»

Spet VIA

Tom's Hardware - VIA je zagotovo eno izmed najboljših proizvajalcev čipovij za matične plošče. V zadnjem času je na prestolu nVidia z nForce II čipovjem, a njeno prihodnost ogroža VIA s KT400a. Prišli so do zanimivih zaključkov, saj je plošča, temelječa na KT400a z DDR 400 pomnilnikom počasnejša kot KT400-osnovana plata z enakim tipom pomnilnika. Priljubljenost izdelka bo pa, se ve, stvar prihajajočih mesecev. Več o tem.

5 komentarjev

Toliko o VIA KT400A, prihaja KT600

DigiTimes -

Digitimes poroča, da novo VIA KT400A vezno čipovje ne bo podpiralo 200 MHz-FSB AMD procesorjev (prihajajoči Bartoni), kar pomeni, da to čipovje ne bo imelo podpore za delilnik šest, s katerim bi naprave pri 200 MHz FSB še vedno delovale pri privzetih nastavitvah -- 33 MHz za PCI in 66 MHz za AGP. To pomeni, da je trenutni KT400A spominski krmilnik očitno samo malenkost popravljen glede na tistega iz KT400. VIA ima zatorej v planu že naslednika imenovanega KT600 s kodnim imenom KT400A-CE (se spomnite VIA KT333? [:)]). Čipovje bo fizično združljivo s predhodniki.

Mimogrede, tudi SiS je na CeBitu predstavil čipovje s podporo 200 MHz-FSB AMD procesorjem imenovano SiS748, s katerim bo nadomestil ne dolgo nazaj predstavljeno SiS746, ki podobno kot VIA KT400(A) podpira le do 166 MHz-FSB procesorje in DDR400 pomnilnik. S temi novimi produkti tako VIA kot SIS upata na boljšo konkurenčnost Nvidii z njenim Nforce2 čipovjem, katerega prodaja mesečno presega že 500.000 enot in praktično...

5 komentarjev

Viino čipovje za prenosnike

X-Bit Labs -

Pred kratkim smo poročali o KT400A, ki ga je VIA izdala in bo služilo AMD procesorjem za namizne računalnike, danes pa si poglejmo še njegovega bratranca za prenosne procesorje istega proizvajalca.

VIA ProSavage KN400, kot se bo čipovje uradno imenovalo, bo podpiralo vse Athlon XP-M procesorji z 200, 266 ali 333 EV-6 vodilom, vključujoč zadnje izdaje na Barton jedru. KN400 bo tako prvo...

0 komentarjev

Cene KT400A osnovnih plošč

X-Bit Labs -

Predvčerajšnjim smo poročali o uradni splavitvi Viinega novega čipovja za AMD-jeve procesorje, KT400A, a o cenah tedaj še ni bilo podatkov. No, danes si poglejmo še to področje.

VIA bo za KT400 in VT8235CE (severni in južni most) konfiguracijo predvidoma zahtevala 18 dolarjev, kar je sorazmerno malo v primerjavi z 20-30 dolarji, ki jih za nForce2 zahteva Nvidia. No, zavedati se je potrebno dejstva, da je Nforce2 kompleksnejše čipovje od KT400A, kar se pozna tudi na ceni. Končna cena matičnih plošč na KT400A naj bi bila tako do 6 dolarjev nižja kot cena ekvivalentno opremljenih Nforce2 plošč. X-Bit Labs.

5 komentarjev

KT400A je tu!

Tech Report - Dočakali smo, dame in gospodje, konkurenta nForceu2, naslednika KT400 -- KT400A. Dasiravno je VIA to čipovje za AMD procesorje napovedovala že nekaj časa, ga celo že dobavila nekaterim izdelovalcem osnovnih plošč, smo morali na njegovo uradno splavitev in spisek specifikacij počakati do danes. Vedno eksluzivne spletne strani so pohitele s svojimi strokovnimi članki o tem čipovju, tako da vam je danes v branje dano kar nekaj čtiva.

7 komentarjev

Prve matične plošče s KT400A (za AMD)

X-Bit Labs - VIA je svojega naslednika že dobra uveljavljenega KT400 čipovja, KT400A, napovedovala že kar nekaj časa, a matičnih plošč osnovanih na njem ni in ni bilo na spregled. No, sedaj ko je mastne zaslužke začela žeti Nvidia s svojim nForce2, pa so se stvari začele premikati hitreje. Danes je Asus objavil specifikacije svoje A7V400 osnovne plošče, ki bo temeljila na KT400A.
  • podpora vsem SocketA procesorjem, vključujoč Bartone (AMD),
  • KT400A NortBridge in VT8235 SouthBridge,
  • tri pomnilniške reže za PC3200 DDR,
  • šest PCI in en AGP 8x slot
  • klasičen dvokanalni ATA133 krmilnik in
  • RAID krmilnik s podporo SATA,
  • gigabitni Ethernet, USB2.0, Firewire ter integrirana zvočna kartica in
  • cel kup overclockerskih pripomočkov v BIOS-u
O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

VIA in nje načrti

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je nedavno spet spremenila svoje načrte glede izdajanja novih čipovij za Pentium4 in Athlon procesorje. Poglejmo si načrtovane spremembe.

Pentiumom 4 bodo namenjeni naslednji North Bridgei:
  • PT400: 400/533/800MHz Quad Pumped vodilo, DDR400 in ECC, AGP 8x. Dobavljivost: drugo četrtletje letos.
  • PM400: 400/533MHz Quad Pumped vodilo, DDR400 in ECC, AGP 8x, integrirana Castle Rock II grafična. Dobavljivost: prva polovica letošnjega leta.
  • PT600: 400/533/800MHz Quad Pumped vodilo, DDR400, QBM in ECC, AGP 8x. Dobavljivost: prva polovica letošnjega leta.
  • PT800: 400/533/800MHz Quad Pumped vodilo, DDR400, QBM in ECC, AGP 8x ter nov in naprednejši South Bridge VT8237. Dobavljivost: prva polovica letošnjega leta.
Oglejmo si še AthlonXP sceno, kjer bo manj novosti.
  • KT400A: 200/266/333MHz vodilo, DDR400, AGP 8x, South Bridge VT8235. Dobavljivost: to četrtletje. Bistvene novosti tega čipovja so pod površjem, saj prinaša večjo pomnilniško prepustnost in dodatne možnosti nastavljanja...

5 komentarjev

KT400A marca?

X-Bit Labs -

VIA Apollo KT400A, kot se s polnim imenom imenuje debugiran naslednik Viinega KT400 čipovja, VIA napoveduje že dolgo časa. Predolgo, saj se v tem času nForce2 prodaja za med. Kakorkoli že, po novih neuradnih informacijah, naj bi VIA omenjeno čipovje predstavila konec februarja ali v začetku marca.

Čipovje bo uradno podpiralo DDR400 pomnilnik, ki je, mimogrede, le dobil JEDEC-ov blagoslov, a opaznih pospeškov ne gre pričakovati. VIA pač stavi na že omenjeno debugiranost čipovja, pa tudi Athloni še ne zmorejo izkoristiti več kot 166 MHz pasovne širine (lahko jih sicer navijete [:))]). Klik!

0 komentarjev

KT400 še živi

HardOCP - To čipovje, ki ga je zasnovalo in razvilo podjetje VIA, očitno še brca, kljub močni konkurenci s strani nForce II, saj se je na medmrežju ponovno pojavil nov test. Temu v dokaz je spletna stran [H]ardOCP, kjer so si ogledali predstavnico čipovja. Izbrali so si eno izmed dražjih in boljših matičnih plošč, ki sliši na ime ABIT AT7 MAX2. Ravno pred kratkim je bila ta plošča testirana na Amdmb, o čemer smo tudi pisali, zato nima smisla omenjati vse standardne KT400 značilnosti. Če vas morda pritegne njena lepa črna barva, klik!

0 komentarjev

nForce2

več strani - Na vseh trdnostvarnih (hardware) straneh govorijo: "nForce2 gor, nForce2 dol", zato moramo še mi pristaviti skledico. Sicer na žalost ne z lastnim testom, temveč le s povezavami do testov tujih strani. nForce2 so pod drobnogled vzeli na:

in tako naprej in tako naprej. Če preberete vse, boste morda vedeli več kot sami snovalci tega čipovja [:D].

2 komentarja

Kako narediti Tech Site? *g*

The Tech Zone - Malo bosa, ja, na eno od tech strani dati poročilo druge tech strani o tem, kako se tech strani sploh dela. Ironično, a smiselno. Torej - devetstranski, zelo obsežen, članek, ki vas dobesedno popelje čez vse procese delanja svojega izuma, na katerem boste sami testirali trdino - od registracije domene, vpisovanja v iskalnike, oglaševanja, pridobivanja materiala, ipd. Ko sem bral članek, sem se zazrl tako v daljno kot ne tako daljno preteklost Slo-Techa in ugotovil - da nam sploh ni šlo tako slabo . Še naprej nas berite.

2 komentarja

[H]ard|OCP razlaga o Kyru

HardOCP - Medtem, ko si lahko na naši strani preberete Brodurjev primerjalni test, v katerega je vključen tudi Kyro, so se tega lotili tudi na naj[T]rši strani na planetu, HardOCPju. Kar zelo obsežen članek vas pouči o Hidden Surface Removalu, ki ga Kyro hardversko podpira, testi hitrosti in zmogljivosti so priloženi. Zanimivo branje, ki pa zaključi nič drugače, kot Brody. Kyro je zelo poceni, a je počasen. Anomalije na sliki zaradi nedodelanih gonilnikov tudi niso izjema. Klik!

0 komentarjev