zločina, Zakon in red, Survivor. Storitev bo mogoča le preko sistema Comcast.

Walt Disneyjev ABS pa že sedaj omogoča ogled nadaljevank, ki pa je za razliko od CBSja in NBSja mogoča preko Applove storitve iTunes. Cena njihovih serij pa je 1.99 USD. Med njimi pa najdemo tudi Razočarane gospodinje.

Mislim, da ni potrebno poudarjati, da storitev ne bo mogoča v Sloveniji, je pa še en korak naprej v razvoju videa na zahtevo.

10 komentarjev

DeCSS legalen

PC World - Kakor je znano, je svet v očeh velikih založnikov razdeljen na regije. V vsaki regiji izdajajo lastne DVD-je in da bi nam preprečili gledanje kvalitetnih ameriških filmov pred uradnim izzidom v Evropi, so DVD-ji zašifrirani in zaklenjeni na regije.

Nekaj let nazaj so si določeni bistri mladeniči vzeli par dni časa in razbili zaščito. S tem so omogočili dve stvari: gledanje DVD-jev v Linuxu in izdelavo divx filmov. Studiji so seveda ponoreli in padale so tožbe in kmalu je vsakdo, ki je želel gledati DVD-je v Linuxu, bil kriminalec. Pravne bitke je sedaj po štirih letih konec, saj so se pri DVD Copy Control Association odločili, da vse skupaj nima smisla in da bodo svoje moči usmerili raje v druge stvari.

Očitno bodo svoje moči strnili v kakšno drugo neumno tožbo ...

5 komentarjev

Jon Johansen: decembra zopet na sedišče

The Register - Jon Johansen, fante, ki si je onega dne zaželel ogleda DVD filma na neposvečenem Linuxu, nakar je razvil DeCSS, s čimer je omogočil ogled varnostnih kopij filmov sebi -- ter ostalemu svetu. To seveda ni všeč Hollywoodu in filmarski industriji nasploh, zaradi česar so ga tožili, vendar na sodišču niso uspeli. Tožilci so marca tako napovedali pritožbo na odločitev sodišča, včeraj pa je bil določen datum nadaljevanja sojenja: 2. december.

2 komentarja

DeCSS: hej ho, hej ho, na sodišče mi gremo...

The Register - -- Zopet. Jon Johansen, ki je pri petnajstih pomagal pri izdelavi DeCSS algoritma, ki mu je omogočil predvajanje DVD filmov na Linuk$ operacijskem sistemu in je danes hudo dobro plačan poba, se bo vrnil na sodišče.

Sodišče ga je januarja sicer oprostilo obtožb, vendar se je -- kako nepričakovano -- Motion Picture Association of America odločila, da se na odločitev sodišča pritoži. Klik!

Prav mu je. Kaj pa uporablja napačno programje! [>:D]

4 komentarji

Še je upanje ...

Jon Johansen

vir: Aftenposten
Aftenposten - Pred časom smo že poročali o Jonu Johansenu, ki je z zloglasnim kosom kode imenovanim DeCSS pred dvema letoma omogočil, da je DVDje možno gledati tudi pod Linuxom.

Lovke ameriške filmske industrije pa segajo daleč, saj je ta s svojim vplivom pritisnila na Norveško policijo, ki je nato pri Jonu izvedla racijo in ga takrat kot 16 letnika priprla.
Po dveh letih je razplet afere jasen: Jon je oproščen v vseh točkah obtožnice.
Dokazal je, da namen njegovega programa ni bilo neleagalno kopiranje, sodišče pa se je strinjalo, da lahko s kupljenim DVDjem počne karkoli pač hoče, da ga le ne kopira naprej.

Končno država in sodišče z zdravo pametjo. Da, tudi to je se zgodi ... vsakih nekaj let. ...

14 komentarjev

'Domnevni' stvaritelj DeCSS na sodišču

Reuters - Danes se je na švedskem sodišču zagovarjal Jon Johansen, 'domnevni' Razbitelj™ DVD zaščite: nedolžen.

Sojenje naj bi trajalo pet dni, tožilec Inger Marie Sunde pa je primer označil kot boj med 15- in 16-letnim Davidom proti velikanom ameriške industrije -- a kljub temu je bil boj nezakonit. Mladeniču grozita dve leti zapora oz. plačilo denarne kazni.

Sicer pa danes 19-letni mladenič kot programer zasluži $4.851 mesečno ...

Primoz? [>:D]

3 komentarji

DeCSS problemčki

Australian IT - Ko je sodišče DeCSS le priznalo kot 'free speech', je med uprabniki računalnikov, predvsem prostega programja ala Linux, završalo: dosežena je bila mala 'zmaga'.

Temu pa očitno ne bo dolgo tako. Prizivno sodišče v namreč v prid Hollywood-a razsodilo, da mora spletna stran 2600 Magazine, iz svojih strani odstraniti povezave na dotični programček. Če vas zanima več, oz. kaj sploh 'free speech' je in kaj ni - Klik!

0 komentarjev

DeCSS legalen!

Slashdot - Po dolgem času končno spet ena dobra novica z drugega brega Atlantika.
DVDCCA (DVD Copy Control Association) je izgubila tožbo proti gospodu Andrewu Bunnerju. Distribuiranje izvorne kode DeCSS tako postaja legalno, saj je 'predsodna prepoved' razveljavljena. Sodno razlago lahko preberete tule. Moram reči, da je to prvi pravni spis, ki je razumljiv tudi navadnim smrtnikom. Zanimivo branje.
Zdaj bodo tudi v Kaliforniji lahko nosili majice z napisom DeCSS izvorne kode brez, da bi šli zato v zapor. Končno en košček zdrave pameti v tem itak norem svetu.
Sodnik je tudi povedal, da se zaščita poslovnih skrivnosti ne more primerjati s tako osnovnimi načeli kot je ameriški prvi amandma, ki govori o zaščiti svobode govora. To je utemeljil s tem, da to ni dopuščeno niti pri zadevah kot sta nacionalna varnost ali pravica do pravičnega sojenja. Zlobni jeziki že namigujejo, da bo sodink zaradi tega prej ali slej odpuščen, če ne kar aretiran... ...

0 komentarjev