»

Download.com še vedno pakira namestitvene programe v trojance

Slashdot - Avgusta smo poročali, da je priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com začela vprašljivo prakso "oblačenja" programov v dve plasti namestitve. V praksi je to pomenilo, da z njihove strani ni bilo mogoče prenesti golega namestitvenega programa, kot ga ponuja proizvajalec programske opreme, ampak zgolj generični namestitveni program, ki je s spleta šele nato prenesel dejanski namestitveni program. Problematično je bilo, da je ta generični namestitveni program poizkusil namestiti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon, ki so jo uporabniki, ki niso brali, marveč zgolj klikali Naprej, tudi namestili. Download.com je tako služil na dva načina -...

23 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

MandrakeSoft umika najnovejši XFree86

Slashdot - Pred kratkim je začela veljati nova licenca za grafični strežnik XFree86, kar utegne imeti silno negativne posledice na nadaljnji razvoj odprtokodnih sistemov, kjer odprta implementacija X predstavlja osnovo domala vseh operacijskih sistemov z grafičnim vmesnikom. Tako je MandrakeSoft iz Mandrake Linuxa 10, ki ga pravkar razvija, umaknil XFree86 in ga namerava zamenjati s starejšo različico 4.3, ki je bila izdana pod drugačnimi licenčnimi pogoji. Uporabniki se seveda na veliko pritožujejo, ker ima novi XFree86 nekatere pomembne novosti, med drugim podpira več strojne opreme, a imajo razvijalci MandrakeSofta povsem zvezane roke. Podrobnosti.

4 komentarji

Mandrake 9.2 RC1 že na voljo

PC Linux Online - MandrakeSoft se intenzivno pripravlja na izdajo naslednje različice svojega priljubljenega operacijskega sistema. Mandrake Linux 9.2 je čedalje bližje končni različici, saj je pravkar izšel RC1. Očitno so se tokrat Francozi bistveno bolj kot na nove možnosti osredotočili na popravke in stabilnost, saj zaenkrat ni omenjena nobena revolucionarna novost v novem operacijskem sistemu, pa tudi iz števila beta izdaj (pol manj kot pri različici 9.1) lahko sklepamo, da je razvojni cikel krajši.

0 komentarjev

Kakšno je vreme v deželi MandrakeSoft?

OSNews - Sonce pripeka, sence primanjkuje, čakamo, da kdo prinese mrzlo ... khm, sok, izkoristiti želimo vsako priložnost za namakanje v mrzli vodi in povsem jasno je, da nas v življenju zanima samo še eno, in sicer v kakšnem položaju se nahaja francosko podjetje MandrakeSoft. Izdelovalec priljubljene distribucije Linuxa se je pred meseci znašel v velikih finančnih težavah in ČrnoglediZvezdogledi™ so napovedovali celo propad ene najvidnejših družb, ki se ukvarja s prosto programsko opremo. Kmalu po omenjenih težavah je podjetje izdalo Mandrake Linux 9.1, ki je bil med uporabniki odlično sprejet, zdaj se v celoti posvečajo novi različici, ki jo lahko pričakujemo še letos. Po vrhu vsega pa se vročim dnem kaj hitro pripeti, da jih popestrijo nevihte, njihove zveste spremljevalke, strele, pa so nas pravkar pošteno zadele, saj smo izvedeli, da sta MandrakeSoft in HP sklenila zanimiv dogovor. Kmalu bodo vsi namizni računalniki podjetja HP naprodaj z naloženim francoskim operacijskim sistemom,...

8 komentarjev

XFree86 dobiva konkurenco?

OSNews - Mike Harris iz podjetja Red Hat in Keith Packard - član projekta Fontconfig, sta se na nedavni telekonferenci z nekaterimi pristaši odločila, da bosta korenito posegla v kodno osnovo XFree86 ali vsaj ustanovila vzporedno organizacijo projekta XFree86, ki bi demonstrirala kako naj bi tovrsten projekt učinkovito deloval. Trenutno izbirajo primerno ime projekta, rezervirali pa so že domeno xwin.org, na kateri se nahaja tudi začasna spletna stran.

Projekt XFree86 razvija odprto različico okenskega sistema X za različne UNIXe, zato je znan je predvsem uporabnikom Linuxa. Keith Packard ga je pred kratkim neprostovoljno zapustil, ker naj bi želel postati vodja projekta, s čimer je seveda užalil svoje nadrejene. Po njegovem mnenju se projekt razvija prepočasi in ni dovolj odprt za prispevke zunanjih sodelavcev.

7 komentarjev

Nekaj novic iz sveta odprte kode

PC Linux Online - Izšla je nova stabilna različica OpenOffice.org 1.0. Različica 1.0.3 vsebuje nove popravke in zelo majhne izboljšave. Novih funkcij ni, zato tisti, ki želite podporo PDF, SWF, RTL (right-to-left) in CTL, namestite OpenOffice.org 1.1beta. Čakamo na poslovenjeno izdajo.

Izšel je Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje PPC. Nova različica prinaša vse novosti Mandrake 9.1. Klik!

Ne boste verjeli, toda Microsoft se je odločil, da bo proizvajalcem ponudil dostop do skoraj celotne izvorne kode operacijskega sistema Windows CE za PDA in podobne naprave. Klik!

Na voljo je nova razvojna različica namiznega okolja GNOME 2.3.0 "Mighty Atom". Več o tem in Dolteg.

1 komentar

Kratke novičke iz sveta, kjer se igra na odprte karte

več strani - Nabral se je cel kup novic, povezanih z Linuxom in z odprto programsko opremo nasploh, zato sem jih zbral kar na enem mestu:
  • Spet je izšla nova različica Knoppixa -- distribucije Linuxa, ki se naloži samodejno s plošče CD. Tokrat nosi oznako 3.2, Matthew Carpenter pa je predstavil pomembnega aduta te distribucije - -obujanje nedelujočih sistemov od mrtvih.
  • RedHat, ki bo zelo kmalu izdal novo različico svoje distribucije, praznuje deseto obletnico delovanja. Še na mnoga leta! [:D]
  • Povsem sveži Mandrake 9.1 doživlja nove in nove ocene. Na straneh OSNews sta trenutno aktualni kar dve -- prva iz vidika uporabnika Oken, druga pa s perspektive izkušenega uporabnika omenjene distribucije.
  • V aprilu nas bo tudi SuSE razveselil z novim izdelkom -- SuSE Linux 8.2. Na njihovih straneh se je pojavila obširna predstavitev, MadPenguin.org pa nam je postregel s prvo oceno nove različice nemške distribucije.
  • Veliki Modri se je že velikokrat izkazal za velikega zagovornika Linuxa in že lep čas se...

13 komentarjev

Mandrake Linux 9.1

MandrakeSoft - MandrakeSoft - eden izmed TrehVelikih distributerjev Linuxa za podjetja in domače uporabnike - je objavil Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje tipa x86. Nova različica prinaša številne novosti, kot so Apache 2, spreminjanje velikosti particij NTFS, podpora Wi-Fi in še marsikaj. Povsem spremenjen je tudi namestitveni program, ki ima manj korakov in je hitrejši, MandrakeGalaxy pa je nova namizna tema, ki poenoti izgled GNOME 2.2 in KDE 3.1.

Jedro je Linux 2.4.21, našli pa boste tudi XFree 4.3, Mozillo 1.3, OpenOffice 1.0.2, XMMS 1.2.7 ... Preberite si obširno predstavitev in možnosti naročila paketov ali pa se odpravite na stran za DolVleko. HitriMožje na OSNews pa so že spisali oceno...

4 komentarji

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

Dame in gospodje, ArkLinux!

več strani - Na mojih policah jih je vsaj 10, v bazi spletne strani DistroWatch jih je trenutno 125 - vsega skupaj jih je morda čez 1000. Govorim seveda o številu distribucij Linuxa - in pred kratkim se je pojavila še ena.

Bernhard "Bero" Rosenkraenzer je bil edini Red Hatov uslužbenec, ki se je ukvarjal z namizjem KDE. V času izida Red Hat 8.0 je podjetje zapustil, ker je po njegovem (in tudi mojem) mnenju zanemarjalo najbolj razširjeno odprto namizje (KDE). Sedaj s kolegi razvija lastno distribucijo Linuxa, ki sliši na ime Ark Linux. Temelji na distribuciji Red Hat različice 7.3 in 8.0, vsebuje najnovejše jedro, uporablja namizje KDE (kdo bi si mislil) in je popolnoma odprta in brezplačna. Cilj majhne skupine prostovoljnih razvijalcev je narediti kakovosten operacijski sistem, ki bo poleg tega slovel tudi s čim bolj preprosto uporabo.

V intervjuju na OSnews.com je ustanovitelj Ark Linuxa nakazal na nekaj inovativnih idej, kako bodo Linux približali neizkušenim uporabnikom. Trenutno so v alfa...

2 komentarja

Izšel OpenOffice 1.0.2

vir: Lugos
Kiberpipa - Izšla je nova različica najpopolnejšega prostega pisarniškega paketa OpenOffice 1.0.2. Gre predvsem za razne male popravke napak, govori pa se, da naj bi razvijalci precej izboljšali tudi hitrost.

Ena glavnih prednosti OO je tudi to, da je preveden v Slovenščino. Na voljo sta tudi slovenski črkovalnik in delitelj besed, a boste morali za te dobrote počakati na slovenski 'build', ki pa bo verjetno na voljo precej hitro. Za debianov namestitveni paket .deb pa upamo, da ga bo čimprej pripravila linux sekcija slo-techa (malo vzpodbude jim ne bo škodilo, tako da... :).

Glede na to, da se za prehod na OO ogreva vse več podjetij in tudi del naše državne uprave (npr. Urad za evropske zadeve), bo verjetno kaj hitro postalo pomembno tudi to, da bodo ljudje poznali ta paket.

7 komentarjev