»

Cenovna vojna na trgu procesorjev

CRN - Na trgu procesorjev je po poročanju CRN za pričakovati pravo cenovno vojno, saj bosta prihodnji mesec tako Intel kot AMD znižala cene nekaterim procesorjem. O znižanju cen procesorjev slednjega smo že poročali, medtem ko naj bi Intel 22. aprila znižal cene svojim dvo- in štirijedrnikom. Največja, kar 40 odstotna pocenitev bo doletela model Core 2 Quadro Q6600, za enak odstotek naj bi se pocenili tudi najzmogljivejši Core 2 Duo procesorji, medtem ko se bodo cene ostalih Core 2 Duo procesorjev znižale za najmanj 20 odstotkov. Poglavitni razlog za masovno pocenitev procesorjev naj bi bili AMD-jevi štirijedrniki s kodnim imenom Barcelona, ki bodo luč sveta zagledali nekje sredi letošnjega leta.

Več o cenovni vojni si preberite na CRN.

26 komentarjev

Procesorji se ceníjo

X-Bit Labs -

Nič ne škodi, če ponovimo že znano dejstvo, da bo Intel v nedeljo znižal ceno večine svojih procesorjev Pentiumov 4, ki se bodo pocenili za 15 do 35 odstotkov, dražji modeli praviloma za večji odstotek. Novost, in to sladka, je, da mu bo AMD po vsej verjetnosti sledil.

Informacije, ki jih imajo na strani X-Bit Labs, so sicer še vedno neuradne, a če bo sreča mila, se kanijo poceniti AMD-jevi Athloni XP 3200+, 3000+ in verjetno še 2800+. Šibkejši modeli se najverjetneje ne bodo pocenili, saj konkurirajo Celeronom in ne Penitumom 4. S cenovnega stališča, seveda. Podrobnejših kvantitativnih podatkov žal še ni. Več o tem.

17 komentarjev

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

The inquirer - Kot kaže, se AMD-ju trenutno ne obeta nič dobrega, saj so časi, ko so Athloni kot za šalo pometali z na papirju precej hitrejšimi Pentiumi III in 4 že mimo, saj je podjetje zaostalo v megaherčni vojni. Skrb vzbuja podatek, da AMD že dalj časa posluje z rdečimi številkami, za to četrtletje pa bodo namesto 715 milijonov $ deležni le 615 milijonov $ prihodkov. AMD naj bi po poročanju nekaterih virov iz rdečih številk potegnila prodaja Opteronov in Athlonov 64, kateri bojda ne bodo predstavljeni 30. septembra, kot je bilo sprva načrtovano, ampak cel teden prej. No, ravno pri Opteronih pa se je zataknilo, saj prodaja le-teh ne poteka ravno tako, kot je bilo pričakovano, ravno manjša prodaja teh procesorjev pa je eden izmed razlogov za nižje prihodke od načrtovanih. Intelu se kar samo od sebe smeje, vendar stvari noče prepuščati naključju, zato so za 13. julij napovedane obsežne pocenitve Xeonov in predstavitev različic, ki bodo imele, podobno kot Opteroni, 1 MB predpomnilnika. Hja,...

27 komentarjev

Računalniki se v Sloveniji nezadržno cenijo. Vendar?

Finance - Po podatkih Statističnega urada RS, ki so jih posredovali v Financah, so se cene računalniške opreme aprila letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižale za slabih 30 odstotkov. Celo Evropsko unijo smo pri tem prehiteli za 8,2 odstotne točke. Naša računalniška podjetja zniževanje utemeljujejo kot bitko za trg, kjer prodajalci poskušajo obdržati svoj tržni delež predvsem z ugodnimi cenami, nekateri pa celo napovedujejo le enega ali dva zmagovalca na koncu računalniške vojne. Učinke tokrat še pospešuje recesija v računalniški industriji, ki svoj vpliv širi tudi na sončno stran Alp.

V vsakem primeru smo lahko zadovoljni potrošniki sami, vendar si enega (monopol) ali dveh (oligopol) ponudnikov na trgu prav gotovo ne moremo želeti. Poznamo namreč učinke obeh tržnih situacij - pomanjkanje konkurence na trgu telekomunikacij, marsikdo ni zadovoljen s konkurenčnostjo pri prodaji bencina, pa zavarovalniških storitvah (dogovorjeno zvišanje cen) in še bi lahko naštevali. Država se v...

14 komentarjev

AMD bo znižal cene

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo znižal cene svojih AthlonXP procesorjev. To ni veliko presenečenje, saj je tudi Intel že storil podobno. Znižanje cen bo posebno vplivalo na procesorje višjega cenovnega razreda, kot so AthlonXP 3000+ in drugi. Vključno z znižanjem pa naj bi AMD poslal na tržišče tudi svoje procesorje Athlon XP "Barton" 3200+. Tako bodo lahko potrošnikom ponudil procesorje, ki bi stali od 500 do 600 ameriških dolarjev po tem, ko se bo znižala cena modela 3000+. Akcija!

6 komentarjev

Cene procesorjev rastejo

X-Bit Labs -

Hja, žal moramo poročati tudi o takih, za naš žep manj prijetnih novicah. Vojna v Iraku je vplivala namreč tudi na računalniški trg, saj je prodaja novih komponent v ZDA od začetku vojne strahovito padla. Da bi se prodajalci izognili katastrofalnim izgubam, so začeli izdelke iz skladišč prodajati po nižji ceni na t.i. sivem trgu. Sivi trg seveda obstaja že od nekdaj in bo tudi ostal, a ob sedanjih zapletih, ko se je preveč razširil, so podjetja ukrepala.

AMD in Intel sta začela dvigovati cene procesorjev. AMD je tako naprimer zvišal cene večine svojih procesorjev za približno 12 dolarjev že prejšnji teden, danes pa se je efekt pokazal v ZDA. Prav tako bodo morali prodajalci razmisliti o ponovni preučitvi načrtov prodaje, saj kot bo vojna, kot vse kaže, trajala dlje, kot je bilo sprva načrtovano. In prodaja bo padala dlje in globlje, kot so pričakovali. Več o tem.

9 komentarjev

AMD z izgubo

The inquirer - AMD je to četrtino končal z izgubo. Razlog zanjo je slabša prodaja in nizke cene procesorjev, ter slabi rezultati pri prodaji pomnilnika Flash, ki še vedno predstavlja enega izmed glavnih virov zaslužka, saj je AMD še vedno eden izmed največjih (če že ne kar največji) proizvajalec tega pomnilnika. Obeti za prihodnost pa niso nič optimistični, saj AMD pričakuje, da bo v četrti četrtini tega leta prodaja še bolj stagnirala.

0 komentarjev

AMD v rdečih

Vnunet - Na kratko: AMD je oznanil izgubo v tretjem četrtletju: poleg padca prodaje flash čipov v višini 30 % so se mu namreč dohodki zmanjšali za 15 %.

Kot se v poslu to spodobi, je krivdo naprtil svojemu največjemu tekmecu - Intelu, ki je zadnji čas noro zniževal cene procesorjev. Roko na srce, z nekaterimi AMD-jevimi trditvami se popolnoma strinjam: primerjanje zmogljivosti procesorjev na podlagi 'cikličnosti' ni več objektivno. Ha! A pred Athlonom je pa bilo?

0 komentarjev

Konec...

Jaz - Hm, ok, ker niti ne vem, kako bi se tega lotil, bom povedal kar naravnost: Slo-Tech bo prenehal z delovanjem. Po enem letu in pol pač počasi dojemamo, da se je stvar vse preveč razširila in peščica zanesenjakov ni več dovolj, da bi stvari še naprej vodila tako, kot je treba. Kot ste sami opazili, se je naša aktivnost zadnje čase precej zmanjšala. No, večino časa smo debatirali kako in kaj v prihodnosti, toda na žalost nismo našli nobene dobre opcije za nadaljevanje obstoja. Začetne zagnanosti enostavno ni več, večina pa nas nekako niti nima več časa, ki je potreben za vzdrževanje tako velike strani. Da ne govorimo o naših "resničnih življenjih", ki so res trpela...
Kakorkoli, vsem zvestim bralcem se zahvaljujemo za dolgotrajno podporo, ki smo je bili deležni z vaše strani. Če vas ne bi bilo, bi Slo-Tech že zdavnaj nehal obstajati. Na splošno nam je zelo težko pustiti tako ogromno in neverjetno prijateljsko skupnost, ki se je razvila, toda nimamo izbire .
Naslednjih nekaj dni boste še...

98 komentarjev