»

Svetlobni internet

Slo-Tech - Podjetje VLX je v kraju St. Cloud v Minnesoti v nekaj pisarnah slab mesec po predstavitvi tehnologije tudi v praksi vzpostavilo svetlobno povezavo do interneta, koder se podatki po prostoru prenašajo s pomočjo svetlobnih impulzov. Na stropu so nameščene LED, ki s pobliskavanjem posredujejo podatke v binarni obliki modemom, ki so priključeni na računalnike. Ti sprejemajo podatke, jih posredujejo računalniku in omogočajo tudi odgovor na enak svetlobni način, tako da je komunikacija dvosmerna. Propustnost sistema je okoli tri megabite na sekundo, kar je primerljivo z linijo DSL.

28 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev

Se bo internet optimiziral?

Slashdot - Vsak napreden uporabnik interneta verjetno pozna protokol TCP (Transmission Control Protocol), saj že več kot dvajset let služi kot temelj vsemu internetu. V svoji zgodovini se je vedno odnesel odlično, vendar pa je potrebno priznati, da njegova zasnova, v času ko so bile povezave še precej pod današnjimi zmožnostmi, postaja zastarela. In tako kot vedno se je tudi tu pojavil potomec, BIC-TCP (Binary Increase Congestion Transmission Control Protocol), ki so ga razvili znanstveniki na državni univerzi severne Karoline in če je verjeti njihovim besedam, bi naj BIC dosegel hitrosti, ki so šest tisočkrat večje od današnjih DSL-povezav!

Če ste mislili, da bo to pomenilo blagor za vaše deljenje datotek, se precej verjetno motite, saj bodo takšne hitrosti na voljo predvsem različnim organizacijam, ki takšne povezave tudi potrebujejo, tj. univerzam, laboratorijem ... Glavni razlog za hitrost BIC-TCP je binarno preiskovanje, ki omogoča hitro zaznavanje mrežnih kapacitet z minimalno izgubo...

9 komentarjev

Nov internetni protokol

NationalGeographic -

Ameriški znanstveniki trdijo, da so izumili nov internetni protokol, ki so ga poimenovali Fast Active queue management Scalable Transmission Control Protocol (krajše FAST) in bo dosegal enormne hitrosti prenosov podatkov. Dosegli so bojda že hitrost 8609 megabitov na sekundo, kar prekaša trenutne modemske povezave za faktor 153.000, ADSL pa za 6.000. S tovrstnimi prenosi bo tako moč presneti celoten DVD že v slabih petih sekundah. O datumu, ko bo zadeva postala dostopna tudi navadnim smrtnikom, še ni podatkov, a jasno je že, da to ne bo tako kmalu. Več o tem.

Na novico nas je prijazno opozoril Yohan del Sud.

3 komentarji

Nov internetni protokol

ScienceDaily - Po poročanju znanstvenega časnika ScienceDaily naj bi bil razvit nov, še hitrejši protokol za uporabo internetnih storitev. Po optimističnih napovedih naj bi s tem protokolom kar do desetkrat optimalneje izkoristili trenutno infrastrukturo in zmogljivosti. Vso zadevo si je zamislil Jonghun Park, asistent na Penn-Stateski šoli Informacijskih znanosti in tehnologij. Bistvena izboljšava napram trenutnim rešitvam naj bi bilo paralelno procesiranje zahtevkov, ki je bistveno hitrejše od trenutno uprabljanega serijskega. Preden bo vsa stvar na voljo tudi za praktično uporabo ljudskim množicam, bo sicer preteklo še veliko vode, a začetki so obetavni. Novica!

4 komentarji

Zloraba interneta stane

The Register - Internet je sicer izjemen medij in vse pohvale tistim ki so ga izumili. Vendar vsa ta izjemnost kar nekako uplahne, ko vidimo, koliko to omrežje letno požre denarja. Nekaj stroškov povzroči vzdrževanje, nekaj pa zloraba. Po podatkih The Registerja, ZDA zlorabe interneta stanejo 63 000 000 000 $ . Sama številka je sicer ogromna, vendar naj za primerjavo navedem, da je to tako, kot če bi vsako sekundo zapravili 2000 $. Skratka preveč.

1 komentar

S.C.U.T.R.

Slo-Tech - Malo heca mora bit. Ameriška vojska je dobila novo mobilno sredstvo. Imenuje se S.C.U.T.R. (Strategic-Commuting-Undercover-Tactical-Recon) in je dosegljivo tudi navadnim smrtnikom. Kaj je to?? No poglejte sem: LINK .

7 komentarjev