»

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

IBM najavil clusterski sistem z Opteroni

InfoWorld -

Da AMD z Opteroni misli smrtno resno, je bilo jasno takoj ob njihovi predstavitvi. Vprašanje je bilo le, ali bodo procesorje v svojih rešitvah uporabili tudi veliki sestavljalci računalniških sistemov. Kot kaže, bodo.

IBM je v torek že razkril, da bodo to jesen v prodajo poslali svoj clusterski sistem, ki bo temeljil na Opteronih. Demonstracijski model, ki so ga prikazali, sestoji iz dveh 1,8 GHz AMD 244 procesorjev. IBM je še poudaril, da bo jeseni na voljo veliko modelov z različno močnimi procesorji in z različno "dodatno" opremo. O ceni še niso želeli govoriti, dejali so le, da bo primerljiva s cenami modelov z Itaniumi. Več o tem.

6 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev

AMD ter Opteron

Slo-Tech - Na shanghajskem sejmu je AMD razkril primerke Clawhammerja ter Sledgehammerja, dveh 64-bitnih procesorjev, namenjenih v visoko zmogljive delovne postaje ter strežnike. Ta dva modela procesorjev, sicer del družine Opteron, ne bosta prišla na trg pred januarjem naslednjega leta ali celo še kasneje. Sicer pa se lahko nadejamo namizne verzije Athlon K8 procesorja proti koncu tega leta. Čipovja so podjetja (VIA, SiS, ALi) že razvila, VIA pa ne pričakuje, da bi lahko AMDjevi 64-bitni procesorji prodrli na širši trg pred koncem naslednjega leta. Klik!

1 komentar

Dvoprocesorski Opteron sistem

The inquirer - Danes bom malce krajši, ker je že pozno in se mi ne da ravno pisati romanov. Nekako tako, kot The Inquirerjevcem, ki se v tej novici res niso preveč razpisali, so pa zato objavili toliko bolj zanimivo slikico sistema, v kateremu bivata dva procesorja Opteron. Inquirerjevce je malce motilo to, da sta ta dva procesorja tako močno narazen, saj so začeli premišljevati o tem, da Opteroni potrebujejo kakšno posebno hlajenje. AMD-jev odgovor na te pomisleke je bil nikalen. Ali bodo Opteroni spet prava tovarna toplote, pa bomo itak videli takrat, ko jih bo AMD poslal v trgovine.

6 komentarjev

AMDjevi novi procesorji

X-Bit Labs - AMD je imel predstavitev svojega dela in na njej so kazali svoje nove procesorje. Izbranci so tako lahko vrgli uč na dva serverja, ki sta imela za centralni procesni enoti 64-bitna Sledgehammerja (Opteron) in dve delovni postaji zgrajeni okoli ClawHammerjev. Uporabljali so 64-bitno verzijo Windows Server in celo 64-bitni Internet Explorer. Eden od namenov prikaza je bil tudi prikazati združljivost in dobro sodelovanje z 32-bitnimi aplikacijami. Če vas zanima več: klik ali klik.

Povedali pa so še nekaj o novih 32-bitnih procesorjih s Thoroughbred jedrom. Le-ti naj bi bili hitrejši od Palominov pri istih frekvencah. Vprašanje je le, če jim verjamemo. Sicer je pa vse že pripravljeno, le še marketing mora dati zeleno luč, da bo stvar izšla.

0 komentarjev

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

Strateška navezava

The inquirer - AMD, naš ljubljeni, in Steinberg, glasbeno podjetje, sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Naredila naj bi namreč audio softwere, ki bi bil posebej optimiziran za Athlon procesorje. Po dogovoru naj bi imel Steinberg's Cubase VST 5.0R5 posebne procesorske ukaze, ki bi jih znal izvesti (in izkoristiti) le Athlon. Tudi prihodnji izdelki Steinberga, ki bodo izšli kasneje letos naj bi imeli te ukaze. Predvsem ciljajo na profesionalne Athlon MP (več procesorske) sisteme, ki bi imeli Steinberg programsko opremo in AMD trdoto.
Kaj o tem pravi Intel še ni znano. Verjetno ne bo najbolj zadovoljen .

3 komentarji

Oznake na jedrih AMDjevih procesorjev

AthlonOC - Zelo pomembna stvar, ki pa je večina ljudi ne razume, kaj šele uporablja. No ja, oznaka ni pomembna, če procesorja ne mislite navijati. Ja, zanima vas kakšne so razlike. Razlika v oznaki lahko pomeni tudi do 250 MHz razliko v navitju procesorja. Na splošno se pri Thunderbirdih najbolje izkažejo oznake, katerih prvi štirje znaki v drugi vrsti so AXIA in prvi znak v tretji vrsti črka. Na Duronih z največjim overklokerskim potencialom pa je v začetku druge vrste napisano AKCA in v tretji vrsti prvi znak črka pri 700 in 800 MHz verziji, pri 600 MHz verziji, pa se najbolje obnesejo procesroji z oznako AKBA v začetku druge vrste in črko na prvem mestu v tretji vrsti. Seveda pa je stopnja navitja procesorja odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so hlajenje, matična plošča, moč napajalnika in nastavitve v biosu. Celoten članek ter tabelo z vsemi oznakamo najdete tukaj.

3 komentarji