»

Kitajski napadi izkoristili luknjo v IE

CNet - Pred dnevi so odkrili, da so kitajski hekerji od decembra do 4. januarja napadli celo vrsto zahodnih podjetij, zaradi česar je Google celo napovedal, da se bo umaknil iz Kitajske. Microsoft je priznal, da je eden izmed krivcev za uspeh napadalcev tudi njihov brskalnik. Kot je dejal Mike Reavey, vodja Microsoftovega Security Response Center, je bil Internet Explorer eden izmed uporabljenih vektorjev za napad. Podjetje McAfee pojasnjuje, da so napadalci izkoristili pomanjkljivost IE zero-day in ne napake v PDF-jih. Luknja naj bi obstajala v vseh verzijah Internet Explorerja od 5.01 naprej, medtem ko Reavey trdi, da so bili prizadeti le uporabniki IE6. V intenzivni preiskavi, ki poteka o dogodku, sodelujejo MS, Google, Adobe, Mandiant in McAfee. Več o tem.

22 komentarjev

Ranljivi WMP

Microsoft - Microsoft Windows Media Player ponuja možnost uporabe raznih kondomčkov, ki spremenijo vizualni izgled programa. "Kože" sestavlja ponavadi več datotek z grafiko ter XML datoteka v kateri piše, kako naj dotične datoteke razporedi. WMP že vsebuje nekaj takih oblekic, a je zelo lahko sestaviti in distribuirati lastne. Luknja pa se nahaja v tem, kako WMP uporablja te datoteke.

Zlobnež bi za izkoristek te luknje moral sestaviti izvršno datoteko ter jo na sistem "pretihotapiti" v obliki preoblekice za WMP. Da bi se ta datoteka pognala, bi moral Zlobnež sestaviti spletno stran, ki bi to luknjo izkoristila ter jo nič hudega slutečemu uporabniku poslati na e-mail ali pa jo gostovati na strežniku. Popravek se nahaja na Windows Update. WMP9 te luknje nima. Več informacij.

4 komentarji

Varnostni popravek za Windows NT ter kumulativna popravka za IE ter Outlook Express

Microsoft - Microsoft je danes objavil tri nove (varnostne) popravke, ki se nahajajo na Windows Update.

17. marca je Microsoft objavil popravek za varnostno luknjo v IIS (Internet Information Services) 5.0 za Windows 2000, kjer je vzrok za luknjo bil modul WebDAV (World Wide Web Distributed Authoring and Versioning). Kasneje so opazili, da se enaka luknja nahaja tudi v Windows NT 4.0, vendar ta nima modula WebDAV -- zato popravek ni bil učinkovit za dotični OS. Nov popravek je že na voljo. Več informacij

Popravek za Internet Explorer vključuje vse dosedajšnje popravke za IE verzije 5.01, 5.5 ter 6.0 kakor tudi popravke za na novo odkrite luknje oziroma hrošče. Več informacij

Popravek za Outlook Express zakrpa luknjo v MHTML URL Handlerju, preko katerega bi se lahko datoteka na lokalnem disku renderirala kot HTML skripta in se s tem tudi pognala. MHTML (MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) Encapsulation of Aggregate HTML) je struktura za pošiljanje HTML vsebine v email sporočilih.

8 komentarjev

Varnostna luknja v jedru Windows na NT osnovi (brez .NET/2003)

Microsoft - Kot vsi ostali operacijski sistemi, ima tudi Windows svoje jedro, njegove fukncije pa so na splošno upravljanje s spominom ter strojno opremo, določanje procesorskega časa posameznim procesom ter prestrezanje napak. Varnostna luknja se nahaja v načinu, kako jedro pošlje sporočilo o napaki razhroščevalniku (debuggerju). Zlovešči napadalec bi z izkoristkom te luknje lahko pognal poljubno programsko kodo. Da pa bi lahko to luknjo izkoristil, bi moral biti lokalno (ali preko terminalske veze) prijavljen na sistem, zatorej ta varnostna luknja ni kritična, razen če imate nameščen IIS [:D]. Popravek je na voljo na Windows Update. Več o tem.

1 komentar

Varnostna luknja v Microsoft Virtual Machine

Microsoft - Microsoft je 9. aprila objavil najdeno napako v svojem VM. VM je Virtual Machine, ki deluje v Win32 okolju. Vključen je v večino različic operacijskih sistemov Windows ter v večini verzij Internet Explorerja. Novo odkrita varnostna luknja se nahaja v modulu ByteCode Verifier, ki preverja če Java applet vsebuje ZlobnoKodo™. Napadalec bi lahko Java applet z ZlobnoKodo™ postavil na spletno stran ali pa nič hudega slutečemu uporabniku poslal po elektronski pošti. Ko pa bi ta dotično stran odprl, bi se pognala koda, ki si jo je napadalec izbral. Popravek je že na voljo na Windows Update.

Windows Update;
Več informacij!

1 komentar

Varnostna luknja v Microsoft Script Engine

Microsoft - Microsoft je objavil novico o novi varnostni luknji, ki se nahaja v Microsoftovemu Skriptnem Stroju™, ki operacijskemu sistemu omogoča izvajanje skriptne kode napisane v raznih jezikih, kot sta na primer Visual Basic Script in JScript. Napadalec lahko izvede poljubno kodo z uporabnikovimi privilegiji, če uporabnik obišče primerno ustvarjeno spletno stran. Taka stran je lahko gostovana na web strežniku ali celo direktno poslana nič hudega slutečemu uporabniku po elektronski pošti.

Luknja se nahaja v vseh Microsoftovih operacijskih sistemih od vključno Windows 98 naprej.

Popravek se že nahaja na Windows Update. Več informacij.

2 komentarja

Security update za Windows 2000 z IISjem

Microsoft - Microsoft je izdal novo varnostno posodobitev za vse Windows 2000 mašine, na katerih teče njihov IIS strežnik. Zlovešči (Zlobni™) napadalec lahko izkoristi luknjo v dotičnem serverju s pošiljanjem ustrezno formiranega HTML zahtevka in s tem požene kodo po lastni izbiri [>:D]. Natančneje: napaka se nahaja v WebDAV (World Wide Web Distributed Authoring and Versioning protocol), ki je razširitev HTTP protokola, ki omogoča urejanje in upravljanje z datotekami med odjemalci po Netu™. Fix za exploit se že nahaja na Windows Update, več informacij pa na spodnjem naslovu.

Be fast

Več informacij
Windows Update

0 komentarjev

Proklet vikend...

Dan's DATA - Zakaj, o, zakaj, vsakič ko hočem narediti stran malo ažurno, napisati malo novic, povedati kaj pametnega, zakaj ni NIČ NOVEGA? Dolgočasje na "world wide webu" je že takšno, da pajki pletejo svoj "web" na tem svetovnem "webu". Po naše: tuga . Ampak, ne bom obupal, potrudil se bom ter napisal kakšno novico, pa če bo še tako obupna .

Začenjamo pri Dan's Data....

3 komentarji