»

Po dolgem času nov test ventilatorjev na Silent PC Review

vir: Silent PC Review

vir: Silent PC Review
Silent PC Review - Pisci spletne strani Silent PC Review, ki je osredotočena na tišanje računalnikov, so po dolgem času spet objavili samostojni test ventilatorjev. Od prejšnjega testa so minila štiri leta, kar je za spletno stran, ki se ukvarja s takšno tematiko, malce presenetljivo. Sicer so ves ta čas (poleg ostalih komponent) testirali ventilatorje hladilnikov, a je bralstvo že precej pogrešalo teste ventilatorjev, ki so naprodaj le samostojno. Tokrat so pod drobnogled vzeli Thermalrightov TR-TY170, tri predstavnike Noiseblockerjeve serije M12, dva predstavnika Scythove serije Gentle Typhoon in dva predstavnika Antecove serije TrueQuiet ter jih primerjali z referenčnim Nexusom D12SL-12. Kako so se odrezali in kaj je bil razlog za tako dolg premor, preberite v

60 komentarjev

Tišina na SilentPCReview

Silent PC Review - Na Silent PC Review so spisali članek, kjer vam priporočajo komponente računalnika, ki bodo povzročale najmanj hrupa. Svojo zgodbo so nadaljevali od najtišjih ventilatorjev, hladilnikov, trdih diskov, napajalnikov in matičnih plošč, do najnovejšega članka o priporočljivih ohišjih. Če vas grozno bolijo ušesa si članek le preberite, a ne vem, če boste imeli srečo in kakega od ohišij dobili tudi v Sloveniji.

2 komentarja

Nov članek!

spajkanje

Slo-Tech -

Simon Belak, bolj znan kot Owca na naši spletni strani [:D], se je potrudil in spisal članek, v katerem je opisal voltmod VDD-ja na EpoX 8RDA+ matični plošči. Z modifikacijo, ki mu je odlično uspela, je pridobil nekaj dragocenih desetink volta, kar mu je omogočilo, da je iz pomnilnika iztisnil še tiste zadnje megaherce moči. Za povrhu še to; postopek sploh ni težak. Če je v vas vsaj malo navijalca, si članek le preberite.

15 komentarjev

Napajalniki brez ventilatorjev

več strani - Danes sem med brskanjem za novicami naletel tudi na nekaj zelo zanimivih napajalnikov, ki za svoje delovanje sploh ne potrebujejo ventilatorja, ampak delujejo s pomočjo velikih hladilnih reber. Gotovo je vsem jasno, da taki napajalniki niti slučajno niso namenjeni navijalcem, ampak tistim, ki cenijo komponente, ki proizvedejo zelo malo ali celo nič hrupa.
Prvi tak napajalnik sem zasledil na strani podjetja RSG. Ponaša se z močjo 300 W, v podjetju pa pravijo, da bo na voljo še to jesen. Ker nima ventilatorja je njegova obratovalna temperatura od 0 pa tja do 55 stopinj Celzija. Več o tem izdelku si lahko preberete na tej strani.
Drug tak izdelek sem zasledil na spletni prodajalni podjetja Siliconacoustics. Ta napajalnik se prav tako lahko pohvali s tem, da ne vsebuje nobenega aktivnega hlajenja in močjo 300 W. Ker je tako kot zgornji primerek malce nestandardne oblike, najbrž ne bo sedel prav v vsako ATX ohišje. Če vas zanima, potem si ga lahko prisvojite za 195 $. ...

9 komentarjev

Neslišno računalo - drugič

Slo-Tech - Se še spomnite tistega neslišnega računala o katerem sem objavil novico v nedeljo? Saj veste, tisto računalo, ki je brez ventilatorjev in z vodno hlajenim napajalnikom. No, tipo, ki je to zadevico izpeljal nas je po e-mailu kontaktiral in se nam "zahvalil" za omembo njegove strani na Slo-Tech-u. (Tukaj si oglejte, koliko ljudi si je ogledalo najegovo stran v primerjavi z drugimi stranmi. )
Ker je videl, da je bilo na novico kar nekaj komentarjev in je rekel, da bi rad pomagal, sam mu novico in vse vaše komentarje prevedel v angleščino in poslal. Kmalu mi je odpisal, zelo vesel prevoda. Njegov e-mail pa se je glasil nekako takole:
Pozdravljen Janez,
hvala za take dobre komentarje. Moram...

11 komentarjev

Tih sistem

OcShoot - Glasnost računalnika (s tem mislim predvsem na ventilatorje in disk) se je skozi leta povečevala v skladu z zmogljivostjo. Saj veste, kakšen izgleda danes povprečen računalnik; povprečno glasen disk, glasna CD enota, ventilator v napajalniku, ventilator na procesorju, ventilator na grafični kartici, ventilator za boljši pretok zraka, ventilator kar tako, ... Kmalu se nabere v računalniku ogromno ventilatorjev. Ker pa ventilatorji proizvajajo (skupaj z diskom) določeno količino hrupa, to utegne biti kar problem. Pri overclockerjih je položaj dosti slabši, saj uporabljajo najzmogljivejše ventilatorje, ki so velikokrat tudi eni izmed najglasnejših. Koliko in kakšne ventilatorje dati v sistem, pa je odvisno od vas. Ljudje se namreč precej razlikujemo. Nekatere hrup ventilatorjev ne moti, medtem ko bo drugim začel hoditi na živce že komaj slišen piš. Tisti, ki ne prenesete glasnih računalnikov, si preberite ta članek, ki govori o izdelavi tihega sistema. Članek pokriva nakup ohišja,...

2 komentarja

RAM-i

Dan's DATA - Dan (iz Dan's Data) se je napisal precej dober in podroben članek o RAM-ih. RAM-e je obravnaval tako teoretično, kot praktično (test s Quake 2). Ker so napočili najbolj vroči dnevi v letu je testiral tudi dva hladilna kompleta za pomnilnik. Dan ni opisal samo navadnih RAM-ov, ampak je pod drobnogled vzel tudi ekstremista - PC - 166 SDRAM. 166 Mhz ram je kot nalašč za tiste, ki ste obupali nad svojim Pentiumom III na 133 Mhz vodilu, saj ga boste končno lahko malce bolj navili. Skratka, če želite nadgraditi svoje znanje o RAM-ih, potem si članek le preberite. Ne bo vam žal.

0 komentarjev

Prehiter razvoj?

Glide Underground - Pri Glide Undergroundu sem našel tale članek, v katerem se avtor sprašuje, ali je sedanja hitrost razvoja sploh smiselna. Zastavlja si vprašanja, kot recimo zakaj potrbujemo 1.7 GHz pošast, če nam igrice še vedno dobro delajo na (navitem) 533 MHz procesorju, ali če je res smiselno odšteti okoli 100 tisoč tolarjev za novega GeForcea. Mnenja o tem so različna, a če ste vsaj malo računalniško-filozofske narave si ta članek le preberite in potem o njem razglabljajte.

21 komentarjev