»

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

Grafične kartice

več strani - Na internetu sem našel kar nekaj testov takšnih ali drugačnih grafičnih kartic, zato vam tokrat podam vse povezave kar v eni novici:
  • Na Kritičnem reaktorju so stestirali več grafičnih kartic namenjenih profesionalni uporabi. Stestirali so 3Dlabs Wildcat VP870, nVidia Quadro 900 XGL ter ATI FireGL 8800. Kako so se kartice obnesle v profesionalnih aplikacijah, si preberite tukaj.


  • Na [H]ard|OCP so stestirali Ati-jeva najmočnejša stroja - Radeona 9700 Pro in 9800 Pro. Kot vemo, se jedri teh dveh kartic razlikujeta in v ta namen so Radeonu 9800 Pro znižali frekvenco pomnilnika in procesorja, da bi opazili razlike. Kaj so ugotovili si poglejte tukaj.


  • Pa pojdimo naprej - na Techspot-u so stestirali Sapphire Atlantis Radeona 9500 Pro in Crucial Radeona 9700 Pro....

4 komentarji

Radeon 9700 pro --> Radeon 9800 pro

Icrontic - Si lastite Radeona 9700 Pro pa vam je postal premalo zmogljiv? Si želite novega Radeona 9800 Pro pa nimate kupov denarja? Seveda se da vašo 9700-tko z malo truda predelati in že "imate" najnovejšega Radeona 9800 Pro.

Na Icrontic so opisali celoten postopek, kako narediti tako imenovani "Soft Mod". Postopek ni tako težak kot se sliši, le gonilnike je potrebno malce "shekati". Ampak tako modificiranje grafične kartice - ki je sicer zastonj - morda ni tako kot bi lahko pričakovali. Pri nekaterih se bo namreč pri...

9 komentarjev

Najboljše med najboljšimi

Problem Radeona 9500

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Velikokrat se pri izbiri grafične kartice pojavijo težave, saj je trg dobesedno naphan z njimi. Da bi nam olajšali delo pri izbiri in nakupu, so si samo na X-bit labs vzeli čas in testirali kar 13 grafičnih kartic:
  • ATI Radeon 9700 Pro (128MB); 9500 Pro (128MB); 9500 (128MB); 9500 (64MB); 9100 (128MB) ter 9000 (128MB) in
  • nVidia GeForceFX 5800 Ultra (128MB); GeForce4 Ti4800 (128MB); Ti4600 (128MB); Ti4200-8x (128MB); MX440-8x (64MB); GF3 Ti200 (128MB) ter še
  • SiS Xabre 600 (64MB).
Teste so opravljali na računalniku, ki ga je poganjal procesor Pentium4 2.8GHz na Asus P4S8X (SiS648) matični plošči in s 512MB DDR333 SDRAM. Končni zmagovalec pa je bila grafična kartica GeForceFX 5800 Ultra...

5 komentarjev

Test najboljših grafičnih kartic

Digit Life - Tokrat so si na Digit Life vzeli čas in stestirali ter podrobneje pogledali najboljše grafične kartice ta hip. Pod drobnogled so vzeli ATi Radeon 9700 Pro, ATi Radeon 9800 Pro in GeForceFX 5800 Ultra, niso pa pozabili niti na druge trenutno zanimive grafične kartice. Testi in opisi so res obsežni, tako v količini besedila kot slikovnega materiala. Če vas zanima kako in kaj, le hitro na ta naslov!

0 komentarjev

nVidia GeForceFX 5800 Ultra naprodaj na Japonskem

vir: Akiba
Akiba - Samo nekaj manj kot štiri mesece po prvi omembi nVidiine grafične pošasti GeForceFX 5800 Ultra, je ta naprodaj na Japonskem. Grafično kartico, ki temelji na nVidiienem čipu, izdeluje podjetje ASUSTek in nosi oznako ASUS GeForceFX 5800 Ultra V9900. Kartico je mogoče kupiti za 498 do 542 dolarjev, ostaja pa tudi vprašanje, kdaj se bo grafična kartica začela prodajati v Evropi in v ZDA. Več o tem.

1 komentar

Predavanje od Voodoo do GeForceFX

Kiberpipa - Se mi zdi čudno, da še nihče ni opazil, no pa objavljam zdajle:
Sergio (master Bwana) bo imel ta četrtek ob 19.00 v Kiberpipi predavanje z naslovom: Od Voodoo do GeForceFx

O čem bo tekla beseda je razložil takole: "Se spomnite časov, ko smo vsi veseli igrali Prince of Persia na 286ki, na grafični kartici, ki je podpirala samo monokromatsko prikazovanje slike? Ti časi so davno mimo, saj lahko to igrico danes igrate že na malo boljših mobilnih aparatusih. Že leta uživamo izjemno pospešen razvoj aplikacij, ki izkoriščajo huronsko moč grafičnih kartic, ki znajo izrisati sliko v trodimenzionalnem načinu. Kdo je 3dfx, zakaj je prav to podjetje začelo z trodimenzionalnim pospeševanjem za igričarje, kako je 3dfx pokopal samega sebe, kaj je nVidia, ter zakaj ji v zelje hodi ATi, kdo je Matrox ter SiS. Kako so se razvijale grafične kartice čez leta ter kaj je tako fascinantnega na vsem skupaj? Kaj je FSAA, AA, Pixel Shader ter Vertex Shader?"...

22 komentarjev

Zgodovina grafike

HHP - Vas še zanima pri kakšnem taktu je tekel stari dobri Voodoo in ostali old timerji v primerjavi z vsemi karticami od takrat dalje? Potem bo tale tabela ravno pravšnja za pregled vseh specifikacij, ki so jih premorale stare in jih premorejo nove grafične kartice. Tu si lahko ogledamo hitrosti izrisa, pasovno širino pomnilnika, vrsto le-tega in dodatne lastnosti kartic. Tako v tabeli najdemo vse od prvega konkretnega 3D pospeševalca 3DFX-ovega Voodooja 2, in prav tako vse najnovejše. Niso pozabili niti na Parhelio, Xabra in ostale malo manj poznane.

7 komentarjev

Digit Lifov junijski 3Digest

Digit Life - Digit Life nas vedno znova preseneča s svojimi strokovnimi članki, pred enim letom pa so nas začeli razveseljevati s svojim 3Digestom. 3Digest je nekakšno maratonsko testiranje grafičnih kartic (na testu jih je bilo kar 42!!! ) in poročilo o novih gonilnikih, ki ga ekipa Digit Lifa opravlja vsak mesec. Če so vas drugi "miniaturni" testi grafičnih kartic razočarali, potem pojdite si oglejte 3Digest. Ni kaj, 3Digest priporočam vsem hardware manijakom in navdušencem nad grafičnim karticam.
Še zanimivost: ravno ko sem prebiral test V3 3000, sem ugotovil, da so pri Digit Life testirali tudi z IceMan-ovimi voodoo driverji. IceMan čestitam!

2 komentarja